Premiul Nobel pentru chimie din 2020 a fost acordat a două femei de știință pentru descoperirea „foarfecelor genetice”, descrisă drept „instrument pentru rescrierea codului vieții”.
Premiul comun a revenit Emmanuelle Charpentier de la Unitatea Max Planck pentru Știința Agenților Patogeni din Berlin și Jennifer A. Doudna de la Universitatea din California, Berkeley.
Tehnica înseamnă că cercetătorii pot schimba ADN-ul animalelor, plantelor și microorganismelor „cu o precizie extrem de mare”, a spus comitetul Nobel.
Acest lucru are „un impact revoluționar asupra științelor vieții, contribuind la noi terapii împotriva cancerului și poate face ca visul de a vindeca bolile moștenite să devină realitate”, a adăugat acesta.
Premiul, anunțat de un panel la Academia Suedeză de Științe din Stockholm, vine cu o medalie de aur și un premiu în valoare de 10 milioane de coroane (950.000 €).
Premiul a onorat frecvent cercetările care au condus la aplicații practice utilizate astăzi. Premiul de anul trecut a recompensat trei chimiști ale căror creiere se aflau în spatele bateriei litiu-ion, care alimentează telefoane mobile, laptopuri, mașini electrice și multe alte dispozitive.
Luni, Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină a fost acordat pentru doi americani, Harvey J. Alter și Charles M. Rice, precum și pentru omul de știință de origine britanică Michael Houghton pentru descoperirea virusului hepatitei C.
A doua zi, premiul de fizică a revenit britanicului Roger Penrose, Reinhard Genzel din Germania și Andrea Ghez din Statele Unite pentru munca depusă în dezvăluirea misterelor găurilor negre cosmice.
Premiile Nobel sunt numite după creatorul lor, inventatorul suedez Alfred Nobel (1833-1896).