Premierul Ludovic Orban consideră că actualul Parlamentul nu mai este reprezentantiv pentru opțiunile politice ale populației și că va fi cu atât mai bine pentru România dacă își încheie mai repede mandatul.
Declarația premierului a venit, vineri, ca răspuns la întrebarea presei privind proiectul depus în aceeași zi de deputatul independet Adrian Dohotaru privind amânarea scrutinului legislativ până în primăvara anului viitor, respectiv pe data de 14 martie 2021.
„Eu sunt un democrat convins, iar democrația funcționează prin alegeri. Oamenii decid cui conferă puterea prin vot. Din punctul meu de vedere, mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie și ținând cont de structura actualului Parlament, care este departe de a reflecta opțiunile actuale ale populației – reflectă opțiunile din 2016 și care nu mai au nicio legătură cu opțiunile de azi – actualul Parlament cu cât își încetează mai repede mandatul, cu atât e mai bine pentru România”, spune Ludovic Orban.
„România are nevoie de un Parlament care să fie o oglindă fidelă a nevoilor și aspirațiilor românilor. Orice încercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecințe negative pentru România, pentru că actualul Parlament este dominat de un PSD care este la fel de retrograd, la fel de rupt de realitățile economice și la fel de înclinat să facă rău României”, adaugă liderul liberal.
Guvernul a decis ca data alegerilor parlamentare să fie în 6 decembrie și a atacat la Curtea Constituțională, împreună cu președintele Klaus Iohannis, legea adoptată de Legislativ, care prevede că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor, prin lege ordinară. Orban afirma, în 28 iulie, că parlamentarii se află în conflict de interese, interesul parlamentarilor fiind să rămână cât mai mult în funcție.
Ulterior, CCR a decis că actul normativ este constituțional. Potrivit legii fundamentale, decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României.
Marcel Ciolacu a declarat ieri că PSD intenționează să susțină amânarea alegerilor parlamentare, pentru anul viitor, deși mandatele senatorilor și deputaților se încheie anul acesta, la 4 ani după alegerile din 2016.