Ludovic Orban a anunțat că partidul pe care îl conduce va aproba, luni, în Biroul Politic Național un proiect care prevede colaborarea cu PMP în consiliile județele și locale din țară, inclusiv în Consiliul General al Municipiului București. Premierul a amintit că PMP este un aliat al PNL la guvernare, chiar dacă a existat o candidatură separată a lui Băsescu la alegerile locale.
„Chiar dacă a avut candidat propriu, noi am anunţat că suntem deschişi acestei colaborări. Noi mâine aprobăm în Biroul Politic Naţional un proiect de colaborare cu PMP în consiliile judeţene şi locale. PMP este aliat cu noi la guvernare, chiar dacă a existat o candidatură separată, care ne-a dat ceva emoţii. La experienţa pe care o are Traian Băsescu, trebuia să ştie că o asemenea candidatură a redus numărul de voturi pentru candidatul dreptei. Deci suntem deschişi unei colaborări. Sigur, pe alte baze. Dacă ne uităm în ultimii patru ani, vedem că multe hotărâri iniţiate de Firea şi primarii de sector au fost adoptate cu voturile PMP. Noi mizăm pe o susţinere a proiectelor lui Nicuşor Dane”, a spus Ludovic Orban, la RTV.
Premierul a anunțat că un viceprimar al Capitalei va fi de la PNL, iar altul de la USR-PLUS.
„Cealaltă alianță, cu USR-PLUS, e deja stabilită. Am stabilit coordonatele înțelegerii în momentul în care am hotărât să îl susținem pe Nicușor Dan. Asta e înțelegerea: un viceprimar de la USR-PLUS, unul de la PNL. De asemenea, la sectoare, ideea de bază e un număr de viceprimari egal”, a mai spus Orban.
Orban a precizat că scopul acestor alianțe este „să formăm majorități, să guvernăm împreună”.
În cursul zilei de astăzi, Eugen Tomac a anunțat că PMP s-a clasat pe locul III la alegerile locale, la nivel național.
„PMP, a treia forță. Acum, când avem rezultatele finale putem face bilanțul alegerilor.
A fost o campanie foarte dificilă, desfășurându-se în vremea pandemiei, iar faptul că alegerile s-au desfășurat într-un singur tur a generat o polarizare fără precedent în rândul electoratului. Sunt aspecte care au influențat enorm rezultatul final. Pe lângă toate acestea, în politica românească s-a instituit un nou fenomen periculos, fuga de dezbatere, ceea ce este grav. Cetățenii trebuie să aibă șansa de a-i urmări pe candidați răspunzând întrebărilor de tot felul, chiar și celor care îi pun în dificultate. Alegerile nu sunt asemenea unui curs facultativ, ci un examen care trebuie tratat cu seriozitate. Oamenii investesc încredere în cei care au obligația de a fi permanent la dispoziția întregii comunități, iar proba orală în fața cetățenilor trebuie să redevină obligatorie”, a declarat Eugen Tomac.