Ministerul de Externe de la Minsk a anunțat vineri că a redactat o listă de persoane cărora le va fi interzis accesul pe teritoriul Belarusului, ca răspuns la sancțiunile impuse de către Uniunea Europeană la adresa unor oficial bieloruși.
Reacția autorităților de la Minsk vine după ce, vineri, liderii europeni au decis în cele din urmă, în pofida unor neînțelegeri anterioare în interiorul Blocului comunitar, să impună sancțiuni Belarusului, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.
Ministerul bielorus de Externe a anunțat, însă, că lista Minskului nu va fi făcută publică, iar aceasta intră în vigoare începând de vineri.
La rândul său, Kremlinul a afirmat vineri că sancţiunile UE împotriva Minskului sunt „mai degrabă o dovadă de slăbiciune decât de forţă” din partea europenilor.
„Ştiţi că noi considerăm politica sancţiunilor ca fiind în general una proastă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând totodată drept „pozitiv” faptul că preşedintele Lukaşenko nu a fost vizat personal de măsurile europene.
Președintele Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile.
De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko.
Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.
Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.
Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.