Florin Cîțu, detalii despre controalele la PMB. La cât se ridică prejudiciul descoperit de inspectorii de la Finanțe

Florin Cîțu, detalii despre controalele la PMB. La cât se ridică prejudiciul descoperit de inspectorii de la Finanțe
Florin Cîțu, declarații privind controlul de la PMB / Sursa: Facebook - Ministerul Finanțelor Publice
Publicat: 12/10/2020, 15:15
Actualizat: 12/10/2020, 15:44

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat, luni, rezultatul controalelor făcute de inspectori la Primăria Municipiului București.

„Să fie clar pentru toată lumea. Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro) #RomaniaFaraPSD”, a scris, luni, pe Facebook, Florin Cîțu, după ce a detaliat, într-o declarație de presă transmisă video, rezultatul controlul efectuat la începutul anului.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunțase de duminică dezvăluiri după controalele dispuse de Inspecția Economică la Primăria Capitalei. Cîțu a anunțat pe Facebook faptul că luni, în cadrul declarațiilor de presă săptămânale, va prezenta concluziile raportului departamentului Inspecție Economică al Ministerului Finanțelor Publice la Primări Municipiului București.

„Situația pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare”

„Acum, informații despre Primăria Municipiului București. Încă din primul moment când am venit la Ministerul de Finanțe, am cerut o situație a controalelor activității financiare sau a modului în care au fost cheltuiți banii publici în instituțile statului. Am cerut acest lucru pentru toate instituțiile în această situație. Bineînțeles că situația pe care am primit-o a fost departe de a a fi îmbucurăroare. Am găsit companii care nu au avut o analiză a situației economice financiare făcută în ultimii 10 ani, 15 ani. Deci Inspecția Economică Financiară din Ministerul Finanțelor Publice a ocolit foarte multe dintre aceste companii ani la rând. Printre acestea era, bineînțeles, și Primăria Municipiului București și aceste controale nu s-au făcut doar la PMB, se fac în mai multe companii, sunt la Ministerul Transporturilor, la Ministerul Economiei, sunt alte primării din țară. Le voi face pe toate. Aceste controale se vor face la toate instituțiile publice și se vor face anual, pentru că așa cum am promis din prima zi la Ministerul Finanțelor Publice, mă interesează foarte mult cum sunt cheltuiți banii publici. Trebuie multă transparență, trebuie să știți exact cum au fost cheltuiți banii publici”, a spus Cîțu, în declarația de presă transmisă pe Facebook.

Ministrul a precizat că a vrut să prezinte modul în care au fost cheltuiți banii publici la PMB, în contextul schimbării conducerii, după alegerile din 27 septembrie, respectiv plecarea Gabrielei Firea și venirea lui Nicușor Dan în funcția de Primar general al Capitalei.

„Laptopurile angajaților Ministerului Finanțelor au fost sechestrate o perioadă”

Principalele declarații:

Veniturile Primăriei București în 2020 sunt în jur de 3,5 miliarde lei, acesta este bugetul. Încasările în septembrie sunt la aproape 99%, deci au fost venituri la PMB.

Sunt două cheltuieli importate despec are s-a tot vorbit: subvenție la energie termică și la transportul public. M-am uitat la buget și bugetul a avut aceste sume prinse în buget, pe trimestre. Doar că, dacă ne uităm la execuție, și aici mi-a atras atenția, energia termică a fost plătită doar 331 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane, cât este pe tot anul, deci o treime, iar la transportul în comun 624 milioane din 1,5 miliarde. Bani au fost trimiși la primărie, sunt sume mai mari decât în 2019.

Pornind de aici, am mers mai departe și m-am uitat la datorii. Situația la datorii arată rău, să știți, pentru că arată clar o administrare proastă a banului public. Repet: încasările erau în septembrie la 99%, deci nu se poate plânge nimeni, bugetul a fost construit pe aceste încasări, banii erau distribuiți pentru plata subvențiilor, pe trimestre, doar că această plată nu s-a făcut, și aici vine rolul acestei inspecții financiare, să vedem unde au fost cheltuiți banii și cum au fost cheltuiți și unde au ajuns acei bani, că ei au fost cheltuiți.

În acest moment, Primăria Municipiului București are datorii către Elcen și Radet de 837 de milioane de lei, a spus ministrul, care a detaliat situația datoriilor și a prevedederilor legale privind plata subvenției la energie

Prin OUG 135/2020 au fost alocați un miliard de lei, acești bani puteau fi folosiți de Primăria Municipiului București pentru plata unor restanțe. Au fost alocați pentru plata subvențiilor.

Ideea e că banii au fost alocați la începutul anului, banii au fost alocați la mijlocul anului, plata către subvenție nu s-a făcut. Unde au ajuns acești bani și la cine? Vă promit că vom găsi până la urmă unde au ajuns acești bani.

Inspecția Economică Financiară din MFP a făcut o acțiune de control la Primăria Municipiului București. Astăzi avem concluzii ale raportului, deși nu este un raport complet și o să vă explic de ce, sunt multe nereguli.

Inspecția Economică Financiară a exectuat în perioada 30 ianuarie – 10 martie 2020 o acțiune de control la PMB. Acțiunea de control a fost suspendată pe 11 martie 2020. În acel moment, accesul echipei ministerului la sediul Municipiului București nu a mai fost permis, având în vedere dispoziția primarului general, s-a dispus suspendarea anumitor activități care implică interacțiunea cu persoane din exteriorul Primăriei. Nu ni s-a dat voie nici de la distanță să facem acest control. Laptopurile angajaților Ministerului Finanțelor au fost sechestrate o perioadă în sediul primăriei și le-am recuperat după aceea.

La data controlului, Primăria Municipiului București nu deținea o situație a contractelor încheiate privind investițiile în curs. Acesta fiind transmisă organelor de control la data de 16.07.2020, urmând ca la reluarea inspecției să fie verificate.

„Fapte care ar putea întruni elemente constituite ale unei infracțiuni”

Este o instituție care nu a fost controlată de 10 ani, cel puțin. În trei luni de zile am descoperit multe lucruri, dar este clar că mai sunt multe nereguli.

Au fost constatate fapte care ar putea întruni elemente constituite ale unei infracțiuni, potrivit legii penale:

  • Angajarea de cheltuieli din bugetul local cu serviciul public de alimentare cu energie termică peste limita creditelor bugetare aprobate, fapt care constituie infracțiune, potrivit legii.
  • Plata fără bază legală din fonduri publice în exercițiile financiare 2018 și 2019 în ceea ce privește serviciul public de furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat a unor pierderi induse în valoare de 80.325.000 de lei în condițiile neîndeplinirii a obligației de a implementa programe de organizare a Radet și așa mai departe.
  • Plata fără bază legală din fonduri publice a sumei de 1.418.500 lei fără TVA reprezentând contravaloarea unor așa-zise servicii prestate pe baza contractului de prestări servicii nr. 576 din 12.06.2019. Este vorba de un festival, One Year to go Europe 2020.
  • Neasigurarea bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice, ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare cumulată de 50.970.082 de lei, reprezentând pierderi înregistrate doar în exercițiile financiare 2017 și 2018 de către 18 operatori economici.
  • Plata din fonduri publice fără bază legală a sumei de 6.014.993 de lei în perioada 2012-2017 către RATB, care a solicitat și a utilizat această sumă, fără bază legală, pentru susținerea unor activități, altele decât cele pentru acoperirea diferențelor de preț din tarif pentru transport public de persoane. Ca să fie mai simplu, de la PMB au fost plătite aceste sume de 6 milioane de lei, către regia autonomă de transport public București, care nu aveau legătură cu subvenția. Singurii bani care trebuiau să ajungă d ela PMB către regia autonomă de transport public București erau banii legați de subvenție, deci aici nu a existat bază legală.
  • Neasigurarea bunei gestiuni financiare în administrarea patrimoniului public ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare 8.541.665 de lei, reprezentând contravaloarea chiriilor încasate de RATB pentru spații închiriate proprietate publică a Municipiului București.
  • Prejudicii produse bugetului local în valoare de 47.047.651 de lei, la data controlului, cu nerespectarea de către PMB a prevederilor legale, în sensul că PMB a schimbat condițiile în care a inițiat, atribuit și derulat contracte. Sunt contracte a căror destinație a fost schimbată ulterior.

Pe lângă aceste fapte penale, au mai fost constatate șapte fapte contravenționale, au fost aplicate 6 amenzi și un avertisment.

În acest moment, situația, în ceea ce privește controlul la PMB, situația este următoarea: Vom relua inspecția la Primăria Municipiului București pentru verificarea investițiilor realizate din fonduri publice, precum și a celorlalte obiective de control neverificate. Continuăm controlul pentru ceea ce nu am putut să verificăm până în acest moment, vine după o perioadă foarte lungă în care nu s-a făcut control.

Mai mult, în acest moment, efectuăm control de inspecție la cinci companii înființate de Primăria Municipiului București și bineînțeles că urmează ca activitatea economică financiar contabilă a celorlalte companii să fie verificată.

Așa cum am promis, facem acest lucru pa toate instituțiile publice. E clar că trebuie să știm foarte bine cum sunt administrați banii publici.

Opinia mea personală e că în PMB banii destinați – e opinia personală, vom vedea ce vor spune de controlul și instanțele – banii destinați subvenției pentru energia termică, pentru transport, au existat, au fost în buget, veniturile au venit, am suplimentat veniturile, și, totuși, au ajuns în altă parte. Au ajund, pe baza unor contracte, în alte destinații. Trebuie să aflăm unde au ajuns acești bani și, bineînțeles, toți cei responsabili vor răspunde pentru asta.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată