Europa, fără paturi, medici și asistente. Țara în care numărul pacienților internați a scăzut

Europa, fără paturi, medici și asistente. Țara în care numărul pacienților internați a scăzut
În interiorul unei unități de terapie intensivă COVID-19. Foto: YouTube
Publicat: 10/11/2020, 16:48
Actualizat: 06/04/2021, 14:37

Terapia intensivă este ultima linie de apărare pentru bolnavii cu coronavirus grav bolnavi, iar Europa este epuizată – fără paturi, medici și asistente.

Tară după țară, povara terapiei intensive a pacienților cu COVID-19 se apropie și uneori depășește nivelurile observate la vârful primăverii trecute. Oficialii din domeniul sănătății, mulți susținând revenirea la blocaje mai stricte, avertizează că suplimentarea cu paturi nu va ajuta, deoarece nu există suficienți medici și asistenți medicali instruiți pentru a fi angajati.

În Italia, ambulanțele parchează în afara spitalelor care așteaptă paturi, iar în Franța, aplicația guvernamentală de urmărire a bolnavilor de coronavirus afișează în mod vizibil capacitatea sectiei de terapie intensivă: 92,5% , în creștere.

La Napoli, asistentele au început să verifice oamenii în timp ce aceștia așteptau în mașini

În Italia, Filippo Anelli, șeful Asociației Naționale a Medicilor, a declarat că în curând nu vor fi suficienți medici pentru a salva vieti. Recent, la Napoli, asistentele au început să verifice oamenii în timp ce aceștia așteptau în mașini, în afara sălilor de urgență, așteptând spațiu pentru a fi tratati. Italia are un total de 11.000 de paturi de terapie intensivă. Începând de luni, 2.849 de paturi ICU au fost ocupate la nivel național – în creștere cu 100 față de ziua precedentă.

Paramedic la ATI în Italia

În Franța, peste 7.000 de lucrători din domeniul sănătății au urmat, de la primăvara trecută, formare în tehnici de terapie intensivă. Studenții, stagiari, paramedici, au fost pregătiți, potrivit ministrului Sănătății, Olivier Veran.

Spre deosebire de primul val din primăvara trecută, virusul este acum peste tot în Franța

Un spital din sudul orașului Marsilia a introdus recent camioane frigorifice înaintea creșterii temute a deceselor de la ICU.

Pentru pacientul cu coronavirus mediu cu simptome grave, este nevoie de șapte până la 10 zile pentru a trece de la infecție la spitalizare. Cei internați adesea trebuie să rămână săptămâni întregi, chiar și pe măsură ce sosesc mai mulți pacienți. Matematica este inexorabilă atâta timp cât ratele de infecție cresc.

Pacienții din Franța, Belgia și Olanda sunt transferati în unitățile germane de terapie intensivă, dar medicii germani spun că urmăresc scăderea rapidă a numărului de paturi.

Dr. Uwe Janssens, care conduce Asociația Interdisciplinară din Germania pentru Terapie Intensivă și Medicină de Urgență, a declarat că unele zone urbane ating niveluri precare.

„Când un oraș de milioane de oameni mai are doar 80, 90 de paturi, atunci aceasta poate fi o masă critică, deoarece nu există doar cazuri COVID-19, există și accidente de circulație, infarct, embolii pulmonare și așa mai departe”, a spus el.

Numai în ultimele două săptămâni, numărul pacienților cu coronavirus tratați în terapia intensivă în Germania s-a triplat, de la 943 la 2.546. Totuși, Janssens a recunoscut că situația din Germania este mai bună decât cea din Franța, Belgia, Olanda și Marea Britanie.

Germania are aproximativ 34,5 paturi ATI  la 100.000 de locuitori, fără a include rezerva de urgență. Italia are 10, în timp ce Franța are 16, potrivit Dr. Uwe Janssens

„Dar un pat, un ventilator și un monitor nu înseamnă că pacientul poate fi îngrijit. Când vine vorba de asistenți medicali și personal specializat, Germania este mult în urmă ”, a spus el. „Avem o mulțime de paturi, dar nu avem suficient personal pentru ei.”

Spania are aceleași limitări, dar a suferit deja decese de coronavirus la o scară pe care Germania nu a văzut-o încă.

Pe de o parte, lucrătorii din domeniul sănătății sunt obosiți; pe de altă parte, numărul persoanelor care lucrează pe prima linie este limitat ”, a spus dr. Robert Guerri, șeful departamentului de boli infecțioase și coordonatorul spitalizărilor COVID-19 de la Hospital del Mar din Barcelona.

Unitatea  de coronavirus s-a ocupat în octombrie, apoi unitatea de îngrijire critică. Chiar dacă rata infecției se diminuează ușor, el nu știe când oricare dintre aceste paturi va fi disponibil.

În Portugalia, Fernando Maltez are 40 de ani de experiență în pregătirea planurilor de urgență pentru amenințări la adresa sănătății, fiind unul dintre cei mai importanți experți în boli infecțioase din țară.

În cele șapte luni de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii septembrie, Portugalia a numărat oficial peste 75.500 de cazuri de COVID-19. Numai în luna octombrie a raportat aproape 66.000.

În total, 391 de pacienți cu coronavirus se aflau la ATI începând de luni. În cea mai proastă săptămână din primăvara trecută, terapia intensivă a avut 271 de pacienți cu coronavirus.

„Nu are nici un sfârșit”, a spus Maltez la secția de boli infecțioase pe care o supraveghează la spitalul Lisabona Curry Cabral, unde 20 de paturi ICU destinate pacienților cu coronavirus sunt acum ocupate. „Niciun serviciu de sănătate din lume … nu poate rezista unui potop de cazuri care continuă să apară.”

Lucrător la terapie intensivă în Praga

O mare parte din Europa de Est, scutită de valul îngrozitor din primăvara trecută, se află în aceeași poziție. Ungaria a avertizat că ATI ​​va rămâne fără paturi până în decembrie în cel mai rău scenariu, iar spitalizările din Polonia au crescut de trei ori nivelurile observate în primăvară. La sfârșitul lunii trecute, trupele Gărzii Naționale Americane cu pregătire medicală s-au îndreptat către Republica Cehă pentru a lucra alături de medici acolo.

Există câteva semne de speranță

Belgia, proporțional printre țările cele mai afectate din Europa în ceea ce privește cazurile de coronavirus, vede indicii în creștere ale unui moment de cotitură în criza după un blocaj parțial. Admiterile la spital par să fi ajuns la 879 pe 3 noiembrie și au scăzut la aproximativ 400 duminică, a spus virologul Yves Van Laethem.

A existat temerea că o capacitate de 2.000 de paturi a ATI ar fi putut fi atinsă săptămâna trecută, dar Steven Van Gucht, un virolog în cadrul grupului sanitar guvernamental Sciensano, a declarat că ritmul încetinește.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer