GÂNDUL LIVE. Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente: Toate țările sunt cu ochii pe vaccinul anti-Covid!

GÂNDUL LIVE. Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente: Toate țările sunt cu ochii pe vaccinul anti-Covid!
GÂNDUL LIVE. Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente: Toate țările sunt cu ochii pe vaccinul anti-Covid!
Publicat: 11/11/2020, 12:55
Actualizat: 11/11/2020, 13:58

Alina Culcea, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre cursa pentru lansarea unui vaccin anti-Covid, la nivel global și în ce măsură este pregătită România să iasă din criza coronavirusului, din punct de vedere medical.

E un moment istoric pentru noi toți, în privința sănătății noastre. E adevărat că acest context pe care îl trăim de câteva luni a adus în atenția tuturor ceea ce ar fi trebuit să fie dintotdeauna în atenția noastră – sănătatea.

Eu cred că, dacă ne uităm în urmă cu șapte-opt luni, când ne-am izbit de această problemă, ne-am întors înapoi la știință, la investiția în tratamente de ultimă generație.

Toate țările globului sunt cu ochii pe vaccinul anti-Covid, investesc sume considerabile de bani în dezvoltarea lui. Când e nevoie se poate. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple doar în criză. Medicamentele inovatoare au dovedit utilitatea și contribuția majoră la sănătate.

Între 2000-2009 speranța de viață a crescut cu 1,74 de ani, 73% din acest succes se datorează medicamentelor inovatoare.

Fiecare zi contează, pentru anumiți pacienți. Când ai acces la un tratament de ultimă generație poate fi ultima speranță.

În ultimul an autoritățile din România au înțeles această nevoie.

„Așteptăm vestea vaccinului. Mobilizarea a fost exemplară”

Cred că fiecare dintre noi așteptăm vestea vaccinului. Sunt vești bune, industria s-a mobilizat exemplar. Chiar de la primele ore s-au depus toate eforturile necesare, aici a fost și meritul Comisiei Europene, care s-a implicat activ. Rezultatele se văd: din 180 de studii clinice sunt câteva în fază finală, sunt patru companii foarte aproape de a lansa un vaccin pentru Covid. Suntem foarte, foarte aproape, bineînțeles că agențiile de reglementare au un rol important, de a aproba în regim de urgență aceste vaccinuri, dacă se dovedesc eficiente. Să ne aducă liniștea mult dorită.

E un mare adevăr. Nu avem informații certe vizavi de rata de acceptare acestui vaccin în România. E normal. Oamenii își pun întrebări. Rolul nostru , în parteneriat, autorități, media, industria pharma, un rol major în a educa populația.

Care sunt beneficiile vaccinării, riscurile… Au și acele efecte adverse, foarte bine studiate, sunt la nivelul locului vaccinării. Dar toate informațiile trebuie să ajungă la populație, astfel încât fiecare să ia decizia potrivită.

Ideea de impunere e foarte greu de sugerat, dar am toată încrederea că o populație educată va veni în întâmpinarea vaccinării.

Am auzit la nivelul Min. Sănătății că sunt planuri acolo. De cele mai multe ori aceste vaccinuri merg mai întâi prin INSP, DSP-uri, merg la grupele aflate la risc, bineînțeles, personalul medical, e o bătălie, o luptă pentru viață. Mă înclin în fața tuturor medicilor, poate că dragostea noastră nu e destul de puternică să treacă de acest ecran… Pentru ei e mai facil accesul.

„Este necesar ca 95% din populație să accepte vaccinarea”

Important e să avem vaccinul, să fie aprobat, să înceapă să ajungă în cantități suficiente, pentru a asigura rata de vaccinare necesară imunității colective.

E necesar ca 95% din populație să accepte vaccinarea și să accepte această imunitate colectivă.

Ceea ce noi am trăit în pandemie a fost un regim accelerat de cercetare și dezvoltare. Lucrurile stau altfel în cazul dezvoltării unui medicament, vaccin nou – 10-15 ani pentru un medicament, ca să se dovedească beneficiul, să fie considerat sigur.

Costurile sunt imense. O companie farmaceutică poate investi 2 miliarde de dolari în dezvoltarea unui medicament. Dacă din cele 10.000 de molecule poate una singură răzbate lungul drum al dezvoltării și punerii pe piață. Costă ani de muncă, de transpirație a echipei din spatele acestui produs.

S-a dovedit din nou utilitatea studiilor clinice. Toți așteaptă vaccinul anti-Covid. Sunt organisme care sunt foarte atente la toate aspectele implicării pacienților în studii clinice. Toate miturile cu cobai sunt niște povești greu de acceptat, mai ales de oameni care știu exact ce se întâmplă… Sunt o gură de oxigen pentru orice țară, mai ales pentru România, care nu este la nivelul standardului UE. Studiile clinice pentru acei pacienți care se leagă de orice speranță sunt acea gură de oxigen.

România stă prost la capitolul studii clinice

Din păcate, în România, din cauza birocrației, numărul studiilor clinice a scăzut dramatic, chiar cu 40%. În 2019, am fost la nivelul Bulgariei, deși avem o populație dublă. Și ungurii au avut dublul studiilor clinice din România.

Pierdem bani frumoși, pe nivelul populației din România, capacitatea de absorbție pe studii clinice ar putea duce la 800 milioane de euro. Din păcate am atras doar 70 milioane euro.

Ne-am dat seama că un sistem rezilient nu poate fi construit din bucățele. Trebuie finanțat cum trebuie, din păcate România e pe un loc ultim la nivelul PIB alocat. Primul lucru ar fi să trecem de la percepția de cheltuială la cea de investiție în sănătate, să alocăm bani progresiv, pentru a crea o politică a medicamentelor care să evite crizele.

„Covid, o presiune în plus”

Noi ne-am confruntat ani de zile cu celebra taxa clawback, care ne-a încetinit. Sunt foarte multe lucruri care se pot face, trebuie doar un pic de așezare la masa dialogului, ar fi important să se creeze acel consiliu strategic pentru sănătate, pentru a stabili cele cinci axe strategice pentru următorii ani.

Revin la ce spuneam. Politica medicamentului, încurajarea companiilor să aducă medicamente noi, trebuie făcută cu foarte mult raționament, luând în calcul că o politică a celui mai mic preț din Europa, coroborată cu o taxă penalizatoare de 25% descurajează acest lucru.

Realmente s-au făcut pași, am discutat cu autoritățile, suntem încrezători că există bunăvoință. Atmosfera generată de Covid a venit ca o presiune în plus, dar o lecție de viață importantă.”, a declarat Alina Culcea la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste...