În mai puțin de o lună, la Penitenciarul Giurgiu au murit trei deținuți. Cercetările sunt ”în curs de desfășurare”, așa cum susțin oficialii centrului de detenție, numai că acum apare o altă informație care zguduie din temelii penitenciarul. De data aceasta, elementele sunt de cu totul altă natură, iar rolul personajului principal este ”jucat” de unul dintre directorii adjuncți ai închisorii, Alina Ionela-Gheorghișor.
În trecut, GÂNDUL.RO a solicitat ministrului Justiției să demareze, de urgență, o anchetă la Penitenciarul Giurgiu, informațiile obținute ÎN EXCLUSIVITATE oferind o imagine de adevărat loc al ”pierzaniei definitive”.
Sursele noastre au dezvăluit că deținuții consumă droguri ”la discreție”, trei dintre ei fiind descoperiți fără semne vitale, iar primele indicii arată că ar fi vorba despre supradoze administrate acestora. La vremea respectivă, sursele GÂNDUL.RO au dezvăluit, în exclusivitate, că a fost identificat chiar și furnizorul drogurilor, Giani al lui Șobolanca. Doi dintre adjuncții directorului penitenciarului – comisar șef de poliție penitenciară Marius Lucian Fulga – au fost demiși.
Conducerea Penitenciarului Giurgiu, în urma întrebărilor GÂNDUL.RO, a răspuns că aceste destituiri nu au legătură cu ancheta referitoare la decesul celor trei deținuți, iar în ceea ce privește traficul și consumul de droguri din interiorul penitenciarului nu au fost oferite informații, ancheta nefiind încheiată.
”Dezbaterea publică a aspectelor sesizate are potențialul de a periclita eventuale verificări ale organelor judiciare abilitate”
Conducerea Penitenciarului Giurgiu
GÂNDUL.RO a intrat însă în posesia unor alte informații și imagini-bombă, ÎN EXCLUSIVITATE. Potrivit surselor noastre, comisarul de poliție penitenciară Alina Ionela-Gheorghișor, director adjunct Educație și Asistență Psihosocială, pare a avea în anturajul său membri ai unei rețele infracționale.
Alina Ionela-Gheorghișor, împreună cu familia, a făcut mai multe concedii alături de un interlop, Florin Marian Ștefan, care se află, acum, arestat în Penitenciarul Rahova pentru trafic de persoane, sclavie și prostituție. Mai mult, din grupul lor de prieteni face parte și cumnatul lui Florin Marian Ștefan, care este șef Serviciu Asistență Psihosocială la același penitenciar, respectiv la Giurgiu. Cu alte cuvinte, cumnat cu interlopul și subordonat Alinei Gheorghișor. În acest sens, reporterii noștri prezintă și IMAGINI EXCLUSIVE. Ce este foarte interesant, afirmă sursele GÂNDUL.RO, această ”prietenie” cel puțin suspectă se menține și în prezent.
La solicitarea redacției, conducerea Penitenciarului Giurgiu a transmis un răspuns din care reiese că – la nivelul penitenciarului – a fost declanșată o anchetă internă referitoare la situația semnalată.
”Au fost dispuse verificări, la nivelul unității, la acest moment, în baza declarației persoanei indicate, nefiind identificate încălcări ale codului deontologic. Administrația locului de deținere se asigură ca personalul din subordine să respecte prevederile legale, iar atunci când sunt constatate încălcări se dispun măsurile legale care se impun”, precizează comisarul șef de poliție penitenciară Marius Lucian Fulga, directorul Penitenciarului Giurgiu.
E drept că ORDINUL Nr. 2724/C/2018 din 10 iulie 2018 – pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a penitenciarelor – precizează că directorul adjunct ”reintegrare socială” are atribuții specifice (articolul 10).
Dar aceste atribuții se referă la persoanele aflate în penitenciar, scopul tuturor măsurilor fiind reintegrarea socială a acestora. Iată că directorul adjunct al Penitenciarului Giurgiu, Alina Ionela-Gheorghișor, a ajuns la concluzia că interacțiunea cu persoane acuzate/condamnate pentru trafic de minori poate fi considerată educație și asistență psihosocială și pe perioada… vacanțelor.
Și, dacă ținem cont de faptul că această interacțiune a avut loc înainte ca interlopul să fie reținut de DIICOT, se poate afirma că Alina Ionela-Gheorghișor… nu a reușit să-și ”atingă obiectivele profesionale”, dar a punctat la capitolul socializare alături de traficanți de minori.
Sursele GÂNDUL.RO au dezvăluit, în exclusivitate, că Alina Ionela-Gheorghișor, comisar de poliție penitenciară și director adjunct la Penitenciarul Giurgiu, s-a relaxat – nu cu foarte mult timp în urmă – alături de ”celebrul” Ștefan Florin Marian. Acesta a fost reținut anul trecut – în urma unei anchete DIICOT -, pe data de 19 septembrie, pentru… trafic de minori.
”La data de 19.09.2019 procurorii DIICOT-B.T.Giurgiu au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Ş. F. M. (n.red. – Ștefan Florin Marian), Ș. P., Ș. A.-D., Ș. M. A. (n.red. – Ștefan Marian Alexandru), M. M. D. şi T. A. I., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori. La data de 12.09.2019, organele de urmărire penală au fost sesizate de către o persoană cu privire la faptul că fiica sa, în vârstă de 15 ani, elevă în clasa a 9 la un liceu din municipiul din Giurgiu, ar putea fi victima infracțiunii de trafic de minori, în sensul că ar putea fi exploatată sexual prin practicarea prostituției, în scopul obținerii unor foloase materiale, de către membrii unei familii din municipiul Giurgiu”, au transmis procurorii DIICOT printr-un comunicat.
În data de 18.09.2019 a fost identificată o a doua parte vătămată minoră,în vârstă de 16 ani, din declaraţia căreia a rezultat faptul că a fost racolată, cazată şi obligată la practicarea prostituţiei de către membrii grupului precum şi faptul că la locuinţa acestora se mai află în prezent un număr de 3 minore. La data de 18.09.2019 procurorii DIICOT-B.T.Giurgiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu au efectuat 4 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Giurgiu şi Bacău, în urma descinderilor fiind găsite 4 minore care se aflau în locaţiile respective.
Extras din comunicatul DIICOT
Pe data de 20 februarie a acestui an, procurorii DIICOT – biroul teritorial Giurgiu – au trimis în judecată mai multe persoane, toate fiind acuzate de o infracțiune gravă – constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori, în formă continuată.
”… constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. (…) din 09.10.2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Giurgiu, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, privind pe inculpaţii Ștefan Florin Marian, trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori, în formă continuată (5 acte materiale – persoane vătămate minore D. D.I, C. A.R, S.Ş.A, F.I. şi L. A. M.) și Ștefan Marian Alexandru, trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori, în formă continuată”
Alături de ”partenerii de concediu” ai Alinei Ionela-Gheorghișor, comisar de poliție penitenciară și director adjunct la Penitenciarul Giurgiu, au mai fost trimise în judecată alte 5 persoane, toate fiind acuzate de aceeași infracțiune.
”Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Ștefan Florin Marian, Tudorachi Adrian Ionuț zis Adicu, Ștefan Marian Alexandru, Ștefan Petronela zisă Mama; Musi Mihai Dănuţ zis Lis, Ștefan Andreea Diana zisă Soli şi Paţa Ionela Sorana. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în Camera de Consiliu, astăzi, 20.02.2020. Încheiere finală camera preliminară – 20.02.2020”
Pe data de 8 septembrie a acestui an, judecătorii de la Tribunalul Giurgiu au analizat cererile formulate de incupații Ştefan Florin Marian, Ştefan Marian Alexandru & ceilalți implicați în rețeaua care se ocupa cu traficul de minori.
Cu toții au dorit ca măsura arestului preventiv să fie înlocuită cu aceea a ”arestului la domiciliu”. În ceea ce îi privește pe ”prietenii de relaxare” ai directorului adjunct de la Penitenciarul Giurgiu, judecătorii au fost tranșanți, având în vedere că aceștia prezintă un grad mare de pericol public.
”Respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul Ştefan Florin Marian, de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu. Respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul Ştefan Marian Alexandru, de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu. În baza art. 362 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală raportat la art. 208 alin. 2, 3, 4 Cod procedură penală, Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv luată faţă de inculpaţii Ştefan Florin Marian şi Ştefan Marian Alexandru, şi menţine măsura arestului preventiv faţă de cei doi inculpaţi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 08.09.2020, ora 14,46”, au hotărât judecătorii.