Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării într-o ședință care este programată marți, 6 octombrie, în a doua săptămână după data alegerilor locale.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării în data de 6 octombrie a.c., începând cu ora 13:00, pentru a analiza problematici care privesc apărarea țării și securitatea națională”, a transmis, vineri, Administrația Prezidențială.
Ședința are loc astfel la nouă zile de la data alegerilor locale, de duminică, 27 septembrie, înaintea cărora șeful statului a făcut un nou apel pentru ca românii să meargă la vot într-un număr cât mai mare.
Ultima ședință a CSAT a avut loc acum aproape patru luni, în 27 mai, când a fost discutată Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, ulterior prezentată și aprobată de Parlamentul României, conform Constituției.
„În primul rând, strategia a fost elaborată în contextul pandemiei. În aceste condiţii speciale, relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, fapt care sporeşte volatilitatea şi impredictibilitatea. România a trebuit să facă faţă pandemiei într-un timp scurt, iar perspectiva evoluţiei ciclice a virusului obligă statul român să păstreze măsurile pe plan medical, al ordinii publice, pe asigurarea serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice. România e un stat care trebuie să-și apere cetățenii, care le asigură securitatea, le respectă drepturile. E țara care își apără valorile, interesele, simbolurile, bunurile naționale și resursele naturale, patrimoniul”, declara șeful statului în conferința de presă de la finalul ședinței CSAT.
Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 a fost aprobată prin Hotărârea nr. 22 a Şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor din 30 iunie 2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 574 din 1 iulie 2020.
În plus, în ședința din 27 mai, CSAT a analizat şi aprobat forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2021.
Membrii CSAT au aprobat în mai ți Programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă.