Secretarul apărării, dr. Mark T. Esper, l-a salutat la Pentagon pe ministrul român al Apărării, Nicolae Ciuca
Cei doi lideri ai apărării au semnat o foaie de parcurs de 10 ani pentru cooperarea în domeniul apărării, care surprinde obiectivele strategice comune ale națiunilor și interesele comune, precum modernizarea apărării și securitatea zonei Mării Negre.
SUA este, de asemenea, recunoscătoare pentru angajamentul puternic al alianței, în special în găzduirea facilității de apărare antirachetă Aegis Ashore, care este cheia apărării NATO, a spus secretarul.
Mai mult, România a crescut cheltuielile de apărare în ultimii ani pentru a depăși 2% din produsul său intern brut. Acesta servește ca un exemplu puternic pentru alte națiuni aliate, a adăugat el.
„Securitatea și prosperitatea noastră colectivă depind de toate țările partenere care fac investițiile necesare pentru o alianță mai pregătită și mai capabilă”, a spus Esper.
”Angajamentul Americii față de NATO și articolul 5 este „ironic, iar America este aproape de România pe măsură ce avansăm pacea, democrația, libertatea și celelalte valori comune ale noastre”, a spus el.
Articolul 5 prevede că, în cazul în care un aliat NATO este atacat, orice alt membru al alianței va considera acest lucru ca un atac împotriva tuturor membrilor și va întreprinde acțiunile pe care le consideră necesare pentru a-l ajuta pe aliatul atacat.
Ciuca a spus: „Statele Unite sunt cel mai puternic aliat al nostru. Recenta strategie de apărare națională a României 2020-2024 evidențiază atât importanța, cât și prioritatea de a lucra împreună pentru a asigura flexibilitatea strategică a SUA în Marea Neagră.”
România investește în modernizarea bazei aeriene Mihail Kogalniceanu, care se află lângă Marea Neagră, a subliniat el.
Ciuca a menționat că, în urmă cu două săptămâni, România a livrat sistemul de rachete sol-aer Patriot, devenind prima națiune de pe flancul estic al NATO care a lansat-o.
Ministrul apărării naționale este însoțit în vizita oficială din SUA de șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu și de Simona Cojocaru, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.