Autoritățile din Belarus au plasat-o pe lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, pe lista persoanelor urmărite internațional, a anunțat vineri Ministerul rus de Interne.
Potrivit sursei, Tihanovskaia este acuzată de „instigare la răsturnarea ordinii constituţionale”, informează Agerpres.
Tihanovskaia a fugit în Lituania la scurt timp după alegerile prezidențiale din 9 august.
Ea s-a văzut nevoită să fugă din Belarus după ce a pierdut alegerile în fața contracandidatului său, actualul președinte Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani.
Rezultatul alegerilor este contestat atât de opoziția din Belarus, cât și de o mare parte a cetățenilor acestei țări și de statele occidentale, care susțin că scrutinul a fost fraudat.
La jumătatea săptămânii trecute, Svetlana Tihanovskaia a fost inclusă pe lista persoanelor date în urmărire de Rusia.
Dacă va fi arestată și găsită vinovată, opozanta riscă să fie condamnată la o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.
„Această decizie (includerea opozantei pe lista persoanelor date în urmărire, n. red.) nu surprinde pe nimeni. Este clar că regimul nu are nicio cale legală de a păstra puterea”, a declarat Anna Krasulina, purtătoarea de cuvânt a Svetlanei Tihanovskaia.
Președintele Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile.
De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko.
Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.
Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.
Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.
Recent, Uniunea Europeană a anunțat impunerea de sancțiuni la adresa mai multor oficiali bieloruși acuzați de fraudarea alegerilor și de folosirea violenței împotriva manifestanților.