Regatul Unit și-a ridicat nivelul de alertă privind terorismul la „sever”, mutare ce indcă o probabilitate sporită a unui atac, relatează BBC.
Nivelul „sever” este al doilea cel mai ridicat din sistemul de alertă britanic privind terorismul, doar „critic” fiind mai ridicat, acesta indicând un o probabilitate ridicată a unui atac în viitorul apropiat.
Mutarea are loc după atacul islamist de ieri noaptea din capitala Austriei și după ce săptămâna trecută trei persoane și-au pierdut viața în urma unui atac cu cuțitul în Nisa, Franța.
Evaluarea nivelului de pericol este realizată de către Centrul Comun de Analiză a Terorismului din Regatul Unit, o secție a serviciului de informații britanic MI5.
Cele 5 niveluri de alertă sunt:
– scăzut: un atac este extrem de improbabil
– moderat: un atac este posibil dar improbabil
– substanțial: un atac este probabil
– sever: un atac este foarte probabil
– critic: un atac este foarte probabil în viitorul apropiat
Serviciul Român de Informații a transmis, marți, la aproximativ 24 de ore de la atacul din Viena, că orice stat din Europa poate reprezenta o ţintă, „chiar și o țară precum România.”
În România nivelul de alertă teroristă rămâne Albastru-Precaut, iar Serviciul Român de Informaţii cooperează permanent atât cu partenerii instituţionali interni din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), cât şi cu cei externi, informează, marți, SRI. Cooperarea cu partenerii interni și externi are rolul de a preveni materializarea oricăror ameninţări teroriste pe teritoriul naţional.
În același timp, pentru a sprijini informarea populaţiei, pe site-ul www.sri.ro , la secţiunea „Ce poţi face tu”, sunt postate ghiduri de autoprotecţie şi sfaturi pentru semnalarea unor situaţii cu potenţial terorist. https://www.sri.ro/ghid-de-autoprotectie
Conform SRI, atentatele teroriste comise recent în Europa, în Franţa (Paris, Nisa, Avignon) în luna octombrie şi Austria (Viena) confirmă actualitatea ameninţării teroriste la adresa Europei, chiar şi în condiţiile în care continentul se confruntă cu o criză sanitară profundă, pe un trend ascendent.
„Terorismul îşi menţine pattern-ul din ultimii ani: atentate de mică amploare, cu arme ce pot fi uşor procurate (arme albe sau de foc), organizate de persoane individuale ce au o afiliaţie ideologică jihadistă, dar nu şi legături dovedite cu organizaţii teroriste. Spre deosebire de cele mai multe dintre atentatele din ultima perioadă, cel de la Viena ne reaminteşte, chiar dacă la o scară mai mică, de atacurile din Paris (Bataclan) – 13.11.2015 şi de problema accesului teroriştilor la arme de foc, într-o Europă unde politicile naţionale în domeniul controlului armelor sunt foarte stricte”, transmite SRI.