Scriitorul Radu Octavian: „Un scriitor, până la urmă, este o persoana care se perfecționează continuu, prin exercițiu.”

Scriitorul Radu Octavian: „Un scriitor, până la urmă, este o persoana care se perfecționează continuu, prin exercițiu.”
Publicat: 30/09/2020, 14:00

Radu Octavian debutează la vârsta de 25 de ani cu volumul „Șapte Porți”, carte apărută la editura StoryCraft Publishing. Cititor avid, postura de scriitor și-a asumat-o „dintr-o joacă. Sau mai bine spus, dorința de a scrie a devenit conștientă dintr-o joacă. Eu citesc de când mă știu.” spune el. Pentru a-l cunoaște mai bine, nu e de ajuns să îi citim doar cartea, așa că l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări.

Gândul: Salut, Radu. Îți mulțumim pentru prezență!

Radu Octavian: Bună. Mă bucur să fiu aici, mulțumesc pentru invitație!

Gândul: Știm despre tine faptul că ai (doar) 25 de ani și că acum ești la prima ta carte, de debut! Cum te simți în această călătorie?

Radu Octavian: Simt că am energie suficientă să dărâm un munte. Și asta e bine, pentru că sunt abia la început. Momentan am în plan să termin seria Șapte Porți, care va avea 3 volume, după care să trec la următorul proiect, pentru care, dintr-un plot minimal, deja pot să văd două cărți. De altfel, în paralel, am de gând să mă afirm și pe zona de cărți nonficționale.

Gândul: Spune-ne un pic despre tine și despre decizia de a scrie. Cum a luat naștere această dorință?

Radu Octavian: Am 25 de ani și pe timpul zilei lucrez într-o corporație în rolul de designer pentru produse digitale. Identitatea mea secretă, care se manifestă în timpul nopții și care acum începe să iasă la iveală, este cea de scriitor. Sau storyteller, cum îmi place mie să spun. Totul a venit dintr-o joacă. Sau mai bine spus, dorința de a scrie a devenit conștientă dintr-o joacă. Eu citesc de când mă știu.

M-am oprit cu numărătoarea la 500 de cărți, într-un moment în care mi-am dat seama că am o listă de cărți notate care depășește 2000 de volume. Am decis să nu mai număr pentru că îmi alimentam stresul psihic, eram îngrijorat de toate cărțile pe care nu apuc să le citesc în loc să mă bucur de cărțile pe care le citesc.

Nu mi-aș fi imaginat că aș putea să devin scriitor, nu mă vedeam în poziția asta. Dar se pare că datorită conținutului pe care l-am consumat ani de zile și abilităților mele de structură și planificare, am fost profilul care s-a potrivit mănușă pentru asta.

Gândul: Despre ce este cartea “Șapte Porți, originile lui Jayden Wiker”?

Radu Octavian: Cartea intră în categoria young adults. Este despre un student de 22 de ani care își propune să devină supraom. Toate căutările și întrebările lui converg către zona magiei și a ocultismului. Printr-o întâmplare ajunge să pună mâna pe o carte care se numește Șapte Porți cu ajutorul căreia poate utiliza forțe oculte. Nefiind pregătit de nivelul de putere pe care-l primește, va fi nevoit să-și depășească defectele pentru a supraviețui.

Este povestea începuturilor lui Jayden Wiker, un personaj care va juca un rol central în volumele II și III.

Găndul: În cât timp ai scris cartea? Care a fost cea mai mare provocare pe parcursul scrierii ei?

Radu Octavian: Până la primul draft de carte, a durat un an și 4 luni. Conștient fiind că este prima carte am petrecut extra timp în fiecare etapă pentru a mă asigura că nivelul de calitate pe care îl ofer publicului este la nivelul așteptărilor. Sau cel puțin, să fie o carte de care eu să fiu mândru.

Provocări au apărut la tot pasul, de la timpul alocat scrisului până la execuția scenelor. Pentru că am o viață destul de agitată, a trebuit să mă acomodez cu obiceiul de a lucra la carte între 5:00 și 7:00 dimineața. Ulterior, am lucrat în orice moment am avut disponibil, dar fereastra 5:00-7:00 a fost și rămâne și în prezent momentul principal în care lucrez la cărțile mele.

Pentru execuția anumitor scene cu dinamică mai mare (cum ar fi o scena de luptă sau o scenă de sex) a fost necesar să mă documentez riguros înainte. De exemplu, nu sunt un fan al genului romance, dar am fost nevoit să citesc trei cărți de dragoste (primele din viața mea), pentru a putea scrie o scenă de sex care să aibă consistență.

Gândul: Care sunt influențele tale, având în vedere genul abordat? Care sunt autorii tăi preferați?

Radu Octavian: Ah, influențele mele sunt mixte. Mă inspir de la orice tip de storyteller indiferent dacă este autor, producător de film sau creator de manga.

Principala mea inspirație și autorul meu preferat este Alan Moore. Christopher Nolan este clar etalonul meu când vine vorba de filme, iar la capitolul manga, trebuie neapărat să-i menționez pe Kinoko Nasu și Masashi Kishimoto.

Gândul: Care este punctul tău forte, atunci când vine vorba de scris? Ce te recomandă?

Radu Octavian: Exact cum am zis, am o combinație particulară de abilități care mă ajută foarte mult în a lucra foarte structurat. Devin creativ foarte ușor în fața unei table pe care pot aranja post it-uri. Genul ăsta de “talent” îmi generează plot-uri fluide și povești consistente. Asta din ce am observat până acum.

Gândul: Punctul tău slab când vine vorba de scris?

Radu Octavian: Cred că sunt prea la început de drum pentru a-mi da seama care sunt punctele mele slabe. Dar, dacă ar fi să numesc ceva la care mai am de lucrat, spre exemplu, ar fi partea de psihologie a personajelor din interiorul poveștilor mele. Fiind concentrat pe structură și pe poveste, ca ea să funcționeze, personajele mele au tendința să se contrazică în atitudine, acțiuni sau dialog. Sunt atent la partea asta și de obicei o rezolv cu ajutorul proof reader-ilor, în etapa de revising.

În același timp, la început, când am scris primele pagini din carte, am avut sentimentul că am mult de lucrat la partea de stil. Tocmai pentru că mi-am dat seama că am nevoie să ridic nivelul, dacă vreau ca “Șapte Porți” sa fie o carte bună, consider că am făcut progrese foarte mari în direcția asta.

Un scriitor, până la urmă, este o persoana care se perfecționează continuu, prin exercițiu.

Gândul: Ce părere ai despre piața de carte din România? Dar despre autorii români?

Radu Octavian: Sincer, cunosc cifrele și starea deplorabilă, aș spune eu, în care ne aflăm. Cumva statisticile despre piața de carte reprezintă unul din motivele pentru care m-am apucat de scris, am vrut să “mă răzbun”. Cred că dacă eu și colegii mei investim suficientă energie în manuscrise cât mai calitative și promovarea storytelling-ului, vom putea ridica statistica pe care o avem acum. Cât despre români, eu cred că există poftă de consum, dar pare că nu există suficiente lucrări contemporane care să genereze interes.

Nu vreau să spun prea multe despre autorii români, doar că încerc “să-i dau o șansă fiecăruia” cumpărându-i și citindu-i cartea. Unele cărți mi-au fost pe plac, altele mai puțin. Dar asta nu are neapărat legătură cu ei, are legătură cu ce îmi place mie.

Gândul: Ești reprezentantul unei edituri noi în piață, Storycraft Publishing. Ce speri de la această editură pe viitor?

Radu Octavian: Cu riscul de a repeta ce am spus deja, eu mi-am pus toată încrederea în Storycraft Publishing. Sunt convins că va fi sursa primă de calitate pentru public și un etalon pentru ce înseamnă storytelling în România.

Gândul: Un scriitor asumat nu se oprește la un singur titlu. La ce lucrezi acum?

Radu Octavian: Momentan, la volumul II din seria Șapte Porți. Se numește “Santinela Iadului” și va fi gata în primăvara anului 2021, sper eu. Cam asta e planul pe termen scurt. În următorii 5 ani eu mă văd publicat cu cel puțin 10 cărți.

Gândul: Îți mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim mult succes în continuare! Te așteptăm cu noi titluri, cel puțin la fel de provocatoare precum cartea ta de debut.

Radu Octavian: Așa să fie! Mulțumesc și eu. Felicitări pentru tot ce faceți pentru autorii români, debutanți și nu numai.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată