Cei mai mari producători de medicamente medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale prezenți pe piața din România au transmis, marți, un avertisment adresat celor care diseminează în spațiul public știri false despre medicamente „minune” în tratarea noului coronavirus.
Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) a atras atenția, marți, printr-un comunicat de presă, că difuzarea sau promovarea comunicării în spațiul public a unor informații nevalidate științific, incomplete sau chiar eronate, pot avea efecte extrem de nocive asupra sănătății populației.
„Din păcate, asistăm în ultima perioadă la un număr crescut al derapajelor din mediul informațional, cu un potențial negativ major asupra sănătății românilor, fie că vorbim despre propagarea fenomenului
Potrivit reprezentaților asociației, informațiile cu privire la utilizarea diferitelor medicamente sau produse cu eliberare fără prescripție medicală în gestionarea sau prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2, dar și a altor afecțiuni, trebuie să fie transmise în mod responsabil și să explice populației o conduită corectă, care să permită gestionarea eficientă a propriei sănătăți.
România a înregistrat, marți, un record absolut al noilor cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit raportării Grupului de Comunicare Strategică: 7.733. Totodată, România a înregistrat și un record în ceea ce privește numărul de decese raportate în 24 de ore: 120.
În total, numărul de cazuri înregistrate până marți în România a ajuns marți la 258.437. Până acum, 181.175 de pacienți au fost declarați vindecați.
Reprezentanți RASCI subliniază că indicațiile de tratament către populație trebuie să ia în considerare, în mod obiectiv, toate tratamentele disponibile, care au dovedit că pot ajuta pacienții în această perioadă, și trebuie făcute doar de specialiștii în sănătate.
„Sintagme precum “medicament minune” sau “leac” folosite de publicațiile media, alături de declarații din partea diferitelor persoane publice cu privire la utilizarea unor anumite tratamente sau remedii, inclusiv pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, pot crea așteptări nerealiste consumatorilor și pacienților și pot dăuna încrederii pe care românii o au în autoritățile şi profesioniştii din domeniul sănătății, respectiv în producătorii farmaceutici,” a adăugat Diana Mereu.
Conducerea RASCI subliniază că asociația estr implicată activ și permanent în campanii de informare și educare cu privire la utilizarea responsabilă și corectă a medicamentelor și dispozitivelor medicale, respectiv a suplimentelor alimentare. Eforturile Asociației includ transmiterea de mesaje clare, care să vină în sprijinul consumatorilor și pacienților și să nu atragă acțiuni de consum iresponsabil.
În această perioadă, RASCI face apel la toți factorii implicați, cu precădere autorități, mass-media și persoane publice, să se ralieze împotriva comunicărilor nocive și să contribuie la promovarea informațiiilor oficiale, validate științific și bazate pe dovezi, în sprijinul creşterii calităţii mesajelor promovate.
RASCI consideră că toți factorii implicați în spațiul public au responsabilitatea de a adopta o conduită corectă, onestă și etică în ceea ce privește diseminarea informațiilor cu privire la tratamentele sau măsurile de prevenție împotriva virusului SARS-CoV-2.
RASCI reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Fildas, Antibiotice, WÖRWAG Pharma, Aboca, Perrigo, Ipsen, Alvogen și Angelini.