Frontul Polisario din Sahara Occidentală a anunțat vineri că Marocul a încălcat acordul de încetare a focului semnat între cele două părți în 1991, acuzații negate de către autoritățile de la Rabat, care susțin că armistițiul este încă respectat.
Site-ul agenției de presă Reuters notează că noile tensiuni din regiune reprezintă cel mai mare risc de declanșare a unui conflict armat în Sahara Occidentală din ultimele trei decenii.
Totodată, tensiunile aduc noi neînțelegeri între Algeria, care sprijină Frontul Polisario, și Maroc, care susține că Sahara Occidentală îi aparține.
Reprezentantul Frontului Polisario în Europa, Oubi Bechraya, a declarat pentru Reuters că vineri au avut loc schimburi de focuri între forțele marocane și cele ale Frontului.
„Am declarat o revenire la conflictul armat”, a declarat oficialul.
Cu toate acestea, ministrul marocan de Externe, Nasser Bourita, a negat că ar fi avut loc confruntări, adăugând că Armata marocană a lansat doar focuri de avertisment.
„Marocul este angajat în continuare să respecte armistițiul”, a spus ministrul pentru Reuters.
O sursă diplomatică susține, însă, că a existat un conflict armat între Armata marocană și Frontul Polisario, iar focuri de armă au putut fi auzite timp de jumătate de oră la granița cu Sahara Occidentală.
Tensiunile dintre Maroc și Frontul Polisario, care, susținut de Algeria, susține independența Saharei Occidentale, au crescut în ultimele săptămâni după ce protestatari pro-independență au blocat principala șosea care leagă Sahara Occidentală de țara vecină, Mauritania.
Marocul a anunțat vineri că va începe o operațiune pentru a elibera respectiva șosea, care traversează o zonă-tampon monitorizată de Organizația Națiunilor Unite.
„Marocul a decis să ia măsuri după ce a oferit suficient timp pentru ca ONU să intervină”, a declarat Bourita, care a adăugat că țara sa va construi o barieră care să blocheze accesul Frontului Polisario în regiunea Guerguerat în viitor.
Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că instituția este dispusă să facă tot ce este necesar pentru a evita încălcarea armistițiului și pentru a determina cele două părți să revină la negocieri.