Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului a însărcinat ambasadele Ungariei să vândă 8.000 de ventilatoare, a raportat HVG. Mai târziu, ministerul a confirmat acest lucru, dar fără a specifica date factuale
În răspunsul său, Ministerul a admis că într-adevăr încearcă să vândă ventilatoarele și că procedura era încă în desfășurare.
Aceștia au explicat că, în primul val, lipsa ventilatoarelor devenise o problemă în mai multe țări, „… că medicii din mai multe țări europene trebuiau să decidă cine să beneficiezee de un ventilator și pe cine nu, cine ar putea trăi și cine ar muri. Ungaria și-a propus să evite această situație teribilă, așa că a decis să cumpere ventilatoare.
”Pe piața internațională a existat o concurență dură pentru ventilatoare și a trebuit să ne opunem acestei concurențe. Acum s-a stabilit că în niciun caz nu se poate întâmpla ca cineva să nu aibă acces la un ventilator. Este disponibil un număr adecvat de dispozitive ”, a insistat Ministerul.
La începutul focarului de coronavirus, Ungaria avea o sursă de 2.560 de ventilatoare, potrivit guvernului. Calculele lor au constatat că țara ar fi avut nevoie de cel puțin 8.000 pentru cel mai rău scenariu. Cu toate acestea, ulterior s-a dovedit că guvernul, pentru a se asigura că vor sosi „10.000”, a achiziționat un total de 16.863 de ventilatoare care costă în total 300 miliarde HUF (815,5 milioane EUR) în total. Potrivit experților, acest preț a fost foarte mare în comparație cu achizițiile din alte țări.
Achiziţiile de ventilatoare mecanice au fost criticate şi de partidele ungare de opoziţie pentru că numărul ventilatoarelor de depăşi cu mult personalul medical disponibil pentru a le opera.
În replică, ministrul de Externe, Peter Szijjarto a spus joi că Ungaria a cumpărat aceste echipamente, în principal din China, atunci când condiţiile erau unele „anormale” şi fiecare ţară din lume concura să le cumpere.
Miercuri, Ungaria avea 255 de pacienţi care aveau nevoie de ventilatoare mecanice, de aproape cinci ori mai mulţi decât avea la începutul lunii octombrie. Aceasta în condiţiile în care în ultima săptămână, Ungaria a înregistrat al treilea cel mai mare număr de decese per capita din Uniunea Europeană, după Cehia şi Belgia.