Primarul ales al Bucureștiului, Nicușor Dan, a criticat joi decizia conducerii USR-PLUS de a invalida candidatura la parlamentare a lui Vlad Teohari, din partea USR-PLUS Diaspora. Vlad Teohari, exclus de Biroul Național al formațiunii de pe lista pentru parlamentare pentru că „a ieșit public împotriva partidului”, a decis să își caute dreptatea în instanță, contestând listele.
„Nu vreau să comentez foarte mult despre ce s-a întâmplat cu numirile pe liste, în schimb pentru ce s-a întâmplat în diaspora acolo lucrurile sunt foarte clare în opinia mea: faptul că un om votat de o filială nu a putut să candideze în numele partidului pentru un delict de opinie mi se pare foarte grav”, a spus Nicuşor Dan, într-un interviu pentru Hotnews.
Nicușor Dan a mai precizat, într-un interviu acordat Hotnews.ro, că nu intenționează să se înscrie nici în PNL, nici în USR.
Primarul ales al Capitalei mai spune că nu va renunța la subvențiile la apa caldă și căldură și că estimează că în doi-trei ani nu vor mai fi probleme în această privință. El spune că va continua o serie de proiecte de infrastructură deja începute în mandatul Gabrielei Firea sau anterior.
„Pe termen mediu trebuie să mărim cantitatea de transport public și soluția e trenul de suprafață și reabilitarea celor 50 km de linie de tramvai. Dincolo de asta, există bani europeni și e ușor de făcut acele mari parcări. Există bani europeni pentru construcție, nu și pentru teren. Repede putem face sistemul de management al traficului. În primărie acum există softul, nu și soluția de implemetare efectivă”, a explicat Nicușor Dan.
„Companiile municipale trebuie să intre în lichidare. Ele au eșuat. principala menire era să diminueze cheltuielile primăriei. Suntem obligați să păstrăm Termoenergetica, e o discuție cu Energetica Servicii. mai sunt niște colective care sunt interesante, cum e cel de la managementul traficului, mai e unul interesat, compania de protecție civilă”, explică Nicușor Dan.
Despre despăgubirile datorate de Primăria Capitalei în cazul Constanda, Dan spune că există o hotărâre definitivă care obligă municilaplitatea să-i plătească niște bani, dar că va încerca să eșaloneze. „Încercăm să eșalonăm. Trebuie să ne uităm la buget și să eșalonăm în modul cel mai rezonabil. Estimarea mea e că datoriile sunt undeva la 4 miliarde”, spune Dan.
Primarul ales al Sectorului 1 Clotilde Armand a replicat pe Facebook membrilor USR care și-au manifestat public nemulțumirea că, în pofida rezultatelor și activității politice, au fost eliminați de pe listele pentru alegerile parlamentare sau trecuți pe poziții neeligibile. „Lupta pentru puterea internă n-are voie să altereze țelul nostru”, scrie Armand. Și liderul USR, Dan Barna, a tranșat scurt la RFI scandalul listelor, precizând că „nemulțumirile nu au niciun temei”.
„Aș vreau să vă spun că în USR PLUS e cam greu cu combinațiile și cu ascunzișurile pentru că până și certurile noastre interne sunt publice. Cine încearcă asta își poate face bagajele și au revoir din acest proiect politic. Știu, suntem un deliciu pentru analiștii politici și site-urile ’’pe surse’’ care despică firul în patru”, a comentat primarul ales al Sectorului 1, Clotlde Armand, pe Facebook.
Una dintre reacțiile cele mai dure în USR este cea a lui Vlad Teohari, a cărui candidatură pentru diaspora a fost invalidată de Biroul Național al formațiunii pentru că „a ieșit public împotriva partidului”. Acesta a decis să își caute dreptatea în instanță, contestând listele. Senatoarea USR Florina Presadă și parlamentarii Emanuel Ungureanu și Mihai Goțiu se numără printre cei nemulțumiți de modul în care au fost întocmite listele pentru parlamentare.