Nicolae Ciucă, în vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Va intra ministrul Apărării în carantină la întoarcere? Răspunsul MApN

Nicolae Ciucă, în vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Va intra ministrul Apărării în carantină la întoarcere? Răspunsul MApN
Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă / Sursa: Mediafax
Publicat: 07/10/2020, 13:00
Actualizat: 07/10/2020, 13:00

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și oficiali ai Armatei române militari merg în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la invitația secretarului american al apărării, Mark T. Esper, timp de cinci zile, începând de miercuri. Chiar dacă SUA se află pe „lista galbenă”, în vigoare de miercuri, respectiv a statelor pentru care se impune carantina cetățenilor la intrarea în România, angajații sistemului național de apărare sunt exceptați, în măsura în care nu prezintă simptome specifice COVID-19 și respectă normele de protecție sanitară.

În timpul vizitei în SUA, ministrul Apărării va avea o serie de întâlniri cu înalți oficiali ai Departamentului Apărării SUA și va depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Cimitirul Militar Național Arlington, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

Vom discuta despre modalitățile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA

„Vom avea mai multe întâlniri la Washington, D.C. cu înalți oficiali americani în care vom aborda preocupările noastre legate de evoluțiile din domeniul securității în regiunea Mării Negre, și, în context,  necesitatea unei abordări coerente și consistente a posturii de apărare și descurajare în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Vom reafirma angajamentul României de a continua pe direcția dezvoltării capacității sale de apărare prin programe de instruire și de înzestrare cu sisteme de armament și echipamente performante și vom discuta despre modalitățile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA”, a declarat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, conform documentului citat.

Ministrul Apărării Naționale este însoțit în vizita oficială din SUA de șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu și de Simona Cojocaru, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

Vizita vine la o zi după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 și direcțiile de modernizare a Armatei.

SUA, pe „lista galbenă”, pentru care se impune carantină

Ziua debutului vizitei coincide cu intrarea în vigoare a prevederilor din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 47 din 05 octombrie, care impune carantina timp de 14 zile pentru persoanele care vin în România din 49 de state unde rata de incidență la 100.000 de locuitori este ridicată.

Este vorba inclusiv de Statele Unite ale Amercii, unde aceasta este de 186.3.

Hotararea CNSU nr 47 din 05 10 2020 nu include excepții la măsura carantineri privitoare la vizitele oficiale, ci doar în cazul unei șederi scurte la intrarea pe teritoriul național:

Art. 1 (1) Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020, prevăzută în anexă.

(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

(3) Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Purtătorul de cuvânt al MApN: „Vor fi respectate, cu rigurozitate, toate măsurile de protecție sanitară”

Purtătorul de cuvânt al MApN, colonel (r) Daniel Anghel, a precizat, la solicitarea Gândul.ro, că oficialii români vor respecta toate reglementările impuse de lege la revenirea în țară.

„La întoarcerea în țară a delegației vor fi respectate, cu rigurozitate, toate măsurile de protecție sanitară necesare prevenirii și combaterii răspândirii virusului SARS-COV-2, conform deciziilor în domeniu ale autorităților guvernamentale”, a declarat colonel (r) Daniel Anghel, pentru Gândul.ro.

Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, conform prevederilor în vigoare, sunt exceptați de la măsura carantinei/izolării angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România din misiuni executate în afara țării, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

Este vorba de prevederile din Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020  privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (Anexa2, art. 1, pct 8, lit.o) și HOTĂRÂRE nr. 36 din 21.07.2020 a CNSU privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației  (art. 3, lit. e, p).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
Înfiorător: cum arată Emily Burghelea după ce a fost RASĂ în cap. Abia dacă o...
Gigantul german din industria auto care a deschis un centru în România. Are câteva sute...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Pace în Ucraina. Anunț ISTORIC de la Kremlin: Primul pas a fost făcut azi
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×