Fostul comisar de poliție Traian Berbeceanu și șef de cabinet al ministrului de Interne a fost numit Prefect al Capitalei – pe data de 23 octombrie 2020 -, după ce ”bâlbele antologice” ale lui Gheorghe Cojanu, cel căruia i-a succedat în funcție, au oferit o imagine halucinantă în plină pandemie de coronavirus. Numirea lui Traian Berbeceanu survine într-un moment extrem de dificil, din punct de vedere medical, însă fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba a intrat deja ”în pâine”.
Spre deosebire de Gheorghe Cojanu, cel care – din postura de prefect al Capitalei – nu a știut nici măcar să răspundă întrebărilor referitoare la rata de infectare cu noul coronavirus în București, motivând că a fost la ”cumpărături” și nu deține informațiile, Traian Berbeceanu se implică în ”viața cetății” încă de la primele zile ale mandatului său, iar GÂNDUL.RO prezintă imagini ÎN EXCLUSIVITATE.
În cursul după-amiezii de ieri, noul prefect al Capitalei a ajuns la sediul instituției cu mașina de serviciu – Tuareg-ul pe care îl utiliza și Gheorghe Cojanu, fostul prefect, cel care beneficia și de un șofer aflat ”la datorie” atunci când era nevoie -, însă Traian Berbeceanu nu s-a mulțumit să primească informații doar din ”surse externe” și a decis să părăsească biroul, după o oră, pentru a lua pulsul chiar la fața locului – la Patriarhia Română, în mijlocul jandarmilor -, acolo unde se afla în plină desfășurare pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou.
În condiții de criză medicală acută, toate măsurile organizatorice care au ca scop limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus sunt esențiale, iar noul prefect al Capitalei a dorit să fie prezent chiar în mijlocul evenimentelor.
Plecarea din Prefectura Capitalei a constituit o primă mare surpriză a serii, Traian Berbeceanu pornind către Patriarhia Română – așa cum se poate observa în imaginile prezentate, ÎN EXCLUSIVITATE, de GÂNDUL.RO – la bordul unui… Duster pe care l-a condus singur, spunând adio Tuareg-ului în care se instala, confortabil, fostul prefect.
Comisar-șef în rezervă, Traian Berbeceanu are pregătire militară – a fost declarat ”Polițistul anului” în 2007 și 2013 la categoria ”Combaterea Criminalității Organizate” – iar disciplina, înainte de toate, a făcut și face parte din ”fișa postului”. Noul prefect a ajuns la Patriarhia Română în jurul orelor 18.00 și, imediat, a organizat o ședință-fulger, ”la fierul ierbii”, solicitând toate informațiile necesare de la cei care aveau ca misiune buna organizare a pelerinajului în condițiile impuse de pandemie.
Iată că noul prefect preferă implicarea activă, punându-și în valoare tocmai calitățile care l-au recomandat de-a lungul timpului – disciplina, atenția distributivă și dorința de a se afla chiar la locul potrivit, în momentul potrivit, fără a prefera doar un statut de ”observator” privilegiat care obține informații doar prin intermediul ”mapei”, fără să părăsească biroul.
”Cariera pe care a avut-o. E un om corect, cinstit, ferm, care acționează în baza legii. Prefectul trebuie să fie cel care asigură respectarea legii în unitatea administrativ-teritorială unde este prefect. Este integru, are capacitatea de a conduce toate forțele de ordine, de a gestiona situații de criză. Traian Berbeceanu va fi un prefect foarte bun la București”, a declarat Ludovic Orban atunci când a fost întrebat de ce a fost numit Berbeceanu în funcția de Prefect al Capitalei.
Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, iar numirea lui Traian Berbeceanu – luptător înverșunat împotriva infracționalității – este considerată o ”carte câștigătoare”.
Capitala se confruntă, de mai mult timp, nu numai că asaltul neîncetat al noului coronavirus, dar și cu o situație alarmantă indusă de clanurile interlope care au câștigat, din păcate, din ce în ce mai mult teren. Într-un astfel de context, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba este privit ca un personaj-cheie în această luptă, dar nu numai.
Traian Berbeceanu este, totodată, președinte al Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, dar are și rol de conducere/coordonare a DSP, ITP, Protecția Consumatorilor și a caselor de pensii.
Mai mult, Traian Berbeceanu va verifica legalitatea tuturor actelor întocmite de primării, va trebui să se asigure, permanent, că toate hotărârile Guvernului sunt respectate și, nu în ultimul rând, va fi obligat să ducă o luptă continuă pentru a preveni infracționalitatea.