„Maratonul NePădurilor”, la start. Andrei Roșu aleargă timp de trei zile pentru a opri tăierile ilegale

„Maratonul NePădurilor”, la start. Andrei Roșu aleargă timp de trei zile pentru a opri tăierile ilegale
Andrei Roșu, la startul maratonului organizat de WWF-România / Sursa: WWF-România
Publicat: 05/10/2020, 12:22

Ultramaratonistul Andrei Roșu a pornit, luni dimineață, într-un maraton de trei zile, acțiune organizată de WWF-România în cadrul unei campanii pentru oprirea tăierilor ilegale, implicit pentru salvarea Pădurilor României.

Startul „Maratonului NePădurilor” a fost anunțat, luni dimineață, de reprezentanții organizației neguvernamentale, pe contul de Facebook.

• Start in Maratonul NePădurilor. Traseul lui Andrei Rosu începe cu un drum forestier care urcă 1.000m direrență de…

Posted by WWF-Romania on Sunday, October 4, 2020

Anterior, duminică. și ultramatatonistul Andrei Roșu promovase acțiunea, printr-un mesaj video pe contul său.

„Urmează 3 zile și peste 100 de km alergați prin locuri în care – nu demult – erau păduri. Câte sute de hectare de păduri tăiate vom vedea împreună? Ajută-ne să schimbăm sistemul printr-o semnatură.  Multumesc!”.

Potrivit WWF-România, Andrei Roșu va alerga pe 5, 6 și 7 octombrie într-o cursă solitară, organizată prin trei zone din județele Vâlcea și Alba în care pădurile au fost tăiate fie ca urmare a exploatărilor ilegale, fie din cauza schimbărilor climatice. Pe parcursul traseului va prezenta diferențele între tăierile legale și cele ilegale, între tăierile haotice și recoltarea arborilor afectați de schimbările climatice. Scopul său este să arate oamenilor realități de pe teren, să expună pericolele care ar putea duce în continuare la dispariția pădurilor și să prezinte soluții care să evite în viitor asftel de dezastre.

„Vom privi lumea prin ochii unui maratonist obișnuit să alerge prin păduri frumoase, nu printre cioate. La final, Andrei va fi parcurs peste 100 de kilometri, va fi urcat 2.500m diferență de nivel și va fi traversat peste 600 ha de păduri tăiate. De-a lungul traseului, Andrei Roșu va alerga peste versanți întregi „goliți” unde, în urmă cu aproximativ un deceniu, pădurile au fost tăiate ilegal”, au anunțat organizatorii.

Petiție online pentru schimbarea legii

Potrivit reprezentanților WWF-România, deși s-au deschis dosare penale, absolut niciunul nu a fost finalizat până acum și nici nu există perspectiva finalizării lor. În unele locuri natura și-a revenit singură, iar în altele a început în sfârșit procesul reîmpăduririi. Sunt însă și zone în care incertitudinea și imaginile apocaliptice continuă

„Problema acestor dosare nefinalizate nu este dată numai de faptul că vinovații nu sunt trași la răspundere. Mai grav este că le arată acestora că furtul de lemn nu se pedepsește de fapt în România. În plus, retrocedările făcute haotic, ignorarea proprietarilor și urmărirea unor ineterese au generat astfel de practici. Niciodată în ultimii 30 ani pădurea nu a fost finanțată, iar proprietarii nu au fost despăgubiți pentru restricțiile impuse. Trebuie să înțelegem că pădurea nu se întreține doar cu obligații, ci și cu finanțare” – Radu Melu, manager național al departamentului păduri la WWF România.

„Toate neregulile din pădurile României sunt posibile deoarece legea o permite. WWF organizează acest maraton ca să arate tuturor ce se întâmplă dacă stăm pe margine și nu ne implicăm. Trebuie neapărat să schimbăm legea din rădăcini dacă vrem să ne apărăm pădurile. Avem însă nevoie de susținerea cât mai multor iubitori de natură ca să putem negocia cu autoritățile. De aceea am lansat o petiție online (obiectivul este să avem mai mult de 30.000 de semnături). Împreună, avem șanse să schimbăm legea și să facem o reformă reală pentru combaterea exploatării ilegale a lemnului până nu e prea târziu”, au transmis reprezentanții organizației.

În documentul WWF-România se arată că fondul forestier național al României include acum 6,5 milioane hectare de păduri din care, potrivit Institutului Național de Statistică, se taie în mod legal, anual, 18,5 milioane de metri cubi de lemn. Există însă și alte 500.000 hectare de păduri care nu sunt incluse în fondul forestier. Este vorba despre proprietăți mici, private, unde regulile nu sunt clare și unde au loc multe abuzuri. Vom exemplifica un astfel de caz în ziua a treia a maratonului, în județul Alba.

„Concluzia este că, în realitate, nu există o statistică reală a volumului total de lemn recoltat, legal și ilegal, din pădurile Romaniei, iar această incertitudine confirmă faptul că lucrurile sunt scăpate de sub control”, spun organizatorii acțiunii.

Traseul maratonului

Andrei Roșu și WWF vor transmite zilnic ceea ce se întâmplă pe teren prin transmisii live și postări pe canalele de social media.

  • Ziua 1 – Traseul începe la Câinenii Mari, pe Valea Oltului, și va urca în Munții Lotrului, județul Vâlcea. Aici au fost tăiate ilegal 129ha de păduri, au existat dosare penale nefinalizate, iar zonele au fost în sfârșit reîmpădurite în ultimii doi ani.
  • Ziua 2 – Traseul începe în Voineasa și urcă tot în Munții Lotrului, în zona Obîrșia Lotrului. Aici vedem tăieri legale, doborâturi de vânt și atacuri de insecte.
  • Ziua 3 – Din Obîrșia Lotrului, Andrei Roșu aleargă pe TransAlpina până la Tău Bistra, de unde urcă în Munții Șureanu, județul Alba. Vedem aici peste 600ha de păduri tăiate ilegal. Avem de-a face cu păduri retrocedate nepăzite, dosare penale nerezolvate, haos în actele de proprietate.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres https://tinyurl.com/4kk89pnf
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Măsură nouă pentru șoferii care au probleme cu legea. A fost deja integrat și funcționează...
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
EXCLUSIV! Un șofer din Galați a devenit erou după ce a oprit traficul pentru a...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
O pictură celebră a lui Van Gogh respectă surprinzător de bine legile fizicii