Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că industria HoReCa este „țapul ispășitor” în această perioadă complicată a pandemiei.
„Știți cum suntem acum… Încercăm să ne organizăm. Între noi sunt discuții și întâlniri. Încercăm să ne aliniem pozițiile. În aceste momente grele e important să fim uniți.
Marea noastră frustrare vine din faptul că nu ni se comunică relația de cauzalitate între industria noastră și răspândirea Covid-19. Dacă ni s-ar comunica cu argumente logice care e legătura nimeni nu ar reacționa așa.
Costul unei asemenea măsuri e foarte mare. Alte țări nu l-au luat. Au lăsat deschise restaurantele până la 22.00 seara, dar noi suntem mai catolici decât Papa. Dar omorâm o industrie care e în pragul colapsului. Cred că ar trebui să analizăm mai atent, cu argumente.
Propunerea noastră era să se respecte regulile care au fost luate pentru că nu am văzut ca din cauza noastră nu s-au respectat regulile. Au fost unii care nu au respectat, dar trebuiau închiși.
Dacă totuși se întâmplă ar trebui să vină cu un plan economic dedicat sectorului.
Nu poți trata cu aceeași măsură toate industriile.
Noi am decis imediat ce s-a pus în discuție închiderea a doua a restaurantelor să declanșăm încă un studiu, pentru a vedea câți colegi mai rezistă. În circa 2 săptămâni va fi gata.
În iulie am făcut un studiu – 40% din operatori nu rezistă mai mult de șapte luni. Al doilea lucru: dacă se vine cu un plan pentru sector, pentru că nu mai rezistăm…
– Trebuie o măsură din nou pentru sprijinirea forței de muncă
– Trebuie să se urgenteze cu granturile și alte forme de infuzie de capital pentru HoReCa
– Trebuie să se reducă taxele și pentru anul următor
Ne chinuim să reducem taxele pe drepturi de autor, în condițiile în care suntem închiși. Taxele pe terenuri, nu facem față. Nu chiriile, ci impozitele pe clădire, pe active. Nici nu putem lua impozitul pe clădire unui restaurant care nu funcționează.
Aceste trei măsuri trebuie luate urgent. Trebuie comunicat de ce s-a ajuns la această închidere, pentru că noi nu am primit niciun fel de cifre. „Ni se pare nouă că din sectorul vostru vin cele mai multe infectări…”
Intuim că e nevoie de anumite măsuri. Trebuia găsit un țap ispășitor asupra căruia să se ia măsurile. Suntem vinovatul de serviciu. Dialogul… Noi ne comunicăm părerile, ei pe ale lor, dar nu se ascultă foarte mult de opțiunile din mediul asociativ. Nu sunt ascultați, există o asemenea frustrare!
Noi suntem în sfera „mi se pare că…”. Nu ar fi mai normal să ni se explice? Așteptăm măsura a doua de compensare economică. Neavând argumentele pe hârtie, de aici apare frustrarea.
Fiecare operator știe cum să respecte regulile, cei care au investit și au respectat regulile sunt închiși”, a declarat Călin Ile la GÂNDUL LIVE.