A început numărătoarea inversă pentru mult așteptatele alegeri locale din Constanța. Pe primul loc, conform primului Exit Poll, este Vergil Chițac. Votarea va avea loc duminică, 27 septembrie, între orele 07.00-21.00.
UPDATE, ORA 21:00
1. Vergil Chițac – PNL 29.00%.
2. Stelian Ion – USR-Plus 29.00%
3. Decebal Făgădău – PSD 23.50%
UPDATE, ORA 20:00
Doi candidați la funcția de primar al comunei Băneasa s-au luat la harță în curtea unui localnic. De precizat că unul este la PNL, iar celălalt la PSD.
„Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Băneasa au fost sesizați despre faptul că un candidat la alegerile locale ar fi amenințat cu acte de violență un contracandidat și i-ar fi provocat distrugeri autoturismului acestuia. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și distrugere„, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.
UPDATE, ORA 19:00
Alegerile locale în județul Constanța nu au fost lipsite de incidente. S-au deschis opt dosare penale și s-au dat amenzi de 13.000 de lei, ca urmare a mai multor incidente.
”Precizez că de la începutul procesului de votare nu s-au produs evenimente de o gravitate deosebită în ceea ce priveşte ordinea publică. La nivelul IPJ Constanţa s-au primit peste 30 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, majoritatea fiind confirmate în urma verificărilor. Până la această oră au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 13.000 de lei. Au fost întocmite 8 dosare de cercetare penală – 2 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot, unul pentru dispariţia unei ştampile dintr-o secţie de votare, 2 pentru coruperea alegătorilor, precum şi altele, acestea fiind deja aduse la cunoştinţa dvs., în cursul zilei. Având în vedere amploarea activităţilor organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul acestei pandemii, dispozitivul de ordine şi siguranţă publică, a fost suplimentat cu efective pentru a se asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiţii. Pentru un plus de siguranţă, au fost constituite şi echipe de rezervă care sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp acolo unde situaţia o impune”, au spus reprezentanții IPJ Constanța.
UPDATE, ORA 18:00
Felix Stroe, candidat din partea PSD pentru Consiliului Judeţean (CJ) Constanța:
“Am votat pentru familie, pentru copii, pentru tinerii noștri, pentru viitorul nostru. Îi rog pe toți să vină la vot”.
UPDATE, ORA 17:00
La nivelul județului Constanța, din totalul de 623.833 cetățeni cu drept de vot, s-au prezentat la urne 212.485 constănțeni, adică 34,04%. În Municipiul Constanța, până la ora 17:00, prezenţa la vot este de 34,04%.
UPDATE, ORA 16:00
La Constanța, până la ora 16:00, prezenţa la vot este de 34,04%. La nivelul județului Constanța, din totalul de 623.833 cetățeni cu drept de vot, s-au prezentat la urne 212.485 constănțeni, adică 34,04%. De asemenea, 285 de persoane au solicitat urna mobilă.
UPDATE, ORA 15:00
Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, a cerut anularea alegerilor locale la Costinești, doar pentru funcția de primar, după ce buletinele de vot au fost tipărite greșit. În dreptul Partidului Național Liberal se afla sigla partidului PRO România. Acesta urmează să depună solicitare la Biroul Electoral Central.
”Cerem anularea alegerilor doar pentru funcția d eprimar pentru că dreptul cetățenilor de a vota a fost afectat prin trecerea siglei Pro România în dreptul PNL si pentru că suspendarea procesului de vot timp de 2 ore, de la 7 la 9.20, a dus in imposibilitatea de a vota, fiind afectați toti cei care lucrează în tur. Doar la acea oră își puteau exercita dreptul la vot”, a declarat, pentru replicaonline, Bogdan Huțucă.
UPDATE, ORA 14:00
La Constanța, la ora 15:00, prezenţa la vot este de 27,59%. La nivelul județului Constanța, din totalul de 623.833 cetățeni cu drept de vot, s-au prezentat la urne 172.852 constănțeni, adică 27,59%. De asemenea, 400de persoane au solicitat urna mobilă.
UPDATE, ORA 13:00
La nivelul județului Constanța, din totalul de 623.833 cetățeni cu drept de vot, s-au prezentat la urne 129.370 constănțeni, adică 20,69%. De asemenea, 152 de persoane au solicitat urna mobilă.
UPDATE, ORA 12:00
Tudorel Chesoi, candidatul Alianței Național Țărăniste la funcția de primar al municipiului Constanța, și-a exercitat dreptul de vot, iar la final a oferit și câteva declarații.
“Am votat cu un gând din suflet, ca orașul nostru să ajungă celelalte orașe din urmă, să fim un oraș mândru, frumos, curat, cu investiții mari. De asemenea, am votat cu gândul ca eu și familia mea, împreună cu toți constănțenii, să ne bucurăm de realizările pe care le avem în program, cu dorința de a pune programul în aplicare cât mai repede și cu dorința de a vedea constănțenii fericiți”, a spus Tudorel Chesoi, la ieșirea de la urne.
UPDATE, ORA 11:00
Cotat cu a treia șansă la câștigarea alegerilor locale, Stelian Ion a votat la Liceul Energetic din Constanța. La plecare, a oferit și o scurtă declarație.
“Am venit cu mic cu mare la vot, așa cum se vede (nr. Stelian Ion a venit împreună su soția și cu copilul). Acum chiar simt că putem face o schimbare mare în Constanța și în România. Vreau să dăm o șansă tinerilor din Constanța. Să nu mai plece din acest oraș. Vreau ca tinerii să trăiască într-un oraș frumos, european, curat și civilizat, în care să se simtă respectați“, a spus Stelian Ion.
UPDATE, ORA 10:00
Vergil Chițac, cel care potrivit sondajelor este favorit să câștige alegerile locale din Constanța, a votat la Școala Gimnazială nr. 30 Gheorghe Țițeica.
“Am votat pentru constănțeni, pentru toți constănțenii care-și doresc lucruri normale, simple: curățenie pe străzi, locuri de joacă pentru copii, trotuare, parcări, spitale, școli, locuri de muncă bine plătite. În consecință, amn votat pentru schimbare, a declarat Vergil Chițac, după ce și-a exercitat dreptul de vot”, a declarat Vergil Chițac la ieșirea de la urne.
––––––––––––––––––––––––-
Potrivit IRSOP, Vergil Chițac, candidatul PNL, ar urma să obțină 39.3% din voturile cetățenilor din Constanța. Decebal Făgădău, actualul primar care face parte din PSD, ar urma să obțină doar 31.7% din voturi. Pe podium mai intră Stelian Ion, cu 15%.
La aceste alegeri locale care vor avea loc în Constanța, cetățeanul trebuie să se prezinte, ca întotdeauna, cu actul de identitate sau, după caz, cu documentul care dovedește reședința. Dacă această condiție este îndeplinită, alegătorul va semna lista electorală permanentă, după care va primi buletinul de vot și clasica ștampilă cu mențiunea “VOTAT”.
Nu mai puțin de 17 candidați se vor lupta pentru fotoliul de primar. Aceștia sunt: Victor Cruceru (candidat la Primăria Constanța din partea ALDE), Claudiu-Iorga Palaz (candidat la Primăria Constanța din partea PMP), Vergil Chițac (candidat la Primăria Constanța din partea PNL), Decebal Făgădău (candidat la Primăria Constanța din partea PSD), Anton-Traian Antoniadis (candidat la Primăria Constanța din partea Uniunea Elenă din România), Mircea-Titus Dobre (candidat la Primăria Constanța din partea Pro România), Dan Aionesei (candidat la Primăria Constanța din partea Mișcarea Patrioților Români), Stelian-Cristian Ion (candidat la Primăria Constanța din partea USR PLUS), Sorin-Titus Muncaciu (candidat la Primăria Constanța din partea Partidul Neamul Românesc), Tudorel Chesoi (candidat la Primăria Constanța din partea Alianța Național Țărănistă), Corina Martin (candidat la Primăria Constanța din partea Partidului Ecologist Român), Constantin Frățilă (candidat la Primăria Constanța din partea Partidului Liga Organizată a Regiunilor Drepte), Horia-Miron Constantinescu (candidat la Primăria Constanța din partea Partidul Puterii Umaniste), George-Andrei Popescu (candidat independent la Primăria Constanța), Nicoleta Ploscaru (candidat independent la Primăria Constanța), Aila Reșit (candidat independent la Primăria Constanța), Marian Vasiliev (candidat independent la Primăria Constanța).
În acest an, la aceste alegeri locale din Constanța, pe primul loc conform primului Exit Poll este Vergil Chițac. Lupta cu Decebal Făgădău este, însă, deschisă. De precizat că alegătorii vor vota separat, în cabine închise. După ce a votat, cetățeanul urmează să îndoaie buletinele de vot și să le introducă în urna corespunzătoare. Trebuie neapărat ca pagina albă cu ștampila să rămână în afară. În caz contrat, votul va fi nul.
Ulterior, votantul restituie ștampila președintelui, iar pe buletinul alegătorului se aplică “VOTAT”, ocazie cu care se menționează și data scrutinului. Secțiile din Constanța se vor închide la ora 21:00, iar rezultatele urmează să fie publicate pe parcurs, după cum decurge numărătoarea.