Îndemn surprinzător venit din partea Arhiescopiei Sucevei şi Rădăuţilor care le solicită clericilor și monahilor să respecte măsurile igienico-sanitare pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților îi îndeamnă pe clericii și monahii din Eparhie să respecte măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus după ce Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava i-a transmis că „Personalul clerical are în aceste momente, mai mult ca oricând, un rol puternic de formator de opinie şi are capacitatea de a responsabiliza populaţia cu privire la normele de siguranţă sanitară”.
„Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților reia îndemnul către toți clericii și monahii din Eparhie de a respecta cu strictețe măsurile igienico-sanitare și de a intensifica activitățile de prevenire a răspândirii SarsCov2 (Covid19). În acest scop, vă rugăm să luați act de adresa Inspectoratului de Poliție Județean Suceava anexat”, transmite Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
De asemenea, Şeful Inspectoratului de Poliţie, Adrian Buga, informase Arhiepiscoopia cu privire la niște imagini video apărute în spațiul public în care mai mmulți enoriași nu purtau măști de protecție în timpul slujbelor religioase, așa cum prevede legea.
Mesajul Arhiescopiei este surprinzător deoarece recent Patriarhul Daniel a stârnit controverse întrucât în cadrul unui discurs cu ocazia prăznuirii Sfâtnului Dumitru a afirmat că Dumnezeu nu se lasă batjocorit și a amintit de momentul din 1989 când autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte ale Sfântului Dimitrie, cu două luni înainte ca regimul să cadă.
Patriarhul a amintit de o întâmplare din 27 octombrie 1989 când „autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte ale sfântului, motivând că în aceeaşi zi, în clădirea de alături (Palatul Patriarhiei n.r.), unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă”.
„Şi astfel, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală. Dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae Vlădica, care se află aici, jos, în apropiere. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost ‘răsplătită’, în sensul că, peste câteva luni, regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie, în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înfiinţat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care, prin radio şi televiziune, transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii şi slujba Vecerniei spre bucuria credincioşilor ortodocşi din ţară şi din Diaspora română”, a spus Părintele Patriarh