Creșteri ale poluării aerului în București și la aproape toate stațiile din țară. Care este explicația Ministerului Mediului

Creșteri ale poluării aerului în București și la aproape toate stațiile din țară. Care este explicația Ministerului Mediului
Concentracția de poluați din aer a înregistrat depășiri, sâmbătă, la unele stații din București / Sursa foto: airly.ro - foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 25/10/2020, 12:59

După ce activiștii au atras atenția, sâmbătă seara, că aerul din Capitală devine irespirabil, după depășiri ale valorilor poluanților, Ministerul Mediului a confirmat, duminică, creșterile la aproape toate stațiile de monitorizare din țară.

„Aerul devine irespirabil în Capitală! 12 dintre senzorii din platforma www.aerlive.ro înregistrează ICA 100, valorile fiind date de depășirile pentru PM 2.5!!”, au scris, sâmbătătă seara, reprezentanții proiectului Aerlive.ro, pe contul de Facebook.

Ulterior, în cursul dimineții de duminică, activiștii de mediu au detaliat evoluția măsurătorilor din zona Capitalei. „Aseară (sâmbătă – n.r.), începând cu orele 19.00, valorile înregistrate pentru PM2.5 și PM10 au început să crească în Capitală, atât în rețeaua www.aerlive.ro, cât și în cea oficială! Stații oficiale de măsurare a calității aerului din oraș B1 (Lacul Morii) și  B6 (Piața Universității) au înregistrat la ora 23.00 valori duble față de limita legală pentru PM10 (50 ug/m3/oră)! Atragem din nou atenția că, odată cu venirea iernii, situația se va înrăutăți, mai ales că nu au fost luate măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului!”, au transmis reprezentanții proiectului.

⛔️Aerul devine irespirabil în Capitală! 12 dintre senzorii din platforma www.aerlive.ro înregistrează ICA 100, valorile…

Posted by Aerlive.ro on Saturday, October 24, 2020

Care sunt posibilele cauze

Depășirile au fost confirmate de Ministerul Mediului, care a postat, pe contul de Facebook, grafice ale măsurătorilor oficiale. Potrivit reprezentanților instituției, în cursul nopții de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20:00 și 24:00) concentrațiile poluanților monitorizați în cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului au înregistrat creșteri la aproape toate stațiile de monitorizare din țară.

„În ceea ce privește aglomerarea București-Ilfov, valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aprox 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanților (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18:00). Nu au fost depășite valorile limită, cu excepția PM10, în cazul căruia concentrația medie zilnică a depășit valorile limită la stațiile B6 (60 micrograme/mc) și B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate, ulterior, de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referință. Evoluția concentrațiilor (PM10, PM2,5 NO2, CO, benzen) și a indicatorilor meteo indică posibile cauze emisiile din traficul rutier acumulate pe parcursul zilei și încălzirea rezidențială cu lemne și alte tipuri de combustibil din zonele periurbane ale Bucureștiului”, a transmis Ministerul Mediului.

Potrivit oficialilor de la Ministerul Mediului, deși emisiile de poluanți nu au fost semnificative, factorii meteo au influențat dispersia poluantilor și au condus la aceste creșteri față de zilele precedente.

„Precizăm că, pe parcursul intervalului orar în care s-au înregistrat creșterile, echipele de permanență ale Gărzii Naționale de Mediu s-au aflat continuu în teren pentru a monitoriza situația și pentru a identifica eventuale arderi necontrolate sau ilegale. În urma raportărilor, nu au fost semnalate incidente care să afecteze calitatea aerului”, se arată în informarea Ministerului Mediului.

În cursul nopții de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20:00 și 24:00) concentrațiile poluanților monitorizați în…

Posted by Ministerul Mediului – România on Sunday, October 25, 2020 

Particule nocive pentru sănătate

Potrivit activiștilor din cadrul proiectului Aerlive.ro, particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol.

Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii, provoacă agravarea bolilor cardiace și pulmonare, până la moartea prematură.

Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili, pentru că inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil, arată activiștii din cadrul proiectului Aerlive.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024