Așteptată să rezolve haosul din sistem, platforma digitală Corona-Forms, dezvoltată de STS, va deveni operațională începând de miercuri, 4 noiembrie. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că platforma a trecut deja de primele verificări, efectuate în mai multe județe din țară, iar rezultatele sunt peste așteptări.
Tătaru a explicat și cum va funcţiona platforma Corona-Forms, la care au colaborat atât cadrele STS, cât și specialiști din Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății arată că, „în momentul în care un rezultat vine de la un laborator, el ajunge în acelaşi timp atât la pacient, în mesaj sau în format electronic, apare la DSP, din datele pacientului apare la medicul de familie şi la Casele de asigurări de sănătate. Este anunţat, se ia legătura cu medicul de familie, rămâne în izolare şi monitorizare. În contextul în care avem un rezultat pozitiv şi este asimptomatic rămâne în legătură cu medicul de familie”.
În cazul apariției unor simptome, se va merge pe reevaluare, „solicitarea unui transport, de obicei Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă face acest transport, iar la spitalele care sunt dedicate se merge pe programare şi se face o evaluare. La spital, dacă evaluarea nu confirmă modificări radiologice, se decide continuarea la nivel de domiciliu, în continuare se face monitorizarea cu un tratament de specialitate”.
Nelu Tătaru dezvăluie că platforma a fost testată deja în câteva județe din țară, iar rezultatele sunt excelente.
„În acest moment, noi avem terminate studiile pilot la nivelul câtorva DSP-uri din ţară, să vedem dacă sistemul rezistă. Rezistă, iar de miercuri vom fi gata cu acest sistem în toată ţara! Până la sfârşitul săptămânii suntem gata şi cu introducerea în această platformă a anchetelor epidemiologice. În baza acestor anchete, avem şi carantinarea şi izolarea celorlalte persoane”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
În contextul în care în spațiul public au apărut mai multe teorii privind Corona-Forms, STS arată că platforma este utilizată exclusiv de autoritățile medicale și nu va localiza cetățenii României!
„Reiterăm faptul că această funcționalitate nu presupune monitorizarea persoanelor. STS a dezvoltat, pe baza cerințelor operaționale stabilite de Ministerul Sănătății, un sistem informatic care permite centralizarea datelor cu privire la persoanele confirmate cu noul coronavirus. La acest moment, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obținute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel național ori județean sau doar pentru anumite zone. De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient și către medicii de familie a mesajelor SMS și e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19”, insistă reprezentanții STS.