Guvernul olandez propune să se permită încetarea activă a vieții, sau eutanasierea, pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, a informat presa locală miercuri.
Potrivit cotidianului olandez de Volkskrant, ministrul Sănătății Publice, Hugo de Jonge, a scris Camerei inferioare a Parlamentului că, în conformitate cu noile reguli, eutanasierea va fi permisă copiilor bolnavi în vârstă de la 1 la 12 ani care suferă „insuportabil și fără speranță” și care nu pot obține ușurare de la îngrijirea paliativă.
„Această schemă se va aplica unui grup restrâns de copii cu boli terminale care suferă fără speranță și insuportabil și pentru care toate posibilitățile de îngrijire paliativă nu sunt suficiente pentru a le atenua suferința. Aceștia sunt copii despre care se așteaptă să moară într-un viitor previzibil ”, a spus el în scrisoare.
În prezent, eutanasierea este permisă numai copiilor cu vârsta sub 1 an și copiilor cu vârsta peste 12 ani, cu permisiunea părinților și a doi medici.
Planul a declanșat luni de controverse în cadrul guvernului de coaliție cu patru partide, iar partidele creștine conservatoare s-au opus puternic.
BBC raportează că legile actuale ale Olandei nu ar trebui modificate în conformitate cu noua politică.
Cu toate acestea, ministrul Sănătății a spus că medicii vor fi scutiți de urmărirea penală pentru efectuarea unei eutanasii aprobate pentru copiii bolnavi în această categorie de vârstă dacă legile actuale ar fi extinse pentru a include această nouă grupă de vârstă.
Pentru acei copii vizați de noua politică, medicilor li se permite în prezent să acorde îngrijiri paliative – cum ar fi sedarea – sau să rețină nutriția pe o perioadă extinsă de timp până când mor,
Nu se ştie încă dacă modificarea legii ar presupune ca părinţii copiilor aflaţi în fază terminală să ia decizia sau chiar copiii să fie cei care să îşi dea consimţământul pentru procedura letală. Potrivit unor chestionare adresate medicilor care tratează astfel de pacienţi, cei mai mulţi au opinat că este acceptabil să pună capăt vieţii unor copii cu suferinţe acute, sub 12 ani, la cererea părinţilor lor şi că noua lege ar trebui să permită acest lucru.
În 2002, Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat eutanasierea, realizabilă doar de medici care administrează doze letale de medicamente, în condiţii stricte. Aceste proceduri sunt deja legale pentru copiii cu vârsta de până la un an şi pentru cei care au trecut de 12 ani. Conform legislaţiei olandeze, oamenii sunt eligibili pentru eutanasiere dacă fac o cerere voluntară şi dacă suferinţa lor este considerată, fără îndoială, insuportabilă. Anul trecut eu existat peste 6000 de cazuri de eutanasiere în Olanda, puţin peste 4% din totalul deceselor din ţară, relatează The Guradian. Dintre acestea, 91% au fost pentru afecţiuni medicale terminale, în timp ce restul au implicat boli psihiatrice severe.