Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că modelul suedez a fost greșit înțeles.
Lipsa restricțiilor a venit însoțită de o campanie de comunicare excelentă, în care suedezilor li s-a spus că stă în puterea lor să limiteze efectele pandemiei de Covid.
Rafila spune că se poate aplica o astfel de strategie și la noi în țară, dar numai dacă oficialii vor câștiga încrederea cetățenilor.
„Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.
În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice.
Acesta este modelul suedez. Ca să ajungem totuși la acest model ne trebuie o construcție. Care ar trebuie să plece de acum și chiar dacă în perioada următoare se vor lua măsuri restrictive, noi ar trebui să putem să clădim încrederea populației în cei care iau deciziile.
Mie mi se pare că ne pierdem timpul cu tot felul de dezbateri sterile: Cine e de vină, cine a fost responsabil”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.
În ziua în care România a înregistrat un record negativ al cazurilor de COVID-19, reprezentantul României la OMS, epidemiologul Alexandru Rafila, a declarat că „într-o zi în care noi avem 4.000 de cazuri diagnosticate, în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane.”