Unde se poziționează democratul Joe Biden și președintele republican Donald Trump în sondajele naționale? Ce putem afla despre lupta Trump-Biden din cea mai controversată decizie a Curții Supreme din istoria americană?

Unde se poziționează democratul Joe Biden și președintele republican Donald Trump în sondajele naționale? Ce putem afla despre lupta Trump-Biden din cea mai controversată decizie a Curții Supreme din istoria americană?
Unde se poziționează democratul Joe Biden și președintele republican Donald Trump în sondajele naționale? Ce putem afla despre lupta Trump-Biden din cea mai controversată decizie a Curții Supreme din istoria americană? Foto: YouTube
Publicat: 03/11/2020, 01:07
Actualizat: 04/11/2020, 21:52

Alegătorii din America vor decide pe 3 noiembrie dacă Donald Trump rămâne în Casa Albă încă patru ani. Președintele republican este contestat de candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, cel mai bine cunoscut vicepreședinte al lui Barack Obama, a fost în politica SUA încă din anii ’70.

Este ajunul alegerilor în SUA, iar fostul vicepreședinte Joe Biden îl conduce pe președintele Donald Trump in sondajele naționale. Peste 93 de milioane de americani și-au exprimat deja votul, iar Biden conduce majoritatea sondajelor naționale cu un avantaj restrâns în statele critice care ar putea decide câștigătorul. Dar, în ciuda conducerii, cursa pentru Casa Albă este încă incertă.

Ce spune sondajul în ajunul votului?

Sondajul final al YouGov America îi conferă lui Joe Biden un avans de 9 puncte față de Donald Trump, cu  53,2%  pentru democrat față de 44,3% din voturi pentru republicanul. Grupul de cercetare sugerează că acest lucru s-ar transforma într-un colegiu electoral de 364-174 majoritate pentru Biden. Pragul de câștig este de 270.

Sondajul  îi conferă lui Biden o mare majoritate în rândul persoanelor care au votat deja – și o mare majoritate pentru Trump dintre cei care intenționează să participe în ziua alegerilor. O defalcare a cifrelor sugerează o cursă strânsă în unele state cheie.

YouGov spune că a efectuat peste 99.000 de interviuri, inclusiv peste 1.400 în ultimele de 24 de ore, pentru sondajul săptămânal.

Un sondaj CNN îi conferă lui Biden un avans de 10 puncte de 52% față de 42% al lui Trump.

Site-ul FiveThirtyEight, care se concentrează pe analiza sondajelor de opinie, spune că Biden este „în mod clar favorizat” pentru a câștiga alegerile. Dar, adaugă, s-au produs erori mai mari  în trecut.

O analiză realizată de RealClearPolitics a statelor „de top din câmpul de luptă” îi dă lui Biden conducerea în cinci din șase state- în Florida, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin și Arizona. Trump are un avans de 0,6% în Carolina de Nord. Dar din cele cinci state pe care agregatorul de sondaje le sugerează se apleacă spre Biden, doar în două conducerea democrației este cea mai mare de cinci procente.

Unii comentatori conservatori susțin că, în ciuda ajustărilor sondajelor efectuate de sondatori din 2016, aceștia ignoră în continuare factorii care nu apar în sondajele lor – ceea ce sugerează că subestimează nivelul de sprijin pentru Trump.

Ce state vor decide aceste alegeri?


După cum a descoperit Hillary Clinton în 2016, numărul de voturi pe care le câștigi este mai puțin important decât locul în care le câștigi.

Majoritatea statelor votează aproape întotdeauna în același mod, ceea ce înseamnă că, în realitate, există doar o mână de state în care ambii candidați au șansa de a câștiga. Acestea sunt locurile în care alegerile vor fi câștigate și pierdute și sunt cunoscute sub numele de ” state de câmp de luptă” .

În sistemul colegiilor electorale pe care SUA le folosește pentru a-și alege președintele, fiecare stat primește un număr de voturi în funcție de numărul de membri pe care îi trimite Congresului – Cameră și Senat. Un număr total de 538 de voturi ale colegiului electoral sunt în joc, astfel încât un candidat trebuie să atingă 270 pentru a câștiga.

După cum arată harta de mai jos, unele state de pe câmpul de luptă au mult mai multe voturi oferite de colegii electorali decât altele, astfel încât candidații își petrec adesea mult mai mult timp campanii.

Democrații speră să evite repetarea anului 2016, când voturile din doar trei state au schimbat alegerile. Președintele republican Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din 2016, trasând o cale îngustă către victorie, prin răsturnarea statelor democratice  din Michigan, Wisconsin și Pennsylvania.

Trump a câștigat Colegiul Electoral, în ciuda pierderii votului popular național. Sistemul SUA „câștigătorul ia totul – Winner takes all ” și-a făcut decisive victoriile restrânse în aceste trei state – din cele 120 de milioane de voturi estimate în 2016.

Cele șase state care ar putea decide alegerile din SUA

Cele mai importante state din acest an – Florida, Pennsylvania, Michigan, Carolina de Nord, Wisconsin și Arizona – au mers la Trump în 2016, inclusiv patru care au votat pentru democratul Barack Obama în 2012.

Iată unde stau Biden și Trump în  ”statele câmpului de luptă”, în conformitate cu media de actualizare a FiveThirtyEight:

  • Biden are un avantaj ușor față de Trump în Florida și conduce cu 2,3 ​​puncte procentuale, de la 49,9% la 46,5%.Populația hispanică imensă a statului va fi esențială, iar sondajele le arată că sunt aliniate la biletul democratic mai puțin decât în 2016. Majoritatea experților spun că Florida este un paravan de protecție pentruTrump; dacă este încălcat, Trump ar pierde probabil Casa Albă.
  • Biden are un avans de 5,1 puncte procentuale față de Trump în Pennsylvania: 50,3% până la 45,2%.  Statul de naștere al candidatului democratic Joe Biden, Pennsylvania, este cel mai mare dintre cele trei state  aflate în ”conflict” . Din punct de vedere istoric, democrații au avut tendința de a depăși GOP printre alegătorii clasei muncitoare albe ale statului. Așa cum a fost cazul în multe zone tradițional democratice din afara orașelor mari, Ronald Reagan a câștigat mulți dintre acești alegători – așa-numiții „democrați Reagan” – din 1984. Succesorul său, George H. W. Bush, i-a reținut în mare măsură patru ani mai târziu. Însă, din victoria lui Bill Clinton din 1992 prin realegerea lui Barack Obama din 2012, democrații au câștigat suficient din voturile clasei muncitoare albe pentru a menține Pennsylvania de fiecare dată în coloana lor. Asta s-a schimbat la alegerile din 2016. Trump a câștigat cu cifre record în zonele rurale, conservatoare. Este posibil cade  această dată să fie diferit. Pennsylvania are mai multe regiuni socioeconomice, iar Biden, a cărui campanie se menține în mare măsură la liniile directoare de sănătate publică, organizându-se în principal online, a generat resurse publicitare.Orașele mari ale statului vor vota puternic pentru Biden, în timp ce vestul rural și centrul conservator al statului Pennsylvania sunt angajate față de Trump. Suburbiile și nord-estul statului vor fi critice.
  • Biden are, de asemenea, un avans restrâns de 1,9 puncte procentuale față de Trump în Carolina de Nord: 48,8% până la 47%. Acest stat în mod tradițional conservator i-a revenit lui Trump cu trei puncte procentuale în urmă cu patru ani, dar ambele părți recunosc că acum este prea aproape de apel. Guvernatorul Carolinei de Nord este un democrat popular care a câștigat laude pentru răspunsul său echilibrat la pandemie.Republicanii și-au bazat convenția națională aici luna trecută, deși a fost în mare parte online, iar domnul Trump a vizitat-o duminică.
  • Arizona a fost o cetate republicană de zeci de ani, dar electoratul său se schimbă, cu o comunitate hispanică în creștere și un aflux de californieni mai liberali. Alegătorii conservatori apreciază eforturile lui Trump de a restricționa imigrația și de a construi un zid la granița cu Mexicul .Însă Trump și-a rănit perspectivele denigrându-l în repetate rânduri pe regretatul senator John McCain, care a reprezentat Arizona de zeci de ani la Washington. Media reală a sondajului politic:  Biden conduce cu 1,2 puncte procentuale.
  • Michigan a depus foarte puțin pentru  Trump în 2016 și este contestat acerb în acest an. Michigan are multe din aceleași dinamici în joc ca Pennsylvania, observând în special mulți susținători ai clasei muncitoare albe ”Reagan”  trecând la democrați – punând statul în coloana lor la fiecare alegere prezidențială din 1992 până în 2012 – până când o întoarcere la GOP l-a ajutat pe Trump să câștige statul în 2016. Trump a vizitat statul Marilor Lacuri promovând o revenire americană, dar alegătorii săi sunt îngrijorați de impactul pandemiei asupra economiei și de răspunsul președintelui.
  • În 2016, Trump a devenit primul candidat republican la președinție care a câștigat Wisconsin de la Reagan și faimoasa sa victorie în 1984. Din nou, câștigarea votanților din clasa muncitoare albi care votaseră democrat demult a fost baza succesului lui Trump.

Sondaj politic clar: Biden conduce cu 6,1 puncte procentuale

Sondajele naționale reprezintă un bun ghid cu privire la popularitatea unui candidat în întreaga țară, dar nu sunt neapărat o modalitate bună de a prezice rezultatul alegerilor.

În 2016, de exemplu, Hillary Clinton a condus la urne și a câștigat cu aproape trei milioane mai multe voturi decât Donald Trump, dar ea a pierdut în continuare – asta pentru că SUA folosește un sistem de colegii electorale, deci câștigarea celor mai multe voturi nu va câștigă întotdeauna alegerile.

Cu această avertizare deoparte, Joe Biden a fost înaintea lui Donald Trump în majoritatea sondajelor naționale de la începutul anului. El a oscilat în jurul valorii de 50% în ultimele luni și a avut un avans de 10 puncte în anumite ocazii.

Biden are, de asemenea, avantaje asupra lui Trump într-o serie de state cheie de pe ”câmpul de luptă”, dar candidații se luptă cot la cot în ​​state cruciale precum Texas și Ohio.

Alte informații remarcabile din sondajul Morning Consult:

Sondajul a arătat Biden și Trump într-o egalitate în Texas: 48,1% până la 48,1%

85% dintre votanții de culoare probabil au declarat că îl susțin pe Biden, comparativ cu 10% pentru Trump.
52% dintre votanții albi probabil au declarat că îl susțin pe Trump, comparativ cu 44% pentru Biden.

54% dintre femeile care votează probabil au declarat că îl susțin pe Biden, în timp ce 41% l-au susținut pe Trump.
49% dintre alegătorii de sex masculin probabil au susținut Biden, în timp ce 47% au spus că îl susțin pe Trump.

Ce putem afla despre lupta Trump-Biden din cea mai controversată decizie a Curții Supreme din istoria americană?

O alegere în urmă cu 20 de ani, lupta între George W. Bush și rivalul său democratic Al Gore, ar putea oferi un șablon pentru ceea ce se va întâmpla.

În timpul alegerilor din 2000, Bush și Gore au încheiat bătălia pentru Casa Albă la Curtea Supremă, după ce numărul de voturi pentru fiecare candidat a fost pur și simplu prea aproape de apelat.

Al Gore si George W. Bush

După o „noapte sălbatică de alegeri” din 7 noiembrie – în timpul căreia statul cheie al Floridei a fost proclamat de Gore, apoi de Bush, determinându-l pe Gore să-și anuleze concesiunea la scurt timp după aceea – „acuzațiile de fraudă și suprimarea alegătorilor, solicită relatări și a urmat intentarea proceselor ”, spune History.com.

Publicul va afla mai târziu că Gore a câștigat votul popular național cu 543.895, dar cu colegiul electoral în joc, însă cele 25 de voturi electorale ale acestuia vor reveni republicanului.

La prima numărătoare, Bush a condus cu 0,1%, ceea ce înseamnă că a fost necesară recompensarea automată a tuturor voturilor exprimate. Legile electorale din Florida impuneau o a doua numărătoare în cazul în care marja victoriei era sub 0,5%.

Până la 10 noiembrie, numărătoarea era completă, iar Bush părea că a câștigat statul Florida. Dar au fost lansate imediat contestații judiciare împotriva legalității renunțării în mai multe state.

Acestea au fost efectiv mai întâi contestate de Curtea Supremă din Florida, înainte de a fi depuse la Curtea Supremă a SUA. La 12 decembrie, una dintre cele mai controversate decizii ale Curții Supreme din istoria americană a declarat că numărătoarea ar trebui să fie valabilă, înmânând Florida lui Bush. Hotărârea i-a dat lui Bush un avans de 271-266 la Colegiul Electoral.

Ce legătură are o hotărâre de două decenii a Curții Supreme cu alegerile?

Lupta pentru a permite numărarea voturilor prin poștă după ziua alegerilor l-a readus pe Bush împotriva lui Gore pe ordinea de zi.

Vineri, președintele a criticat aspru pe Twitter decizia privind un termen prelungit pentru primirea buletinelor de vot trimise prin poștă în Carolina de Nord ca fiind „atât de rău pentru țara noastră”.

Comentariile sale dezaprobatoare evidențiază tensiunea dintre lege și politică, pe care judecătorul șef John Roberts a spus de multă vreme că ar dori să o vadă evitată.

Curtea Supremă a citat cazul în explicația sa, potrivit căreia a votat respingerea cererii de numărătoare pentru continuarea în statul cheie din Wisconsin, spunând că „a fost declanșator pentru democrați și activiști pentru drepturile de vot ”.

„Nu în fiecare zi vedem un membru al Curții Supreme care citează Bush împotriva lui Gore”, a declarat Sherrilyn Ifill, președintele Fondului Național de Apărare Juridică și Educație NAACP. Potrivit reporterului Curții Supreme Robert Barnes, „cazul a devenit o prescurtare a ceea ce Curtea Supremă ar dori să evite”.

Totuși, dacă alegerile sunt atârnate de un număr subțire de buletine de vot și un caz de decizie electorală ar urma să aterizeze în fața judecătorilor. Conservatorii dețin acum șase din cele nouă locuri ale instanței. Până în prezent, Inalta Curte a fost solicitată să se pronunțe cu privire la o serie de cazuri legate de alegeri în care republicanii au contestat și democrații au apărat slăbirea regulilor de vot din cauza pandemiei coronavirusului. Până în prezent, Inalta Curte s-a ocupat de cazurile electorale care implică Alabama, Maine, Montana, Rhode Island și Carolina de Sud.

În ultimele săptămâni, Trump a afirmat că votul prin poștă se dovedește a fi „plin de probleme”.

Într-un an electoral normal, Bush împotriva lui Gore ar fi cel mai rău scenariu pentru cei care speră la o tranziție lină a puterii americane”, spune CNBC. Dar acest ciclu electoral neobișnuit „a creat condițiile pentru o bătălie care ar împiedica lupta Curții Supreme … în Florida cu două decenii în urmă”.

Curtea Supremă pe care se bazează Trump arată totuși diferită de cea care a decis Bush împotriva lui Gore în 2000. Doar doi membri ai acelei instanțe rămân, judecătorul conservator Clarence Thomas și judecătorul liberal Stephen Breyer. Alți trei – Roberts, Barrett și judecătorul Brett Kavanaugh – au fost avocați care au fost de partea lui Bush în acest caz.

Profesorul din Stanford, Nathaniel Persily, expert în dreptul alegerilor, a declarat că țara nu este pregătită pentru repetarea anului 2000.

Dacă Trump decide să conteste votul, o preocupare principală este că drama juridică ar putea juca simultan în mai multe state cruciale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu