EXCLUSIV. Ce act gratuit poate atașa o persoană în izolare sau carantină pentru a solicita urna mobilă. Răspunsul CNAS

EXCLUSIV. Ce act gratuit poate atașa o persoană în izolare sau carantină pentru a solicita urna mobilă. Răspunsul CNAS
Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 24/09/2020, 14:34

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis, la solicitarea Gândul.ro, care este actul, gratuit, pe care românii aflați în izolare sau carantină pot să îl atașeze cererii pentru urna specială. Răspunsul CNAS a venit în contextul solicitării adresate de Autoritatea Electorală Permanentă către Ministerul Sănătății și CNAS să faciliteze eliberarea cu titlu gratuit a actelor medicale necesare alegătorilor la alegerile locale de duminică, argumentând că taxarea lor fiind de natură să contravină principiului universalității dreptului de vot.

„CNAS consideră că persoana aflată în izolare sau carantină poate atașa la cererea de solicitare a urnei speciale o copie a avizului DSP de carantinare sau izolare, document care se eliberează cu titlu gratuit și atestă faptul că persoana solicitantă nu se poate deplasa la secția de votare pentru a-și exercita dreptul la vot”, a transmis instituția, pentru Gândul.ro cu privire la un punct de vedere privind solicitarea AEP de a facilita eliberarea cu titlu gratuit a actelor medicale necesare alegătorilor care îndeplinesc condițiile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale din 27 septembrie.

CNAS: Modificarea actelor normative nu poate fi făcută în timp util

AEP explica, în documentul făcut public marți, printr-un comunicat de presă, că „demersul AEP vine în contextul în care, potrivit dispozițiilor art. 237 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, contravaloarea eliberării unor acte medicale care atestă starea de sănătate este suportată de asigurat. AEP apreciază că această prevedere din Legea nr. 95/2006 este de natură să intre în contradicție cu principiul universalității dreptului de vot, putând restricționa accesul la vot, motiv pentru care solicită intervenția Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.

În acest sens, CNAS a transmis: „Considerăm că solicitarea AEP de modificare a actelor normative în vigoare, Legea 95/2006 și HG140/2018, care prevăd că eliberarea actelor medicale solicitate de autorităţile care prin activitatea lor au dreptul să cunoască starea de sănătate a asiguraţilor se eliberează solicitanților contra cost, nu poate fi realizată în timp util, astfel încât să își producă efectele până la organizarea scrutinului de alegeri din data de 27 septembrie 2020”.

Ce trebuie să conțină cererea pentru urna mobilă și care e termenul pentru depunere

Alegătorii care nu își pot ajunge la secțiile de votare la alegerile din 27 septembrie din cauză de boală sau invaliditate, dacă sunt internați în spitale, cămine pentru persoane vârstnice ori alte aşezăminte sociale, publice sau private, precum și persoanele private de libertate care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă responsabilii biroului electoral de circumscripție apreciază, din documentele anexate cererii, că aceste persoane nu se pot deplasa.

Cetățenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la secția la care sunt arondați din cauză de boală sau de invaliditate pot depune cereri pentru deplasarea urnei speciale, cu o zi înaintea zilei scrutinului, cereri la care trebuie să anexeze orice acte medicale sau alte acte oficiale, din care să să se poată stabili lipsa posibilității de autodeplasare a alegătorului, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”. Mențiunea este inclusă în Hotărârea Biroului Electoral Central privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, datată luni, 7 septembrie.

Cererile se pot depune prin intermediul altei persoane, în 26 septembrie, între orele 18:00 – 20:00, la secția de votare la care este arondat imobilul unde se solicită urna specială. Cererile pot fi depuse după termenul precizat, în situația în care boala sau invaliditatea survin ulterior.

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, echipa care se va deplasa la solicitările pentru urna specială, care va avea echipament, mască, mănuși, dezinfectant, va merge întâi la cei care au solicitat urna mobilă care au o patologie non-COVID. Urmează secundar cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare, pentru patologie COVID.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...