În cât timp acționează vaccinul antigripal? Autoritățile promovează vaccinarea împotriva gripei, dar vaccinul e de negăsit în farmacii! (EXCLUSIV)

În cât timp acționează vaccinul antigripal? Autoritățile promovează vaccinarea împotriva gripei, dar vaccinul e de negăsit în farmacii! (EXCLUSIV)
În cât timp acționează vaccinul antigripal? Autoritățile promovează din greu vaccinarea împotriva gripei, dar vaccinul e de negăsit în farmacii! FOTO caracter ilustrativ: SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 10/11/2020, 18:17
Actualizat: 10/11/2020, 19:25
În plină pandemie COVID-19, vaccinul împotriva gripei este de negăsit în farmaciile din România. Atât medicii cât și autoritățile recomandă mai mult decât oricând vaccinarea împotriva gripei, însă stocurile din farmacii s-au golit încă de la sfârșitul lunii septembrie, iar cele din cabinetele medicilor de familie sunt destinate doar persoanelor care fac parte din grupele de risc.  Medicii de familie atrag atenția că după administrarea vaccinului antigripal, trebuie să treacă două săptămâni până ce titrul de anticorpi atinge vârful.
În luna august, reprezentanți ai Ministerul Sănătății precizau într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO că ministerul nu are în evidență situația stocurilor de vaccin antigripal din farmacii ,în condițiile în care acestea sunt entitități private și recomanda farmaciilor să achiziționeze vaccinul din timp.
Farmaciile sunt societăți private. Ministerul Sănătății recomandă farmaciilor să se aprovizioneze cu vaccin gripal”, spun reprezentanți din minister pentru GÂNDUL.RO.
Ministerul Sănătății a cumpărat trei milioane de doze de vaccin -dublu față de anul trecut- doze ce vor ajunge în cabinetele medicilor de familie și sunt destinate persoanelor care fac parte din categoriile cu risc mare de îmbolnăvire. Până în prezent, în România au fost livrate primele trei tranșe de vaccin antigipal, iar ultimul lot urmează să fie livrat în data de 10 decembrie. În schimb, situația vaccinurilor din farmacii este una incertă, cu toate că ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie, iar medicii recomandau vaccinarea încă din octombrie.

În cât timp își face efectul vaccinul?

După administrarea vaccinului antigripal, durează în jur de două săptămâni până ce titrul de anticorpi atinge vârful.

E recomandat să fie administrat după jumătatea lunii octombrie, deoarece durează încă vreo două săptămâni până își face anticorpii și protecția e oferită timp de șase luni de zile. Asta nu înseamnă că dacă nu găsești vaccin acum și găsești în luna decembrie nu trebuie să nu ne vaccinăm. Faptul că nu se găsește în farmacii este real. Și pe noi ne întreabă mulți pacienți în ce farmacii ar putea să găsească. Noi, medicii de familie, avem doar pentru persoanele cu boli cronice. Cererea e mult mai mare acum. Inclusiv tinerii sănătoși vor să se vaccineze, spune medicul Raluca Zoitanu, președintele Patronatului Medicilor de Familie, pentru GÂNDUL.RO.

Care sunt vaccinurile disponibile în România

Anca Cuprariu, reprezentant al Colegiului Farmaciștilor din România, a precizat într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO că toate vaccinurile antigripale au început sa fie disponibile în farmacii începând cu 15 septembrie, cantitatea distribuită epuizându-se însă extrem de repede.
„Considerăm că este important să precizăm că vaccinurile gripale disponibile in România pentru sezonul 2020-2021 sunt vaccinuri tetravalente, respectiv:
  • Fluenz Tetra, sub forma de spray nazal, deținător al Autorizației de Punere pe Piață (DAPP) AstraZeneca -destinat administrării populației pediatrice cu vârsta cuprinsă între 1 an si 18 ani
  • Influvac Tetra, supensie injectabilă in seringă preumplută, DAPP Mylan, care se administrează atât copiilor peste 3 ani, cât și adolescenților și adulților
  • Vaxigrip Tetra, suspensie injectabilă in seringă preumplută, DAPP – Sanofi, care se administrează tuturor categoriilor de varstă, începând cu copiii peste 6 luni.

De precizat că precomenzile distribuitorilor către importatori s-au făcut timpuriu, din primele luni ale anului, iar precomenzile farmaciilor către distribuitorii angro, parteneri de contract, s-au lansat de la începutul lunii august. Din declarația publică a unuia din producători )reiese că cererea de vaccin gripal, în contextul pandemic actual, a depășit cu mult previziunile, dar punerea pe piață va fi în total, în România, într-o cantitate de 4 ori mai mare decât anul trecut, pentru a răspunde nevoilor estimate de către autorități pentru Programul Național de Vaccinare și comunicate de către distribuitori pentru piața privată, respectiv farmaciile cu circuit deschis, spun reprezentați ai Colegiului Farmaciștilor din România.

”Producția nu poate depăși, la nivel global, cu mai mult de 20% producția pentru sezonul 2019-2020”

Suntem asigurați că prin intermediul distribuitorilor angro, parteneri de contract ai producatorului, se va continua livrarea cantităților de doze de vaccin gripal în termenele agreate, pe baza precomenzilor transmise de aceștia pentru piața privată la începutul anului, si respectiv a contractelor pentru sistemul public de sănătate (Programul Național de Vaccinare), încheiate cu autoritățile de sănătate publică pentru acest sezon gripal. Se ridică însă problema unei posibilități limitate de fabricație, ceea ce se traduce prin imposibilitatea suplimentării, la acest moment, a numărului de doze de vaccin gripal, date fiind specificul și durata procesului de producție; în cazul acestui producător, producția nu poate depăși, la nivel global, cu mai mult de 20% producția pentru sezonul 2019-2020”, mai spun reprezanții Colegiului Farmaciștilor pentru GÂNDUL.

Sistemul electronic de raportare a stocurilor zilnice a medicamentelor arată următoarele cifre:

9 noiembre

FLUENZ TETRA – 73 doze /țară
INFLUVAC TETRA – 477733 doze / țară
VAXIGRIP TETRA – 179389 doze / țară

27 octombrie

FLUENZ TETRA – 71 doze /țară
INFLUVAC TETRA – 1710 doze / țară
VAXIGRIP TETRA – 132000 doze / țară

13 octombrie:

FLUENZ TETRA – 98 doze /tara
INFLUVAC TETRA – 488 448 doze / tara
VAXIGRIP TETRA – 34298 doze / țara

Există clar o dinamică a stocurilor de vaccin, în funcție de intrări/ieșiri la actorii din sistem, obligați prin lege la raportare zilnica (importatori, fabricanți, distribuitori angro, farmacii de circuit deschis și de spital). Important de subliniat este faptul că toate categoriile de persoane considerate la risc pot beneficia gratuit de vaccinare antigripală prin intermediul Programului Național de Vaccinare, derulat de Ministerul Sănătății prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.Din informațiile primite din partea companiilor farmaceutice și respectiv a distribuitorilor angro, reiese că urmează o noua livrare către farmacii în jurul datei de 15 noiembrie, mai spun reprezentanții Colegiului Farmaciștilor pentru GÂNDUL.RO.

De altfel, aceștia spun că vaccinul poate fi administrat pe tot parcursul sezonului: „Totodată, trebuie precizat că vaccinarea anuală împotriva gripei sezoniere se recomandă a fi efectuată începând cu lunile septembrie – octombrie. Vaccinul poate fi administrat pe tot parcursul sezonului. Vaccinul protejează de infecția gripală după aproximativ două săptămâni de la injectare, timp necesar organismului pentru a produce anticorpii”, mai spune reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România.

Românii, nemulțumiți că nu găsesc vaccinul în farmacii

Monica are 50 de ani și de mai bine de cinci săptămâni caută vaccinul antigripal în farmacii pentru ea și fiica sa, în vârstă de 24 de ani. Femeia spune că nu l-a găsit nici în București, nici în Slatina, orașul său natal.

E de negăsit. Am fost la 10 farmacii din București și nu l-am găsit nicăieri. Sunt unele farmacii care fac liste cu persoanele care vor să-l achiziționeze și când îl au în stoc te contactează ei. Autoritățile ne spun să ne vaccinăm, vedem asta pe toate canelele de televiziune zilnic, însă în farmacii nu se găsește,  și la medicul de familie îl primesc doar cei ce intră în categoriile de risc. Din ce am înțeles, stocurile au fost mai mari decât în anii trecuți, însă s-a epuizat foarte repede. Când te duci în farmacii să întrebi despre vaccinul antigripal pare că le vorbește despre ceva pe cale de dispariție. Sperăm să se rezolve”, spune femeia pentru GÂNDUL.RO.

Fenomenul COVID-FLU

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune încă din luna august că apariţia unui vaccin anti-COVID-19 nu va rezolva instantaneu situaţia și îndeamnă oamenii, în special vârstnicii, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere pentru a evita un fenonem periculos, numit Covid-flu.

„Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează și cu COVID am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu și va fi foarte greu și pentru medici”, declara Raed Arafat pentru Antena 3, la începutul lunii august.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
Dieta Mădălinei Ghenea: ce consumă zilnic pentru a avea un trup fără celulită! Și-a dezvăluit...
Subiecte Bac 2024 - Geografie, publicate astăzi
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără...
Rețeta perfectă de castraveți murați. Puteți să îi mâncați a doua zi
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Lidia Buble, în lacrimi după ce a primit un diagnostic cumplit: ”Mi s-au tăiat picioarele...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Bursa de la Bucureşti revine pe plus
×