O nouă tulpină de coronavirus, pericol pentru omenire: „Are potențialul de a se multiplica în celulele umane!”

O nouă tulpină de coronavirus, pericol pentru omenire: „Are potențialul de a se multiplica în celulele umane!”
Încă 3.400 cazuri noi de coronavirus în România. Record de pacienți la ATI. Care este bilanțul deceselor
Publicat: 16/10/2020, 17:21

Noi cercetări de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill sugerează că o tulpină de coronavirus care a alarmat recent industria porcină ar putea avea potențialul de a se răspândi și la oameni.

Tulpina de coronavirus, cunoscută sub numele de sindrom de diaree acută porcină coronavirus (SADS-CoV), a apărut la lilieci și a infectat efectivele de porcine în toată China de când a fost descoperită pentru prima dată în 2016. Focarele unei astfel de boli au potențialul de a face ravagii economice în multe țări din întreaga lume care se bazează pe industria cărnii de porc, relatează Science Daily.

Amenințarea potențială a virusului pentru oameni a fost demonstrată în testele de laborator care au dezvăluit că SADS-CoV s- replicat eficient în ficatul uman și celulele intestinale, precum și celulele căilor respiratorii. Constatările au fost publicate pe 12 octombrie în PNAS.

Tulpina de coronavirus, un adevărat pericol! Ar putea trece la om

Deși se află în aceeași familie de viruși ca betacoronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala respiratorie COVID-19 la om, SADS-CoV este un alfa-coronavirus care provoacă boli gastro-intestinale la porcine. Virusul provoacă diaree severă și vărsături și a fost deosebit de mortal pentru purceii tineri.

De asemenea, SADS-COV este diferit de alte două alfa-coronavirusuri care circulă la oameni și care declanșează răceala comună, HCoV-229E și HCoV-NL63.

„În timp ce mulți cercetători se concentrează asupra potențialului emergent al betacoronavirusurilor, cum ar fi SARS și MERS, de fapt, alfacoronavirusurile se pot dovedi la fel de importante – dacă nu chiar mai importante – există îngrijorări sănătatea umană, având în vedere potențialul lor de a sări rapid de la o specia la alta”, a declarat Ralph Baric, profesor de epidemiologie la UNC-Chapel Hill Gillings School of Global Public Health.

Deși până în prezent nu a fost confirmat vreun caz de SADS-CoV la om, pandemia COVID-19 reprezintă un memento puternic: multe tulpini de coronavirus găsite la animale au potențialul de a infecta și oamenii – un efect cunoscut sub numele de spillover (n.r. efect de revărsare, virusul trece de la o specie la alta).

Laboratorul Baric a lucrat cu Caitlin Edwards, un specialist în cercetare și masterand în sănătate publică la UNC-Chapel Hill, la studiul care sugerează că oamenii pot fi susceptibili la contractarea și răspândirea SADS-CoV.

Tulpina de coronavirus din 2016: A apărut pentru prima dată la lilieci

Caitlin Edwards, primul autor al studiului, a testat mai multe tipuri de celule infectându-le cu o formă sintetică de SADS-CoV pentru a înțelege cât de mare ar putea fi riscul contaminării între specii.

Dovezile din cadrul studiului indică faptul că o gamă largă de celule de mamifere, inclusiv celule pulmonare și intestinale primare umane, sunt susceptibile la infecție. Potrivit specialistului, SADS-CoV arată o rată mai mare de creștere la nivelul celulelor intestinale găsite în intestinul uman, spre deosebire de SARS-CoV-2, care infectează în primul rând celulele pulmonare.

Imunitatea colectivă de protecție încrucișată îi ajută deseori pe oamenii să nu contracteze multe coronavirusuri găsite la animale. Cu toate acestea, rezultatele testelor efectuate de Edwards și echipa ei sugerează că oamenii nu au dezvoltat încă o astfel de imunitate la SADS-CoV.

„O tulpină asemănătoare ar putea apărea și infecta populațiile umane”

„SADS-CoV este derivat dintr-un coronavirus găsit la liliac numit HKU2, care este un grup eterogen de viruși cu o distribuție la nivel mondial. Este imposibil de prezis dacă acest virus, sau o tulpină asemănătoare cu HKU2, ar putea apărea și infecta populațiile umane. Cu toate acestea, gama largă de gazde a SADS-CoV, împreună cu capacitatea de a se replica în plămânul uman și celulele enterice, demonstrează riscul potențial de a declanșa evenimente viitoare de urgență la populațiile umane și animale”, a declarat Caitlin Edwards.

Ca răspuns la aceste constatări, Edwards și colegii săi au testat Remdesivirul antiviral cu spectru larg ca metodă potențială de tratament pentru infecție.

Lucrând cu Gilead Sciences, Remdesivir a fost dezvoltat de Baric Lab pentru a combate toate coronavirusurile cunoscute, inclusiv SADS-CoV. În prezent, este utilizat pentru a trata infecțiile cu COVID-19 la om. Rezultatele preliminare din acest studiu arată că are o activitate robustă împotriva SADS-CoV, deși Edwards avertizează că sunt necesare mai multe teste li pe alte pe tipuri de celule umane, dar și la animale pentru a confirma aceste descoperiri.

„Datele promițătoare despre Remdesivir oferă o opțiune potențială de tratament în cazul unui eveniment de spillover uman (n.r. de a trece la specia umană). Recomandăm ca atât lucrătorii din industria porcină, cât și porcii să fie monitorizați continuu pentru a și identificate infecțiile cu SADS-CoV și pentru a preveni focarele și pierderile economice masive”, a mai punctat specialistul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar