Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în țara noastră: ”România este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului în Europa de Est” (INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE)

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în țara noastră: ”România este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului în Europa de Est” (INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE)
Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în țara noastră: ”România este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului în Europa de Est”(INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE)
Publicat: 29/09/2020, 18:27
Actualizat: 29/09/2020, 18:44

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, s-a născut în anul 1965, fiind licențiat în Drept, specialist în relații internaționale, doctor în Științe Economice și profesor de limba engleză. Vorbitor de limbă engleză și turcă, Nurbakh Rustemov este căsătorit și are doi copii. 

A ocupat funcții importante în organele publice centrale ale Kazahstanului, fiind inclusiv șeful Cancelariei prim-ministrului Republicii Kazahstan, iar din anul 1992 activează în cadrul MAE al Republicii Kazahstan.

Domnul Nurbakh Rustemov  a avut amabilitatea de a răspunde, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, la câteva întrebări legate de proiectele pe termen mediu și lung anunțate de președintele Kazahstanului, domnul Kassym-Zhomart Tokayev, de criza medicală fără precedent indusă de noul coronavirus, o criză care afectează întreaga lume, la toate nivelurile, dar și despre relațiile dintre Kazahstan și România.

GÂNDUL.RO: Domnule Ambasador, din 20 martie 2019 Kazahstanul are un nou Președinte, domnul Kassym-Zhomart Tokayev. Au avut loc evenimente politice importante, iar transferul puterii a ocupat un loc proeminent. Cum a decurs acest proces de tranziție?

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov: Pentru Republica Kazahstan, anul 2019 a devenit perioada unei noi etape istorice. Pentru prima dată în practica politicii interne a fost realizat transferul puterii – o problemă cheie de mare responsabilitate pe agenda națională. Momentul final a fost reprezentat de alegerile prezidentiale, in urma carora mandatul increderii publice a fost caștigat de Kassym-Zhomart Tokayev. Dânsul a devenit nu numai șeful legitim al statului, dar s-a bucurat și de recunoașterea electorală populară. Astfel, țara a intrat într-o noua etapă istorică plină de noi speranțe și așteptări.

Totodată, prima experiență în schimbarea puterii supreme atrage atenția personală asupra activităților Președintelui Tokayev. Și acest lucru este firesc, întrucât țara se află într-o etapă importantă a istoriei, când se implementează direcția dezvoltării ulterioare. În plus, atenția internațională asupra proceselor din Kazahstan și a acțiunilor acestuia pe scena mondială a crescut semnificativ.

Momentul tranziției politice din Kazahstan s-a suprapus cu o perioadă de schimbări și transformări globale, care și-au lăsat amprenta asupra acțiunilor noului lider. Kazahstanul s-a confruntat, de asemenea, cu sarcina nu numai de a-și urma propria cale, dar, având în vedere obligațiile internaționale ale țării, de a demonstra invariabilitatea tuturor acordurilor cu partenerii, stabilitatea în dezvoltarea actuală și eforturile pentru noi perspective de creștere.

Cu realitățile în schimbare, Președintele Tokayev a trebuit să identifice noi forme de lucru menținând strategia generală de dezvoltare a statului kazah. Șeful statului a asigurat un transfer ușor și stabil al puterii – o condiție cheie pentru tranziția puterii. Pe de o parte, el continuă să pună în aplicare politica actuală de stat, pe de altă parte, a adus un nou impuls, oferind dezvoltare evolutivă

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

Nursultan Nazarbayev, în calitate de lider național, îl susține în totalitate pe Președintele Tokayev, care asigurând continuitatea puterii stabilește un nou vector de dezvoltare a statului bazat pe dialogul cu societatea, pluralismul de opinii și diversitatea punctelor de vedere.

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

GÂNDUL.RO: Care au fost primii pași întreprinși de noul președinte al Republicii Kazahstan, ce inițiative au fost prioritare?

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov: Imediat după alegerea sa în funcția de Președinte al Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, fără a „se încălzi”, a definit principalele direcții de activitate și a stabilit obiectivele principale pentru activitatea guvernului. Având o vastă experiență în management, a reușit imediat să traseze o linie clară a politicii de stat. Chiar în perioada investirii sale, domnul Tokayev a spus că susține pe deplin continuitatea cursului de politică externă și va prelungi să implementeze programele strategice ale primului Președinte al Kazahstanului – Elbasy Nursultan Nazarbayev.

Au fost făcute publice noi principii ale politicii interne: „guvernul care știe să asculte” și „opinii diferite – o singură națiune”.

În acord cu noile vremuri, au fost introduse noi mecanisme în cultura politică. Puterea rezonabilă bazată pe dialogul echitabil și comunicarea cu multă răbdare devine o nouă tendință în spațiul politic al țării. Șeful statului înțelege clar că lumea nu stă pe loc, astăzi sfera comunicațiilor devine una dintre cele mai importante în dialogul dintre autorități și societate. Fiind un utilizator activ al rețelelor sociale, domnul Tokayev oferă rapid și personal o evaluare a anumitor evenimente curente care au loc în țară. În plus, el vorbește deschis despre toate cazurile de mare rezonanță dând un semnal direct cetățenilor țării noastre, că ține sub control toate problemele care preocupă publicul. Datorită acestui fapt autoritatea sa crește.

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

Pe lângă aceasta, în acest an a fost adoptat un nou concept de politică externă, care a trasat prioritățile politicii externe a Kazahstanului până în anul 2030.

Pe lângă direcțiile tradiționale de politică externă ale Kazahstanului privind cooperarea constructivă cu partenerii străini, susținerea cooperării internaționale și integrarea regională, inițiative de consolidare a securității globale, documentul prezintă, de asemenea, noi vectori.

O atenție deosebită în noul concept este acordată consolidării componentei economice a politicii externe. Vorbim despre crearea condițiilor externe pentru realizarea potențialului economic al Kazahstanului și căutarea unor coridoare de tranzit profitabile către piețele mondiale în contextul sancțiunilor, imprevizibilității piețelor mondiale, războaielor comerciale și protecționismului. În contextul noilor realități geo-economice globale, Kazahstanul caută în mod optimist noi nișe economice și surse de venit.

GÂNDUL.RO: În discursul adresat poporului, Președintele Kassym-Jomart Tokayev a atras atenția asupra dezvoltării economice a țării și a evidențiat 7 principii de bază pentru noua direcție economică. Ne puteti detalia?

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov: În discursul său anual, șeful statului a menționat că dezvoltarea unei economii tehnologice cu adevărat diversificate nu este doar o necesitate, ci o cale fără alternative. În același timp, el a menționat, pe bună dreptate, că economia trebuie să funcționeze pentru creșterea bunăstării poporului.

În acest sens, a fost stabilită o nouă direcție economică pentru țara noastră, care se va baza pe șapte principii de bază.

  • Primul este distribuirea corectă a beneficiilor și responsabilităților.
  • Al doilea este rolul principal al antreprenoriatului privat.
  • Al treilea principiu – concurența loială, deschiderea piețelor pentru noua generație de antreprenori.
  • Al patrulea este creșterea productivității, o creștere a complexității și eficienței tehnologice a economiei.
  • Al cincilea principiu – dezvoltarea capitalului uman, investiții într-un nou tip de educație.
  • În al șaselea rând – ecologizarea economiei, protecția mediului.
  • Al șaptelea este adoptarea de către stat a unor decizii întemeiate și responsabilitate pentru acestea în fața societății.

O serie de principii expuse de Președintele Kazahstanului vorbesc despre dorința țării noastre de a ieși din criza economică cauzată de pandemie, inclusiv sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, raționalizarea și digitalizarea serviciilor publice, precum și susținerea principiilor pieței libere pentru creșterea competitivității țării.

De asemenea, este de remarcat faptul că Kazahstanul planifică să sprijine în continuare dezvoltarea sustenabilă si durabilă a țării prin investiții în educație, sănătate și redresare demografică, precum și un șir de măsuri de reorganizare administrativă

Kazahstanul planifică să sprijine în continuare dezvoltarea sustenabilă si durabilă a țării prin investiții în educație, sănătate și redresare demografică

GÂNDUL.RO: Cum se dezvoltă în prezent relațiile dintre România și Kazahstan? Care sunt planurile de viitor ale Kazahstanului – inima Asiei Centrale – pentru perioada următoare și cum vedeți dumneavoastră personal planurile pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie între România și Kazahstan?

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov: Relațiile dintre România și Kazahstan sunt caracterizate, în mod traditional, ca fiind de prietenie, se menține un dialog politic permanent.

Este important de menționat la acest aspect că cel mai mare partener comercial al României în Asia Centrală este Kazahstanul și invers – România este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului în Europa de Est. Conform datelor de care dispunem, cifra de afaceri comercială dintre cele două țări a ajuns la 1,83 miliarde de dolari în 2019 – o sumă importantă

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

În cadrul parlamentelor ambelor țări funcționează Grupuri de prietenie. Din partea românească, copreședinte este un mare prieten al poporului kazah – vicepreședintele Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache, din partea kazahă – eroul poporului, deputatul Bakytzhan Ertaev. În viitorul apropiat, se preconizează organizarea unei întâlniri online între cei doi copreședinți. Pe agenda ambilor parlamentari figurează problema activării și consolidării cooperării.

Un rol cheie în procesul de cooperare comercială și economică îl joacă activitatea Comisiei interguvernamentale kazaho-română pentru comerț, cooperare economică, științifică și tehnică. Copreședinte al Comisiei din partea kazahă este Ministrul ecologiei, geologiei și resurselor naturale, domnul Mirzagaliev, din partea română – Ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, domnul Virgil-Daniel Popescu. Cea de-a 15-a ședință a comisiei în formatul unei videoconferințe va avea loc chiar zilele apropiate.

Instituția consulilor onorifici funcționează cu mult succes. În acest context, aș dori să remarc contribuția consulilor noștri onorifici la consolidarea cooperării în domeniile umanitar și cultural între România și Kazahstan.

Desigur, ne propunem apropierea în continuare a legăturilor bilaterale și colaborare fructuoasă. Acest lucru se aplică legăturilor politice, comerciale, economice, culturale, în domeniul umanitar și, nu mai puțin important, de afaceri. Activitățile în cadrul acestor domenii sunt sarcini de primă prioritate a Ambasadei.

Nurbakh Rustemov: ”Aș dori să remarc contribuția consulilor noștri onorifici la consolidarea cooperării în domeniile umanitar și cultural între România și Kazahstan”

GÂNDUL.RO: Domnule Ambasador, pandemia de coronavirus a afectat și afectează întreaga planetă la toate nivelurile – medical, social, economic și politic. Care au fost consecințele acestei pandemii în Kazahstan și cum ați reușit să faceți față crizei medicale fără precedent care, din păcate, a afectat anul 2020?

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov: Pandemia declanșată de noul coronavirus COVID-19 a încercuit literalmente Kazahstanul din cauza izbucnirii epidemiei în țările vecine. Trebuie să menționez că cetățenii noștri pentru prima dată în istoria Kazahstanului au trecut printr-o stare de urgență și o carantină completă, care a durat 2 luni. Astăzi, țara iese din pandemie cu pierderi minime și își recuperează treptat activitatea.

Kazahstanul a apelat imediat la Organizația Mondială a Sănătății pentru ajutor. După o examinare atentă a informațiilor, OMS a confirmat focarul de pneumonie apărut vara în Kazahstan ca urmare a COVID-19. Particularitatea acestei pneumonii este că toate cazurile au un rezultat negativ al testului de reacție în lanț a polimerazei, dar prezintă semne clinice și epidemiologice ale coronavirusului.

Consultările de lucru periodice cu OMS au ajutat Kazahstanul să ajusteze metodologia de monitorizare a dezvoltării epidemiei și să înregistreze diferite forme ale infecției. Până de curând, în Kazahstan, ca și în majoritatea țărilor, au fost înregistrate doar cazuri confirmate de laborator de COVID-19. Probabil, experiența kazahă va fi utilă pentru acele state în care, conform estimărilor OMS, de asemenea, există un exces de mortalitate, cel mai probabil asociat cu COVID-19. După cum afirmă experții cazuri similare sunt nu numai în Kazahstan, dar peste tot există o specificitate. Astăzi, desfășurăm în paralel un program de testare în masă a populației și monitorizăm îndeplinirea de către populație a cerințelor de bază pentru purtarea măștilor, distanțarea socială și restricțiile asupra adunărilor de grup

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

Kazahstanul continuă să lupte împotriva virusului COVID-19 cu sprijinul comunității internaționale, al Organizației Mondiale a Sănătății, precum și în cooperare cu toate țările străine. Datorită măsurilor operative ale Guvernului și cooperării, în acest moment, situația din Kazahstan s-a stabilizat și este ținută sub control.

GÂNDUL.RO: Care va fi impactul acestei pandemii asupra Kazahstanului din punct de vedere economic și cum vor fi soluționate consecințele negative pe termen lung?

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov: Este important să se țină seama de faptul că pandemia a provocat o anumită destabilizare în domenii importante din punct de vedere strategic pentru Kazahstan, cum ar fi energia, transporturile și multe altele. În plus, țara noastră participă activ deja de multi ani la procesele economice internaționale care, de asemenea, au resimțit un impact negativ din cauza crizei. Astfel, o perturbare severă a comerțului internațional a dus la o scădere a producției și a cererii globale, în special pentru materiile prime. Toate acestea au provocat o încetinire a activității economice în toate țările lumii, inclusiv în Kazahstan.

Care va fi arhitectura economică a lumii după criza COVID-19 este probabil întrebarea cea mai presantă în prezent. Chiar și studiind activitatea analiștilor profesioniști care creează modele economice, puteți vedea că previziunile lor sunt revizuite aproape în fiecare săptămână. Acest lucru se datorează lipsei elementare de informații și lipsei de experiență datorată unicității situației actuale, necesare pentru a determina modelul de depășire a crizei.

Nurbakh Rustemov: ”Care va fi arhitectura economică a lumii după criza COVID-19 este probabil întrebarea cea mai presantă în prezent”

În mod obiectiv, astăzi nimeni nu înțelege până la capăt cum va ieși lumea din criză. Cu câteva săptămâni în urmă, mulți au discutat și citat cazurile Coreei de Sud, Singapore, a Chinei și a unor state europene. Însă, în ultimele zile, apar tot mai multe informații despre al doilea val al pandemiei, despre noi măsuri restrictive și pierderi suplimentare, ceea ce impune reconsiderarea planurilor și strategiilor propuse.

În acest moment, sarcinile prioritare pentru toate statele lumii sunt mobilizarea economiei și prevenirea deteriorării situației. Guvernul kazah ține situația sub control strict, iar țara dispune de toate resursele necesare pentru a asigura stabilitatea socio-economică.

Încă din primăvara acestui an au fost adoptate o serie de măsuri menite să depășească consecințele economice ale carantinei. Acest lucru a făcut posibilă nu numai atenuarea tendințelor negative, ci și punerea bazelor pentru ieșirea forțată ulterioară din criză. În plus, Declarația șefului statului va permite extinderea acestor măsuri atât în ​​ceea ce privește acoperirea, cât și finanțarea.

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

Este important de remarcat faptul că măsurile luate de Guvern au ca scop primordial sprijinirea afacerilor și a publicului larg. În special, asigurarea stabilității pe piața muncii, sprijin cuprinzător pentru business în perioada de după carantină, subvenții directe și facilitarea condițiilor pentru împrumuturi preferentiale pentru IMM-uri, amnistii fiscale și multe altele.

Astfel, ca răspuns la provocările externe, Președintele Tokayev promovează un pachet de măsuri privind stimularea economiei, datorită căruia actuala criză poate crea condiții pentru diversificarea economiei si eliberarea de dependența excesivă de sectorul petrolului și gazului, precum și să pregătească calea pentru viitoarele reforme majore.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Serialul-fenomen de pe Netflix. Așteptarea a luat sfârșit. Video
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...