Nicușor Dan, la GÂNDUL LIVE: Strategia noului primar al Capitalei pentru gestionarea pandemiei în București / Când se trece la ore doar în online- VIDEO

Nicușor Dan, la GÂNDUL LIVE: Strategia noului primar al Capitalei pentru gestionarea pandemiei în București / Când se trece la ore doar în online- VIDEO
Nicușor Dan, noul primar al Capitalei, la GÂNDUL LIVE: Nu cred că se pune problema să se închidă Bucureștiul, dar situația nu este cea mai roză
Publicat: 09/10/2020, 12:50
Actualizat: 09/10/2020, 15:21

Noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, vorbește la GÂNDUL LIVE despre situația epidemiologică din București în ceea ce privește pandemia de coronavirus și posibilitatea ca orașul pe care îl conduce să fie închis, dar și despre persoanele care nu respectă regulile impuse de autorități în acest context, precum și despre mandatul pe care l-a câștigat în urma alegerilor locale care au avut loc pe 27 septembrie. 

„Nu cred că se pune problema să se închidă Bucureștiul în perioada următoare. Însă, situația în București, acum, nu este cea mai roză. Dacă în urmă cu 2-3 săptămâni ne stabilizasem undeva la 200 de cazuri pe zi, acum ne-am stabilizat la 500 de cazuri pe zi, cea ce înseamnă fparte mult”, a declarat primarul ales al Capitalei.

Când va deveni Nicușor Dan în mod oficial primar

„Multă lume e în confuzie. Nu sunt încă primar. Trebuie să mai așteptăm… Pentru moment am depus actele la Tribunal, care a e o ședință luni, și după ce, foarte probabil, va valida alegerile, trebuie să mai așteptăm două zile ca să nu mai facă nimeni apel, și după aceea prefectul va convoca ședința în care voi depune jurământul și voi fi primar. Undeva de azi (n.r. vineri, 9 octombrie) într-o săptămână voi fi primar în funcție, cu putere publică. E procedura legală care a fost folosită, cu mici modificări prin Codul Administrativ, la toate alegerile de până acum”, a explicat Nicușor Dan la GÂNDUL LIVE.

Polițiștii în civil, mijlocul prin care oamenii sunt verificați că respectă regulile

„Ei țin de ministerul de Interne, în subordinea mea va fi Poliția Locală, a Municipiului București, care are 500 de oameni și care trebuie să se implice și ea”, a punctat acesta.

Ce strategie are Nicușor Dan pentru gestionarea pandemiei de coronavirus în București

„În primul rând, trebuie să colaborăm, ceea ce până acum nu s-a întâmplat, trebuie ca Primăria să colaboreze cu Direcția de Sănătate Publică. Fără să am toate informațiile acum, mi se pare că prin structura sa, prin numărul de oameni pe care îl au la dispoziție, Direcția de Sănătate Publică este ușor depășită, și atunci Primăria Capitalei, care are foarte mulți oameni, poate să o ajute inclusiv la call centere și la specializări pe care putem să le preluăm.

După aceea, trebuie să respectăm măsurile pe care autoritățile medicale le-au luat, sunt niște specialiști care bazându-se pe experiența pe care alte state au experimentat-o deja în această pandemia, ce trebuie să facem, acele măsuri să fie respectate, și ce este în subordinea mea, Poliția Locală, o să asigure la respectarea acestor reguli.

Pentru că Bucureștiul este totuși un oraș bogat, Ministerul Sănătății face niște lucruri pe care poate să le facă la nivelul întregii societăți, prin resursele pe care le are, Primăria Capitalei poate să extindă această chestiune, poate să extindă testarea, de exemplu, are resurse ca să își facă propriile centre de testare, are teste, are aparate, nu sunt sigur că are în momentul de față dacă are personalul specializat entru interpretarea testelor. … spunea că le are, dar din ce știu eu, testele care s-au făcut până acum s-au dus tot în rețeaua națională sau în centrele private de interpretare. Deci este un lucru pe care Primăria poate să îl facă. Și atunci să ajute Ministerul Sănătății să se ducă acolo unde sunt focare sau risc de focare, cum sunt spitalele, centrele scoiale, persoanele care interacționează cu mulți oameni, cum sunt șoferii sau vatmanii, funcționarii care sunt la relații publice. Deci poate să facă testarea asta mai mult decât spune protocolul național de testare în momentul acesta, care spune în esență să testezi persoanele care sunt contacți direcți cu persoanele care au fost deja infectate”, a mai explicat Nicușor Dan.

Primăria Capitalei, cu propriile centre de testare COVID

„Ministerul Sănătății, în acest moment, la nivel național, are niște posibilități de testare undeva la 25.000-30.000 de teste pe zi, câteva din acestea, 10.000-12.000, sunt făcute la cerere de oameni care pur și simplu apelează la centrele private să vadă dacă nu cumva sunt infectați, ceea ce e foarte bine… dar dincolo de asta, în momentul în care Primăria Capitalei își va putea face propriile centre de testare, va putea să extindă ceea ce face Ministerul, la alte posibile surse de focare. Asta este ceea ce vreau să fac”, a mai anunțat noul primar al Bucureștiului.

Când se trece în București la învățământ online în totalitate

„Din nou, trebuie să aplicăm legea și ceea ce Comandamentul Național pentru această situație recomandă. Pentru moment, suntem în așa-zisul scenariu galben, pentru majoritatea școlilor, ceea ce înseamnă că copiii lucrează în schimburi, jumătate din ei în clasă, jumătate în online. Sper să rămânem în acest scenariu. Bineînțeles, dacă într-o școală sau într-o clasă se descopere persoane infectate, se poate trece la scenariul roșu. Acest moment (n.r. trecerea la învățământul doar online) este definitv prin reglementările în vigoare. Noi avem un indice care este aproape 2 pe București, care se face măsurând numărul de intectări zilnice pe 14 zile, adunând și raportând la populația pe București. Deci acest indice este 2, dacă ajunge la 3, atunci vom trece cu toții în online. Eu sper să nu ajungem acolo, ba chiar să mai diminuăm în timp numărul de infectări”, a explicat Nicușor Dan la GÂNDUL LIVE.

Nicușor Dan: Le recomand bucureștenilor să poarte masca peste tot

„Este o diferență între reglementare și recomandare. Eu, de când a apărut această chestiune, de 6 luni, în momentul în care ies din casă îmi pun mască și nu o mai dau jos până când nu mă întorc în casă. Începând de săptămâna viitoare voi fi parte din Comitetul Municipal pentru coronavirus și în funcție de datele pe care o să le am acolo și pe care nu le am în momentul de față, o să mă pronunț.

În momentul de față, pot să fac asta ca recomandare pentru toți bucureștenii. Cu experiența mea personală, am făcut asta timp de 6 luni, și am fost destul de des în spațiul public în perioada asta, am avut o campanie electorală, nu mi-a făcut niciun rău și nu a fost mare lucru să port masca de câte ori am ieșit din casă. Bneînțeles, pentru persoane care au venituri reduse, trebuie să ne asigurăm, e o informație pe care nu o am momentan, în ce măsură primăriile de sector au reușit să asigure măști pentru persoanele care sunt situație vulnerabilă și nu își permit să aibă mască în fiecare zi”, a mai declarat acesta.

Top 3 măsuri luate de Nicușor Dan vrea să le ia după depunerea jurământului

„Asta, ce am vorbit pânpă acum, intră în primele 3, și a doua, fără îndoială, este chestiuea căldurii și a apei calde, pregătirea pentru iarnă. Suntem foarte prost. Indicatorul cel mai relevant este cel pe care l-a dat ELCEN-ul în comunicările publice din ultimele săptămâni – indicatorul despre cât de prost stăm cu rețeaua, cu conductele de termoficare, este câtă apă trebuie să bage ei sulimentar pentru ca să mențină presiunea și rezultatul este că față de acum 3 ani trebuie să introducă de 3 ori mai multă apă pe oră. Și problema este că suntem foarte aproape de limita la care tehnic nu mai este posibil, și atunci soluția este în momentul acesta să pregătim un management de avarie, asta înseamnă că trebuie să avem pregătite materiale pentru momentul în care, iarna o să înceapă, avariile o să fie foarte multe, să avem pregătite echipe, și asta înseamnă mai multe echipe decât se poate face în momentul de față la Termoenergetica, trebuie să avem detectoare de avarii ca să detectăm și să remediem cât mai repede și trebuie să avem o comunciare foarte bună cu cetățenii. În momentul de față nu prea le răspunde nimeni la telefonul în momentul în care semnalează, trebuie să fie foarte clar: Avem o avarie, va dura 12 ore sau 24 de ore, pentru ca oamenii să poată să prevadă.

Problema termoficării – rezolvată parțial din bani euopeni

În campania din 2016, toți candidații au promis că o vor face (n.r. vor remedia pe termen lung problema termoficării), au fost bani europeni și nu a fost făcută, deci … chestiunea este foarte-foarte simplă. Avem o rețea principală de 1.000 de kilometri, acolo sunt marile pierderi, avarii, aceștia trebuie înlocuiți cu o conductă de tehnologie nouă. Pentru a înlocui primii 250 din această conductă există bani europeni, trebuie să îi luăm, să licităm lucrarea… și din primăvara aceasta să ne apucăm să înlocuim. Aceasta este soluția. Specialiștii au văzut că acești 250 de kilometri sunt în zonele cele mai expuse, cu cele mai multe avarii. După aceea, bineînțeles, că o să continuăm cu restul rețelei care trebuie înlocuită cu totul. Pentru rimii 3 ani, dacă reușim să facem acești 50 de kilometri, chiar 300, cred că o să îmbunătățim foarte mult calitate serviciului”, a explicat Nicușor Dan la GÂNDUL LIVE.

Meme-ul „Nicușor Dan aduce apa caldă” – N. Dan: „Sunt o persoană cu simțul umorului și chiar cu un simț de autoironie, deci…”

Traficul din București și soluțiile propuse de Nicușor Dan

„Mai întâi, obiectivul este să eficientizăm transportul public și prin asta să dăm alternativă transportului cu mașina personală. Nimeni nu o să oblige pe nimeni să nu se urce în mașina proprietate personală, dar prin eficientizarea transportului public, putem face ca oamenii să prefere să îl folosească pentru că ajung mai repede la birou. Și pentru asta există soluții hard și am vorbit și avem bani europeni pentru asta. Am vorbit de metroul de suprafață, asta înseamnă practic o triplare a lungimii metroului actual, și pentru asta avem nevoie de asemenea de o colaborare cu Ministerul Transortului și cu Ministerul Fondurilor pe care am început-o deja. Trebuie să reabilităm infrastructura de tramvai, din nou, avem bani pentru asta. Trebuie să facem un sistem de mari parcări la intrarea în oraș, avem bani europeni pentru asta. Trebuie, asta e o responsabilitate, dar o să colaborăm cu Ministerul Transporturilor, să facem în sfârșit Șoseaua de centură pe 4 benzi. Și trebuie să facem semaforizare inteligentă, ăsta este lucrul cel mai simplu, pentru că este cel mai ieftin. Pe asta o putem facem în 2 ani, pe celelalte, în ansamblul lor, în 4 ani. Mai trebuie, și asta este o chestiune migăloasă și e care o vom face linie cu linie, să facem bandă unică de autobuz și troleibuz pentru ca ele să nu mai stea în trafic. Astea sunt lucrurile pe care o să le facem, acestea sunt chestiunile hard. Iar chestiunile soft sunt să avem în sfârșit un management al curățeniei în autobuz, troleibuz, tramvai, ceea ce în momentul de față nu avem, și să le dotăm în scurtă vreme, pe fiecare, cu aer condiționat – se poate face foarte simplu, nu e o mare licitație să faci lucrul ăsta. Tocmai, pentru ca în momentul în care te urci în transportul public, să ai garanția că ajunge la timp…

Noi trebuie să rezolvăm o problemă pe care orașele occidentale, au rezolvat-o în anii 70, trebuie să facem ce au făcut și ei – să dezvoltăm transportul public, centura, mari parcări la intrarea în oraș, linie unică, și în felul ăsa, dacă transportul public ajunge mai repede și el îți permite să nu ajungi transpirat sau înghețat la serviciu, o să vedeți că lumea o să îl folosească”, a punctat primarul Capitalei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS