O premieră pentru mămicile din Iași este adusă de un parteneriat între Maternitatea Elena Doamna și Mitropolia Moldovei și Bucovinei făcând posibilă renovarea unei rezerve în care există amenajat un spațiu unde pot să stea și tații, imediat după naștere, în urma donațiilor strânse din parohii
Rezerva ”Sf. Emilia” transformată într-un salon unde să poată fi găzduiți pacienți. Orice pacientă poate beneficia de cazare gratuită în Rezerva Sf. Emilia pe baza criteriului primul venit – primul servit, pacienta având obligația să solicite acest lucru personalului medical.
Incăperea are două paturi electrice de ultimă generație, două cărucioare pentru copii, o antecameră unde mamele pot să se schimbe, o toaletă și un spațiu prevăzut special pentru tații care vor să stea cu familia încă din ziua în care li se nasc copiii.
Investiția totală – amenajarea spațiului și achiziția evenimentelor – a fost de 90.000 de lei, iar banii au fost asigurați de Arhiepiscopia Iașilor,
Preotul Cosmin Brînză, coordonatorul proiectului din partea Departamentului Pro Vită a declarat că tatăl este astfel implicat în relație, fiind un proiect gândit pentru întreagă familie.
”Această relație minunată dintre mamă și copil trebuie trăită la maximum cât mai repede. Mai mult, este un proiect care îl include și pe tată, deci am putea spune că este un proiect pentru întreaga familie”
„Noi ne preocupăm permanent de asigurarea unor condiții hoteliere de nivel ridicat. Ne-am dorit ca prin amenajarea acestui spațiu pacientele Spitalului Elena Doamna să beneficieze de condiții cât mai bune de cazare, oferite în parametrii cât mai eficienți de optimizare a spațiului. Perimetrul era unul generos care permitea amenajarea acestei rezerve, deci practic nu au fost necesare ample lucrări de construcții, ci doar de reamenjare care s-au desfășurat într-un termen destul de scurt și cu rezultate mai mult decât mulțumitoare. Iar acest lucru nu îl spun doar eu, ci și pacientele care beneficiază deja de condițiile de cazare din această rezervă. Spațiul se află într-un corp de clădire unde se desfășoară nașterile, deci are un acces relativ facil, dar totodată este într-o zonă liniștită, deci cu o oarecre intimitate, care îi permite mamei o liniște înainte și după naștere. Bucuria mea personală a fost mare atunci când am aflat că această propunere venită din partea noastră a fost aprobată de părintele mitropolit Teofan și am reușit să realizăm această rezervă la condiții decente, normale pentru un spital universitar. Dacă ar fi să sintetizez într-un singur cuvânt acest proiect, ar fi bucurie, bucurie pentru că se poate colabora între două instituții de bază ale statului român, sistemul de sănătate și Biserica Ortodoxă pentru a aduce beneficii directe și indirecte cetățenilor acestei țări, respectiv mamelor.”
În camera în care pot sta aparținătorii este amenajată o zonă de relaxare, dar și de documentare, fiind și o bibliotecă ce conține cărți cu materiale legate de creșterea copilului, parenting, relațiile de cuplu, dar și materiale cu specific religios.