Torino, Milano și Napoli au devenit, luni seară, scenele unor proteste violente, izbucnite după ce guvernul a impus noi restricții în încercarea sa de a limita răspândirea noului coronavirus.
La Torino, protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov spre forțele de ordine, la Milano s-au folosit gaze lacrimogene, iar la Napoli protestele au loc de mai multe zile, transmite BBC.
Proteste se desfășoară și la Roma și Palermo. Guvernul a anunțat închiderea, după ora 18.00, a restaurantelor, barurilor și sălilor de sport, dar și a cinematografelor. Cele mai multe magazine vor rămâne deschise.
Pe timp de noapte, au fost introduse restricții în Lombardia și Piedmont. Afacerile se plâng că dau faliment, mai ales cele mici, în fața crizei Covid.
La Torino, manifestanții au distrus câteva magazine de lux și la Milano au scandat „Libertate!”, în confruntările cu poliția.
Noile măsuri sunt în vigoare până în 24 noiembrie. Cursurile vor fi ținute online și oamenii sunt îndemnați să nu călătorească decât dacă au neapărat nevoie și să evite transportul în comun.
Premierul Giuseppe Conte a fost optimist duminică, spunând: „Cred că vom suferi puțin luna aceasta, dar acceptând aceste restricții vor putea respira din nou în decembrie”.
Gabriel Stan, iniațiatorul mișcării „HORECA, trezește-te”, a detaliat, la GÂNDUL LIVE, motivele pentru care lucrătorii din această industrie au decis să protesteze în București și Timișoara.
„Ne vom strânge in Piața Victoriei și vom milita pentru câteva măsuri esențiale pentru industria noastră . Vom demonstra tuturor, că această industrie este foarte disciplinată și că respectăm cu strictețe măsurile de prevenție covid19. Vom purta cu toții mască de protecție , pentru a nu lăsa loc autorităților să ne dezbine. Ne vom distanța la 1.5 m fiecare, prin bucăți de sfoară si vom protesta pașnic.Nu protestăm doar cu ownerii din Horeca, ci vă așteptăm pe toți cei afectați de această criza:bucătari, ajutori de bucatari, femei vase, ospătari , picoli, barmani, PR, personal recepție hoteluri, personal administrativ, organizatori evenimente, dj, artiști , personal de clubbing, personal de paza,furnizori,organizatori adiacenți organizărilor de evenimente, soferi firme de distribuție , influenceri, casino staff, clienți care frecventează restaurante si cluburi; lista poate continua cu toți cei care va simțiți nedreptățiți de inchiderea acestei industrii. Trebuie sa fim uniți si sa înțelegem ca dacă ne spunem off ul online, nu are nicio valoare”, este mesajul afișat pe pagina evenimentului de protest.