Autoritățile olandeze fac eforturi pentru a stinge un focar de gripă aviară apărut la două ferme din țară, iar aceeași tulpină, H5N8, a infectat păsări de fermă și păsări sălbatice din nordul Germaniei.
Administratorii celor două ferme din Olanda au primit ordin din partea autorităților să sacrifice 200.000 de găini, după cum informează BBC.
Și autoritățile germane au anunțat că o fermă de găini din Nordfriesland, din landul Schleswig-Holstein, a fost afectată de gripa aviară.
BBC informează că H5N8 este o tulpină care prezintă riscuri mici penntru oameni, dar efectele economice al acestei tulpini pot fi semnificative.
Specialiștii susțin, totuși, că oamenii ar trebui să evite să atingă păsările moarte sau bolnave, iar carnea și ouăle provenite de la acestea pot fi consumate doar dacă sunt preparate termic corespunzător.
Și la o fermă din Frodsham, din nord-vestul Angliei, a fost depistată boala, iar autoritățile au ordonat sacrificarea a 13.000 de păsări.
Gripa aviară de tip H5N8 a fost detectată la păsările migratoare din Rusia. De altfel, în vestul Rusiei, în regiunea Kostroma, autoritățile au ordonat sacrificarea tuturor păsărilor din mai multe ferme, pentru oprirea răspândirii bolii.
Fermele olandeze afectate se află la doar 30 de kilometri de granița cu Germania.
Zone de izolare au fost amenajate în jurul fermelor, iar localnicii din zonele afectate au fost îndemnați să-și țină păsările de curte în interior.
Radiodifuzorul public german NDR spune că peste 1.000 de păsări sălbatice moarte – în principal gâște și rațe – au fost găsite pe coasta din Nordfriesland, fiind cel mai probabil infectate cu gripa aviară.
Cel mai grav focar de gripă aviară din Germania a avut loc în 2016-2017, când peste 900.000 de păsări au fost sacrificate la nivel național.
Olanda este cel mai mare exportator european de carne de pui și ouă, având 10.000 de angajați în 2.000 de ferme.
Olandezii au sacrificat peste 30 de milioane de pui, rațe și alte păsări în urma unui focar major de gripă aviară din 2003.