Este premieră în învăţământul universitar: toate locurile la masterul didactic, organizat în opt universităţi din ţară, au fost ocupate, a anunțat Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).
Potrivit unui comunicat al MEC, opt universităţi desfăşoară, în anul universitar 2020-2021, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic, la forma de învăţământ cu frecvenţă.
Faţă de această iniţiativă, tinerii care doresc să îmbrăţişeze o carieră didactică au manifestat un deosebit interes, fiind ocupate toate locurile din planul de şcolarizare”, se arată în comunicat.
Cele opt instituţii de învăţământ superior care organizează programe de master didactic, pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020-2021, precum şi domeniile aferente sunt:
Universitatea Politehnică din Bucureşti – specializări: Inginerie mecanică, Inginerie şi management;
Universitatea din Bucureşti – specializări: Chimie, Biologie, Geografie, Limba şi literatura română, Limba şi literatura germană;
Academia de Studii Economice din Bucureşti – specializări: Economie;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – specializări: Educaţie fizică şi sport, Teologie Ortodoxă, Biologie şi Geografie;
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca – specializări: în limba română – Informatică, Chimie şi Istorie, în limba maghiară – Matematică, Informatică, Chimie şi Istorie;
Universitatea „Ovidius” din Constanţa – specializări: Ştiinţe inginereşti aplicate, Administrarea afacerilor, Psihologie şi Biologie;
Universitatea din Craiova – specializări: Informatică, Calculatoare şi tehnologia informaţiei, Chimie şi Biologie;
Universitatea de Vest din Timişoara – specializări: Fizică, Educaţie fizică şi sport, Chimie, Biologie şi Geografie.
Masterul didactic este un program de formare iniţială pentru cariera didactică, prevăzut încă de la adoptarea Legii educaţiei naţionale, dar care a fost implementat în acest an.
Programul are o durată de doi ani şi se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă, interesaţi să dezvolte o carieră didactică. Aceştia s-au putut înscrie la un program de master didactic din acelaşi domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă.
„Trei instituţii de învăţământ – Universitatea Politehnică Bucureşti (specializări: Inginerie mecanică şi Inginerie şi management), Academia de Studii Economice din Bucureşti (specializări: Administrarea afacerilor, Economie, Contabilitate, Informatică economică) şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (specializări: Matematică şi Informatică – în limba maghiară şi Informatică şi Chimie – în limba română) – au oferit candidaţilor şi posibilitatea de a opta pentru obţinerea dublei specializări, aleasă tot din domeniul fundamental aferent domeniului înscris pe diploma de licenţă sau echivalentă a acestora.
În condiţiile dublei specializări, absolventul va prezenta o singură lucrare de disertaţie care vizează, la nivelul ipotezei formulate, ambele specializări. Absolventul primeşte o singură diplomă, care atestă competenţele didactice şi pentru cea de-a doua specializare şi care îi conferă dreptul de a preda respectivele discipline de studiu”, au mai precizat reprezentanţii MEC: