Managerul Spitalului Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea, medicul Dan Ponoran, atrage atenția asupra unor cauze mai puțin cunoscute care duc la apariția unor focare de COVID-19, în mod special în spitale.
În afara motivelor deja cunoscute care au dus la răspândirea rapidă a SARS-CoV-2, medicul Ponoran a explicat, în cadrul unui interviu acordat pentru Adevărul, că există și unele cauze mai puțin luate în seamă care au dus la apariția unor focare, mai ales în spitalele din România.
Printre acestea se numără lipsa unei a doua testări la internare, dar și refuzul multor pacienți internați de a purta masca de protecție.
„Începând cu data de 17 aprilie, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea nu s-a mai internat nici o persoană fără test negativ COVID-19. Dar, acest virus are o perioadă de incubaţie. Dacă noi doi ne întâlnim, să vorbim şi eu sunt deja pozitiv, iar dumneavoastră vă internaţi mâine, testul dumneavoastră va ieşi negativ. Pe parcursul internării, însă, vă veţi pozitiva. Aşa s-a întâmplat în multe locuri din ţară: fiind în perioada de incubaţie, testul iese negativ. De aceea, de la o vreme, testăm de două ori pacienţii cu suspiciune. În această perioadă, pacientul nou stă într-o zonă tampon. Dacă rezultatul iese pozitiv, în secunda doi este trimis la un spital suport COVID”, spune specialistul.
Declarațiile acestuia vin în contextul în care ultimul focar izbucnit în spitalul vâlcean a fost în secția de Chirurgie Generală, secție care este închisă și acum după ce, pe 8 octombrie, au fost diagnosticate cu COVID-19 27 de persoane, dintre care 15 pacienți.
Cel mai probabil, virusul a fost adus în spital de către personalul medical, nu de către pacienți, dar Ponoran spune că aceștia din urmă au fost cei care au contribuit la răspândirea virusului în instituție.
„De o jumătate de an, de când a izbucnit pandemia şi fac gărzi, am văzut nenumăraţi pacienţi pozitivi. Faptul că respect nişte reguli m-a ferit de probleme, pe mine şi pe alţii ca mine. Cum ar fi dacă şi domnii pacienţi ar purta masca de protecţie, pe care le-o dă spitalul? Ar putea să stea liniştiţi chiar şi lângă alţi pacienţi pozitivi”, spune dr. Dan Ponoran.
De la izbucnirea pandemiei, mai multe secții ale acestui spital s-au închis ca urmare a apariției unor focare. Secția de Oftalmologie s-a închis în aprilie, când asistenta-șefă a fost diagnosticată cu COVID-19, iar în luna august a fost necesară închiderea secțiilor de Cardiologie și Oncologie din motive similare.
Medicul Ponoran mai atrage atenția că respectarea regulilor sanitare este în continuare extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii virusului.
„La nivelul judeţul Vâlcea avem o rată de transmisie fantastic de mare, suntem pe locul trei pe ţară, doi dacă nu punem la socoteală Bucureştiul, pentru că e de zece ori cât Vâlcea. În condiţiile date, trebuie să se respecte foarte mult aceste reguli de distanţare fizică şi purtare a măştii. Pentru că, uşor-uşor, ne vom satura”, a mai spus acesta.
În ultimele 24 de ore, România a înregistrat 4.013 cazuri noi de COVID-19 din 29.646 teste efectuate. Alți 73 de români au murit din cauza COVID-19, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 721 de pacienți, un nou număr record. În Capitală se înregistrează un nou record de infectări – 777.