Un potențial vaccin anticoronavirus realizat de cercetătorii chinezi, bazat pe virusul SARs-CoV-2 inactivat, este sigur și declanșează răspuns imunitar, potrivit rezultatelor preliminare. Cercetarea, publicată în revista Lancet Infectious Disease, se bazează pe studii clinice într-o fază incipientă, la care au implicat 640 de participanți.
Oamenii de știință au declarat că cei cu vârsta de 60 de ani și peste au un răspuns mai lent, întrucât în cazul lor anticorpii au fost detectați la 41 de zile după vaccinare, comparativ cu durata în cazul participanților cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani – 28 de zile.
De asemenea, au constatat că nivelurile de anticorpi sunt mai scăzute la cei cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani, comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, scrie Mail Online.
Cercetătorii au anunțat că studiul nu a fost conceput pentru a evalua eficacitatea vaccinului, astfel că nu se poate spune dacă producerea de anticorpi declanșată de vaccin, numit BBIBP-CorV, este suficientă pentru a proteja persoana vaccinată împotriva infecției cu noul coronavirus.
„Protejarea persoanelor în vârstă este un obiectiv cheie al unui vaccin COVID-19 de succes, deoarece această grupă de vârstă prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire severă din cauza bolii. Cu toate acestea, vaccinurile sunt uneori mai puțin eficiente în acest grup, deoarece sistemul imunitar slăbește odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, este încurajator să vedem că BBIBP-CorV declanșează producerea de anticorpi la persoanele în vârstă de 60 de ani și peste și credem că acest lucru justifică realizarea de investigații suplimentare”, a declarat Autorul studiului, profesorul Xiaoming Yang, de la Beijing Institute of Biological Products Company Limited.
Vaccinurile inactivate sunt cele care conțin viruși întregi care au fost uciși sau părți mici de viruși, cum ar fi proteinele sau zaharurile, care nu pot provoca boli.
Prima fază a studiului a fost concepută pentru a găsi doza optimă sigură pentru BBIBP-CorV, în care 192 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani au primit fie vaccinul, fie un placebo.
În cea de-a doua fază a studiului, concepută pentru a identifica calendarul optim de vaccinare, 448 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani au fost repartizați aleatoriu să primească fie un vaccin de opt micrograme de vaccin sau placebo, fie două vaccinuri de patru micrograme sau placebo la zero și 14 zile, respetiv zero și 21 de zile sau zero și 28 de zile.
Cercetătorii au spus că nu au fost raportate reacții adverse grave în termen de 28 de zile de la vaccinarea finală, în timp ce cel mai frecvent efect secundar a fost durerea la locul injectării.
Un număr mic de participanți au raportat că au avut febră, dar nu au existat cazuri de modificări clinice semnificative ale funcțiilor organelor analizate în testele de laborator la niciunul dintre grupuri, au adăugat experții.
Cele mai bune răspunsuri imunitare – deci producerea de mai mulți anticorpi – au fost provocate de două doze de patru micrograme de vaccin care au fost administrate fie în zilele zero și 21, fie zero și 28, au anunțat cercetătorii.
„Descoperirile noastre indică faptul că o doză puternică de vaccin este necesară pentru a obține cele mai mari răspunsuri la anticorpi împotriva Sars-CoV-2 și ar putea fi importantă pentru protecție. Aceasta oferă informații utile pentru un proces de fază a treia”, a declarat profesorul Yang.
Autorii au declarat că există unele limitări în studiul lor, dintre care una include o scurtă durată de supraveghere a persoanelor vaccinate – 42 de zile.
Aceștia au adăugat că studiul nu a inclus copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani, susținând că studiile cu aceste grupuri vor fi efectuate atunci când se va finaliza analiza completă a datelor din grupurile de adulți.