Compania ROMATOM a semnat, miercuri, 14 octombrie, un memorandum de înțelegere cu Nuclear Energy Institute (NEI), din Statele Unite ale Americii. Parteneriatul presupune colaborarea în aplicaţiile civile ale energiei nucleare, miza fiind, de fapt, controlul asupra centralei Nuclearelectrica, de la Cernavodă.
Maria Korsnick, CEO al NEI, susține că „SUA doresc să fie partenerul României, având în vedere că România îşi revitalizează infrastructura energetică nucleară. Împreună cu ROMATOM, NEI doreşte să sprijine această colaborare de a promova energia nucleară ca soluţie energetică curată şi a ajuta ca România să-şi atingă obiectivele climatice şi de securitate energetică”.
„(…) Energia nucleară joacă un rol esenţial în toate scenariile, valorificând experienţa operaţională a Unităţilor 1 şi 2 ale CNE Cernavodă. Memorandumul semnat cu partenerii americani întăreşte capabilităţile domeniului nuclear de ambele părţi şi creează oportunităţi pentru implementarea cu succes a proiectelor strategice în România, precum Unităţile 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1 şi in viitor, alte proiecte precum reactoarele modulare de mici dimensiuni”, a spus Teodor Chirica, preşedinte onorific ROMATOM.
Prezent la întâlnire, Cosmin Ghiță, șeful Nuclearelectrica, a declarat: „Unităţile 3 şi 4 ale CNE Cernavodă vor furniza României energie curată, accesibilă, fiabilă, în special după scoaterea din funcţiune a capacităţilor convenţionale învechite. Retehnologizarea Unităţii 1 va conduce la încă 30 de ani de producere sigură de energie, la mai puţin de jumătate din costul unei noi unităţi. După cum am văzut, în timpul pandemiei COVID, rezilienţa şi sustenabilitatea sistemelor energetice joacă un rol vital în asigurarea continuităţii activităţii economice şi în perspectiva relansării activităţii industriale după această criză”.
Conform datelor oficiale, la nivel european, energia nucleară asigură aproape 50% din producţia energetică cu emisii CO2 reduse şi 26% din întreaga producţie energetică, asigurând 1,1 milioane de locuri de muncă şi realizând o cifră de afacere anuală de 102 miliarde de euro.
În România, energia nucleară asigură 18% din producţia internă şi 33% din energia curată produsă în România. În sector lucrează 11.000 de persoane, un număr care ar putea creşte la 19.000 în contextul dezvoltării noilor proiecte de la Cernavodă.