Giorgiana Hosu, fost șefă a DIICOT, și-a început activitatea la noul loc de muncă, Secția de Îndrumare și Control din Parchetul General.
Sursele GÂNDUL.RO ne-au transmis, în exclusivitate, că Georgiana Hosu ”nu va mai rămâne mult timp în sistem”, urmând a ieși la pensie, anul viitor, întrucât are deja 25 de ani în magistratură.
Elena Giorgiana Hosu a intrat în atenția publică odată cu cazul Caracal. Anterior, a fost adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce condusese timp de 5 ani Serviciul de Combatere a macrocriminalității economico-finanicare al instituției. După ce Bica și-a dat demisia, în 2015, din funcția de procuror-șef al instituției, Georgiana Hosu a preluat interimatul.
În timpul interviului pentru ocuparea funcției de șef al DIICOT din fața comisiei din Ministerul Justiției, Georgiana Hosu a recunoscut faptul că în dosarul Caracal instituția a avut deficiențe de comunicare. Procurorul a spus, totodată, că își asumă ”comunicarea defectuoasă de care a dat dovadă instituția în cazul Caracal, însă anchetatorii au lucrat eficient”.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a transmis – într-un comunicat de presă – că a fost informat chiar de către Giorgiana Hosu de decizia sa de a demisiona din funcția de procuror șef al DIICOT. Mai mult, decizia a fost înaintată către Secția pentru procurori a CSM.
”Demisia procurorului şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile”, a transmis ministrul Justiției.
Conform acestuia, conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către procurorul șef adjunct al Direcției, Oana Daniela Pâțu.
Soțul fostei șefe DIICOT, Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul București la trei ani de închisoare sub supraveghere în Dosarul „Carpatica Asig”, el fiind acuzat de ”acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea informațiilor nedestinate publicității”.
Magistrații Tribunalului București au achitat-o pe Angela Toncescu, pentru cumpărare de influență în formă continuată, pe Ion Sorin Tatu, pentru trafic de influență și pe Dan Hosu, pentru dare de mită.
În continuare, magistrații l-au condamnat pe Dan Hosu la doi ani și 6 luni de închisoare pentru ”acces ilegal la un sistem informatic și la un an și șase luni de închisoare pentru instigare la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informații, cu scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.