Tratamentul care i-a fost aplicat lui Trump împotriva COVID-19, motiv de dispută între țări. Cum răspunde Ministerul Sănătății (EXCLUSIV)

Tratamentul care i-a fost aplicat lui Trump împotriva COVID-19, motiv de dispută între țări. Cum răspunde Ministerul Sănătății (EXCLUSIV)
Nelu Tătaru vrea noi restricții după explozia cazurilor de coronavirus. Ce recomandări a făcut ministrul Sănătății + Ce spune de un nou “lockdown”
Publicat: 07/10/2020, 19:35

Remdesivir, tratamentul care i-a fost aplicat președintelui Donald Trump împotriva COVID-19, ar putea ajunge prea scump pentru a avea acces la el. Compania americană care îl produce, Gilead, va vinde direct acest medicament către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Mai multe voci din sistemul medical susțin că acest lucru ar duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, citat de Mediafax, avertiza recent, că în acest caz ar trebui să începem să ne gândim cum să ne descurcăm și singuri. Potrivit lui Alexandru Rafila, în schemele de tratament asigurate prin Comisia Europeană sunt acum incluși 2.500 de pacienți. Dar, dacă vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, bazată doar pe cine oferă mai mult și mai repede, Alexandru Rafila crede că va exista o competiţie între ţări.

GÂNDUL.RO a luat legătura cu Ministerul Sănătății pentru a vedea cum va afecta acest lucru țara noastră, ținând cont că mai multe spitale au epuizat dozele de Ramdesivir.

  • Avem șanse să producem la noi în țară Remdesivir?
  • Avem în prezent doze suficiente pentru a îi trata pe pacienții cu COVID-19?
  • Compania americană care produce Remdesivir, Gilead, va vinde direct acest medicament către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Această decizie ar putea duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare. Poate afecta acest lucru si Romania? Ce soluții are Ministerul Sănătății pentru a procura acest medicament?

Ce spune Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății, într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO, spune că, în prezent, în România nu există linie de producție adecvată pentru producerea acestui tip de medicament.

În vară, Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi, a fost cel care a luat inițial legătura cu americanii de la Gilead, pentru a putea produce și în România Remdesivirul. În urma unei analize amănunțite, compania americană a stabilit că tehnica Antibiotice Iași nu este compatibilă cu cea a companiei americane.

Ministerul Sănătății evaluează împreună cu producătorul SC Antibiotice SA posibilitatea producerii acestui medicament în țara noatră și pentru patent. Toate volumele de Remdesivir disponibile în România, cât și-n alte țări member ale UE, au fost discutate și negociate de către Uniunea Europeană cu producătorul și alocate fiecărui stat membru, proportional, în funcție de numărul de pacienți critici la respectivul moment.România a primit a treia cea mai mare cantitate din dozele achiziționate de Comisia Europeană, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

În continuare, reprezentanți ai Ministerul Sănătății susțin că decizia companiei americane de a vinde Remdesivir direct către spitalele din SUA, nu afectează țara noastră: „România primește dozele de Remdesivir în cadrul contractului pe care Comisia l-a încheiat cu firma producătoare”, mai spun reprezentanți Ministerul Sănătății.

Pacienţii COVID-19 care suferă forme moderate ale bolii au evoluat spre bine după ce au primit, timp de 5 zile, tratamentul oferit de Gilead Sciences Inc cu Remdesivir, însă continuarea tratamentului timp de 10 zile nu a prezentat beneficii şi nu a scurtat în mod semnificativ perioada de internare în spital, conform unui nou studiu.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?