Situație dramatică în spitalele din județul Iași unde în seara zilei de marți, 27 octombrie, mai era un singur loc liber la ATI pe secția de COVID-19. Se pare că începând de la data menționată, în spitale nu mai sunt primiți pacienți infectați cu SARS-CoV-2 din alte județe.
Spitalul de Neurochirugie din Iași, unde sunt internate cazurile COVID-19, deservea toate județele din regiunea Nord-Est, însă în cursul serii de marți situația era covârșitoare: un singur pat liber din totalul de 47. Medicii din județele vecine au solicitat transferul unor pacienți aflați în stare gravă pe secția ATI, însă s-au lovit de un refuz, potrivit Ziarul de Iași.
„Nu avem cum să primim acum. Este dramatic, dar NU avem locuri!”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.
Și la Spitalul de Boli Infecțioase din județ situație nu este roz absolut deloc! Doar 13 paturi libere pe secția persoanelor confirmate cu boala, în timp ce la ATI toate cele 9 paturi erau ocupate.
„În momentul de faţă, din punctul de vedere al Terapiei Intensive, nici nu se pune problema să putem primi vreun transfer, nici de la un alt spital din Iaşi, dar nici de la spitalele din judeţele vecine. Este dramatic dar nu sunt locuri, nu avem”, a punctat Carmen Dorobăţ.
Iașiul, sprijin de bază pentru județele învecinate, se află la un pas de colaps din punct de vedere al internărilor COVID-19, fapt care afectează și spitalele din alte orașe din Moldova.
Astfel, marți, conducerea Spitalului Județean Suceava, care are doar cinci paturi la Terapie Intensivă, solicita spitalelor vecine un loc la ATI pentru un pacient diabetic aflat în stare gravă care fusese diagnosticat cu noul coronavirus.
„Am apelat la toate spitalele din Botoşani, Bacău, Piatra Neamţ, Vaslui şi Iaşi. La toate spitalele din Iaşi. Peste tot ni s-a spus că nu au niciun loc liber”, a spus Alexandru Calancea, managerul unității medicale menționate.
Spitalul modular de la Leţcani, respectiv secția ATI, ar putea reprezenta salvarea pentru mulți pacienți COVID-19, însă deschiderea lui a fost amânată din cauza unor probleme cu oxigenul absolut necesar pentru bolnavii infectați cu SARS-CoV-2.
„I-am contactat pe cei de la Linde Gaz pentru 48 de butelii de oxigen, butelii suport pentru cele patru fabrici. Aceste butelii trebuie conectate la bypass-ul staţiei. Într-adevăr, ventilatoarele merg, fabricile funcţionează, pentru că au fost verificate timp de 48 de ore. Problema se pune însă la parametrii oxigenului dat, care trebuie să fie constanţi. Deci se pune problema de calitate a oxigenului. Normal că avem nevoie ca de aer de secţia de la Leţcani, aşa cum au nevoie de oxigen bolnavii critici, dar nu ne putem juca cu viaţa oamenilor”, a explicat Carmen Dorobăţ.