Capitala regiunii separatiste Nagorno-Karabah, Stepanakert, a fost lovită de noi bombardamente în cursul zilei de joi, acestea fiind primele astfel de lovituri asupra orașului de sâmbătă, când a intrat în vigoare armistițiul umanitar dintre Armenia și Azerbaidjan, mediat de Rusia.
Anunțul a fost făcut de către Serviciul pentru Situații de Urgență din Nagorno-Karabakh.
Instituția a anunțat joi pe Facebook că forțele azere au vizat „ținte civile” în Stepanakert, după cum informează Agerpres.
Un jurnalist al agenției France Presse a relatat că a auzit nouă explozii puternice la scurt timp după ora 12:00 GMT (ora 15:00, ora României, n. red.) în zona rezidențială de la periferia orașului, iar apoi a văzut fum ridicându-se spre cer.
Capitala Nagorno-Karabah a fost bombardată de mai multe ori de la izbucnirea actualului conflict dintre forțele separatiste susținute de Armenia și Armata Azerbaidjanului, pe 27 septembrie. Ca urmare a bombardamentelor, cei mai mulți dintre locuitorii orașului au fost nevoiți să se refugieze în alte localități din regiune sau în Armenia.
Conflictul armat dintre forțele separatiste armene din Nagorno-Karabah și Armata azeră au continuat în cursul acestei săptămâni, în pofida armistițiului dintre cele două părți.
Cele două părți continuă să își atribuie reciproc responsabilitatea pentru confruntările care s-au soldat până acum cu peste 600 de morți, dintre care 73 de civili, potrivit unor bilanțuri parțiale.
Separatiștii din Nagorno-Karabah acuză Armata Azerbaidjanului că ar fi lansat o triplă ofensivă, la sud, nord și nord-est de republica autoproclamată.
De partea sa, Azerbaidjanul susține că respectă armistițiul și îi acuză pe armeni că ar bombarda mai multe districte azere.
Potrivit presei, Azerbaidjanul pare să fi cucerit câteva teritorii de la începutul războiului, dar nu a reușit să obțină un avantaj semnificativ în raport cu separatiștii, care continuă să controleze zonele muntoase.
Sute de soldați și un număr încă necunoscut de civili au murit ca urmare a violențelor din Nagorno-Karabah din 27 septembrie până în prezent. De altfel, conflictul actual este cel mai grav din Nagorno-Karabah din 1994 până astăzi.
Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internațional ca fiind parte a Azerbaidjanului. Cu toate acestea, de facto, aceasta se află sub controlul forțelor armene din 1994 și are o populație majoritar armeană.
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.