Doar o parte din populația Uniunii Europene poate fi inoculată împotriva noului coronavirus înainte de 2022, dacă ar fi disponibil un vaccin eficient, au declarat oficialii UE într-o reuniune internă, întrucât guvernele rămân împărțite cu privire la planurile de vaccinare
Avertismentul vine în ciuda faptului că blocul comunitar de 27 de națiuni, cu o populație de 450 de milioane de locuitori, a asigurat peste 1 miliard de doze de potențiale vaccinuri Covid-19 de la trei producători de medicamente. Negociază rezervarea a încă un miliard de flacoane cu alte companii.
Pe măsură ce o luptă globală pentru a asigura fotografia completă se accelerează, experții avertizează că nu orice potențial vaccin se poate dovedi a fi eficient.
„Nu vor exista suficiente doze de vaccinuri Covid-19 pentru întreaga populație înainte de sfârșitul anului 2021”, a spus un european.
Comisia UE a declarat anterior că vaccinurile vor fi limitate „în etapele inițiale de desfășurare”, dar nu a clarificat niciodată cât va dura faza inițială.
Având în vedere o ofertă probabil limitată, Comisia a îndemnat de luni de zile guvernele UE să adopte planuri de vaccinare care să acorde prioritate grupurilor vulnerabile și esențiale, precum lucrătorii din domeniul sănătății, persoanele în vârstă sau persoanele cu boli cronice.
Mai multe provocări pentru distribuirea unui potențial vaccin au fost exprimate de autoritățile de reglementare și de experți din întreaga lume. Cererile de depozitare și instruirea pentru aplicații sunt printre principalele preocupări, cu unele avertismente că astfel de obstacole ar putea întârzia livrarea vaccinului în regiuni îndepărtate sau greu accesibile. Drept urmare, oficialii au cerut guvernelor să elaboreze un plan de distribuire a vaccinului către cele mai vulnerabile populații.
În iulie, un document aprobat de Comisie și guvernele UE a declarat că cel puțin 40% din populația UE ar trebui să fie vaccinată în prima fază.
Unele țări din UE doresc să rezerve doze pentru întreaga populație, cu scopul de a le lansa deja până la mijlocul anului 2021.
Un al treilea oficial al UE a spus că acest obiectiv îndrăzneț ar putea fi atins dacă UE ar ajunge la oferte de aprovizionare cu cel puțin șapte candidați la vaccin.
UE a asigurat până acum doze din potențialele vaccinuri dezvoltate de AstraZeneca, Sanofi și Johnson & Johnson. De asemenea, a spus că este în discuții cu Moderna, Pfizer și CureVac.
Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, a declarat anterior că va aproba un vaccin împotriva coronavirusului chiar dacă ar fi sub 50% eficient, dar s-a dovedit sigur de utilizat.
De marți, în lume s-au înregistrat peste 42,6 milioane de cazuri de coronavirus, SUA, India, Brazilia, Rusia și Franța fiind cele mai mari cantități de infecție