Grefierii se tem pentru viața lor și a colegilor din sistem în condițiile în care, susțin ei, „instanțele de judecată au devenit adevărate focare de COVID!”. În opinia grefierilor, autoritățile nu au reușit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestora.
Ca atare, grefierii solicită Direcţiilor de Sănătate Publică din întreaga ţară testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti!
Într-un comunicat de presă, grefierii trag un semnal de alarmă şi reclam faptul că „unele sectoare, precum arhive şi registraturi şi cele în care salariaţii sunt în contact direct cu publicul, cum este cazul şedinţelor de judecată, necesită măsuri de control şi prevenire mai riguroase decât alte sectoare. Cu toate acestea, angajatorii nu au reuşit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestora”.
Având în vedere creşterea alarmantă de cazuri Covid-19 în rândul salariaţilor din instanţe şi Parchete, media de vârstă şi bolile profesionale de care suferă grefierii, care îi plasează în grupa vulnerabilă de risc, Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD) solicită public Direcţiilor de Sănătate Publică din întreaga ţară să înceapă testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti.
„Solicităm ca la nivelul fiecărei DSP să se stabilească o procedură pentru ca întregul personal care desfăşoară program cu publicul să fie testat cu teste antigen încă de la primele simptome. Imposibilitatea identificării celor infectaţi şi mai ales absenţa testării a generat contaminarea de-a valma a salariaţilor şi deschiderea unor adevărate focare de răspândire în oraşe precum Bucureşti, Bacău, Iaşi, Ploieşti, Timişoara, Sibiu, Cluj Napoca, Oradea”, se mai arată în comunicat.
Grefierii mai spun că există posibilitatea ca angajaţii cu test antigen pozitiv să fie testataţi RT-PCR, iar în cazul în care acest test este pozitiv, testarea în masă devine obligatorie.