O femeie în vârstă de 59 de ani, bolnavă de COVID-19, se află internată în stare gravă la ATI după ce a fost trimis acasă de la spital de trei ori pe motiv că este „mai bine”. În prezent, rudele acesteia se chinuie să facă rost de plasmă autoimună și să găsească o metodă prin care tratamentul posibil salvator să ajungă la cea care are nevoie disperată de el.
Pacienta din Slatina trece printr-un adevărat calvar încă de la sfârșitul lunii octombrie când a început să se simtă rău și s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Slatina, judeţul Olt, potrivit relatărilor făcute de nora acesteia pentru adevarul.ro.
În prezent, aceasta se află în stare gravă și luptă din răsputeri pentru viața ei, după ce ar fi fost trimisă de trei ori acasă de personalul spitalului unde se află internată la mai bine de două săptămâni de la debutul bolii.
„A început totul în ultima săptămână din octombrie. În 2 noiembrie a fost prima dată când s-au dus la Urgenţe şi au dat-o acasă, i-au spus să ia un tratament. Ulterior s-a mai dus la spital, atunci i-au făcut un CT, dar nu i-au comunicat absolut niciun rezultat, nici măcar nu i-au dat o copie după rezultat, au trimis-o acasă cu acelaşi tratament. Prima dată s-a prezentat pe 2 noiembrie, a doua oară, la două zile, pentru că nu-i scădea febra, avea starea de slăbiciune, dureri foarte mari de cap, nu avea poftă de mâncare”, a povestit nora pacientei, Cristina Din.
Se pare că femeia a fost de trei ori la UPU și nu i s-a făcut test de coronavirus din cauza lipsei de astfel de materiale.
„A luat legătura şi cu medicul de familie… Nu i-a făcut niciodată test. De trei ori a fost, înaintea internării, la Urgenţe, şi niciodată nu i-au făcut test, i s-a zis că nu au teste. A povestit că erau mulţi oameni acolo, care veneau şi cu salvarea, şi niciunul nu era testat. Iar pe ea efectiv au testat-o după internare. Au internat-o sâmbătă, în urmă cu aproape o săptămână, şi au testat-o, şi abia duminică au mutat-o pe COVID, până atunci a stat la ATI la Infecţioase”, a adăugat aceasta.
Pe 8 noiembrie, duminică, pacienta a reușit să ia legătura cu rudele sale care abia așa au aflat cât de gravă este starea ei. Ulterior, acestea s-au mobilizat să facă tot ce le stă în putere să o ajute și au apelat la diferite centre de tranfuzii și cunoscuți pentru a-i face rost de plasmă autoimună, absolut necesară pentru tratarea bolnavei.
„Nu se mai poate comunica cu dânsa. Azi-noapte, cu puterile pe care şi le-a strâns, şi-a luat telefonul şi l-a sunat pe cumnatul meu şi efectiv striga de durere, zicea că nu mai poate şi că o dor toate… A surprins-o o asistentă, dar nu s-a înţeles foarte bine, pentru că având masca de oxigen pe faţă… Normal, nu ai voie cu telefoane în ATI pentru că ar putea deregla aparatele. Mama soacră a avut telefonul descărcat. Cineva i l-a încărcat, probabil a solicitat ea, nu ştiu (…) Când cumnatul a încercat să vorbească cu o doamnă doctor de la ATI, nu a fost comunicativă, e şi de înţeles, a zis că are patru cazuri noi grave, cu masă de C-PAP, şi că nu are timp să ne dea nouă explicaţii la telefon. Am întrebat şi de ce tratament i se administrează. Ar avea nevoie de Remdesivir, dar am înţeles că i se administrează Ineret, nu am găsit nimic despre medicamentul ăsta… Doctorul în supravegherea căruia este a zis că-i administrează Remdesivir… Se comunică foarte greu. Înţelegem şi situaţia lor, că sunt daţi peste cap, dar vrem şi noi să ajutăm, şi dacă comunicăm, clar putem face lucruri şi sperăm să le facem la timp”, a mai pvoestit nora pacientei care a subliniat că pot obține informații de la medici în legătură cu starea bolnavei foarte-foarte greu.
Rudele femeii încearcă din răsputeri să găsească o metodă prin care plasma donată special pentru femeia bolnavă să și ajungă la ea în timp util. La centrul de Tranfuzii de la Sibiu s-au prezentat patru donatori iar la cel de la Sibiu 3.