România este țara europeană cu cea mai mare rată a deceselor cauzate de poluare. Anual, 24.000 de români mor prematur din cauza afecțiunilor provocate de poluare. Seceta sau inundațiile sunt fenomene tot mai frecvente, câtă vreme defrișările masive au devenit o practică acceptată.
Pentru a avea o schimbare de comportament social al viitoarelor generații de adulți, educația pentru mediu ar trebui să fie devreme integrată în programa școlară, dincolo de evenimentele extra-curriculare realizate de dascăli, de cele mai multe ori din proprie inițiativă. Tocmai din acest motiv, merită menționată implicarea Ministerului Culturii în a susține educația pentru ecologie prin intermediul artei cinematografice, la Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest România”.
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia Sars CoV-2, evenimentul se va desfășura online, în perioada 14 – 19 noiembrie, fiind transmis pe pagina de Facebook Eco Fest România începând de sâmbătă, de la ora 18.00.
Proiecțiile filmelor din secțiunea ”Concurs” vor avea loc pe toată durata festivalului, în cadrul unei săli virtuale de proiecție, iar cele din secțiunea ”Panorama” vor putea fi urmărite pe paginile de socializare ale Eco Fest și ale partenerilor. Accesul în grupul Eco Fest România – Sală de Proiecție se va face gratuit, în baza unei solicitări pe pagina festivalului.
Toate peliculele au ca tematică protecția mediului și a animalelor, cele mai multe fiind deja premiate la festivaluri internaționale de gen. Toate filmele sunt noi și au, fiecare în parte, o poveste specială.
Pe lângă vizionarea de filme, în cadrul festivalului se vor organiza emisiuni tematice, interviuri și workshop-uri educative nonformale despre o viață sănătoasă într-un mediu sănătos. Una dintre gazdele Eco Fest România este Lavinia Șandru, actriță și realizatoare TV, cu vechime în susținerea cauzelor ecologiste.