CTP: „Poate o să câștige alegerile PNL-ul, dar CCR va lucra în continuare în favoarea PSD”

CTP: „Poate o să câștige alegerile PNL-ul, dar CCR va lucra în continuare în favoarea PSD”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu (FOTO: Digi 24 - captură video)
Publicat: 17/10/2020, 01:42
Actualizat: 17/10/2020, 02:08

Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat vineri seară, la Digi 24, conflictul dintre premierul Ludovic Orban și președintele Curții Constituționale a României (CCR), Valer Dorneanu.

Gazetarul spune că în ceea ce privește stabilirea datei alegerilor, premierul are dreptate când spune că nu pot să stabilească parlamentarii ziua în care va avea loc scrutinul, pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta.

„Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic!”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

De asemenea, CTP atrage atenția că și în cazul în care PNL va câștiga alegerile, îi va fi greu să guverneze pentru că „această Curte Constituțională va lucra în continuareîn favoarea PSD”.

„Domnul Dorneanu făcând apel la Comisia de la Veneția, la Consiliul Europei… Dar când au luat hotărârea aia în legătură cu Laura Codruța Kovesi, atunci au făcut vreun apel să vadă ce zice Comisia de la Veneția? Înainte să ia acea hotărâre, au făcut vreun apel la organismele europene?

De pildă, la Asociația Curților Constituționale din Europa, unde vor să facă acum apel. Atunci au întrebat «Oare e bine ce vrem să facem noi?», ca să nu ajungem în situația de a ne spune CEDO că ce facem este foarte rău și împotriva oricăror reguli democratice? Nu! Atunci nu au întrebat nimic.

Aici are dreptate Orban! Asta nu înseamnă că îmi este simpatic Orban în vreun fel. Dar, are dreptate spunând că nu pot să stabilească parlamentarii data alegerilor parlamentare, pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta. Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic.

Și, de fapt, este aceeași poveste repetată cu imunitatea parlamentară – unde hotărăsc parlamentarii dacă unul dintre ei va merge pe calea justiției, sau nu. Așa și aici! Hotărâm noi cât mai stăm în funcții. Cum să faci asta? Nu este în regulă! Trebuie ca altă instituție să hotărască data când au loc alegerile, și acea instituție, firește, nu poate să facă lucrul ăsta de capul ei, ci pe baza unor legi, a unor reglementări, ceea ce în cazul de față Guvernul a făcut – 6 decembrie este data alegerilor parlamentare. În jurul acestei date s-au întâmplat lucrurile de 30 de ani încoace.

Din punctul ăsta de vedere este o hotărâre care însă nu-i o noutate la această Curte a lui Dorneanu. Sau, ar trebui să-i spun «Curte al lui Dorneanu». Că dânsul are o altă gramatică a genitivului, domnul Dorneanu. L-am auzit și eu azi la televizor: «Parlamentul este a poporului!». «A poporului», zice domnul Dorneanu. Dânsul fiind… are doi «crieri» în cap, e profesor universitar… „Parlamentul este a poporului!”.

Deci, poate că o să câștige alegerile PNL-ul acum și o să facă alianță cu USR, cu PMP… Da, dar această Curte Constituțională va lucra în continuare – indiferent de rezultatul alegerilor -, va lucra în favoarea PSD. Asta va face! Și atunci cred că în continuare îi va fi greu să guverneze următorului guvern, sau aceluiași, nu știu, care va veni”, a declarat CTP, la Digi 24.

CCR a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor legislative este constituțională.

Potrivit acesteia, alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, dacă Parlamentul decide. Totodată, CCR spune că odată intrată în vigoare legea (după promulgare), Hotărârea de Guvern prin care executivul stabilește data alegerilor pe 6 decembrie își încetează efectul.

CCR precizează că „alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”.

Judecătorii CCR au mai decis că în cazul prelungirii mandatului Parlamentului, „stabilirea datei alegerilor nu poate fi făcută de Guvern, ci doar de Parlament, or în actualul context epidemiologic riscul există așa că este normal ca data alegerilor să treacă în dreptul prerogativelor Parlamentului”.

Procedural, legea declarată constituțională de CCR merge la președintele pentru promulgare. Șeful statului are la dispoziție 10 zile pentru a promulga legea sau pentru a cere Parlamentului reexaminarea.

De asemenea, după reexaminare, președintele mai are la dispoziție alte 10 zile, după care este obligat să promulge legea. Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie 2020.

Ludovic Orban, despre CCR: „Trebuie schimbat ceva, trebuie eliminați politrucii de acolo!”

Premierul Ludovic Orban nu este de acord cu ultimele decizii ale CCR, criticând joi seară, la Digi24, această instituție, după decizia „abracadabrantă” pe care a luat-o în legătură cu alegerile parlamentare.

Orban a spus că instituția trebuie „schimbată” și curătață de politruci, iar din componența ei ar trebui să facă parte tehnocrați.

„Singura variantă” prin care alegerile parlamentare ar putea fi anulate: Un deputat PNL a făcut anunțul

Un deputat PNL a dezvăluit care ar fi „singura variantă” prin care alegerile parlamentare care urmează să aibă loc pe 6 decembrie ar putea fi anulate.

Răzvan Prișcă, deputat PNL, a declarat luni, 12 octombrie, că „singura variantă” în care alegerile parlamentare de anul acesta ar putea fi amânate este declararea stării de urgență la nivel național.

„Singura variantă de amânare a alegerilor este instaurarea stării de urgență. Facem tot ce e omenește posibl să evităm acest lucru, trebuie salvată economia pentru că am fost la buza prăpastiei în primăvară”, a declarat deputatul PNL Răzvan Prișcă, la Antena 3.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cartofii perfecți pentru prăjit. Acest soi e folosit de marii bucătari
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?