Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat o serie de măsuri în urma tragediei de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Zece persoane au murit sâmbătă seara în urma unui incendiu puternic izbucnit la secția ATI COVID din cadrul unității sanitare, iar alte șapte persoane sunt rănite, printre care și un medic care a încercat să salveze un pacient și care a fost transferat, duminică dimineața, în Belgia, cu o aeronavă a MApN, după ce a fost transportat de la Iași.
Ancheta în cazul „ATI Piatra Neamț” este abia la început, însă întrebările referitoare la cei responsabili pentru o astfel de tragedie trebuie să își primească, foarte repede, răspunsurile. În acest context, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a fost întrebat dacă se simte vinovat pentru o astfel de situație.
Medicul de la Spitalul Județean Piatra Neamț rănit în incendiul care a izbucnit la unitatea sanitară în cursul zilei de ieri, în urma căruia a suferit arsuri grave, este transferat la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate, a informat Ministerul Apărării Naționale.
Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morți în incendiul de la Colectiv şi preşedintele Asociaţiei Colectiv, a scris – sâmbătă seară – pe Facebook, după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, că istoria se repetă dupa 5 ani și nimic nu s-a schimbat.
Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, insistă asupra faptului că totul este complicat, în această perioadă, și din punct de vedere tehnic , cu atât mai mult la secțiile de Terapie Intensivă unde sunt internați pacienții infectați cu noul coronavirus. Întreaga aparatură lucrează la o capacitate maximă, nefiind calibrate ”pentru debite atât de mari”.
Premierul Ludovic Orban a declarat că este „șocat” de incendiul care a avut loc la Spitalul Județean din Piatra Neamț și că le transmite condoleanțe familiilor persoanelor care au decedat.
Marcel Ciolacu a transmis condoleanțe familiilor victimelor incendiului și a adăugat că medicul care s-a luptat pentru salvarea pacienților și care a suferit arsuri foarte grave are nevoie „de cel mai bun și mai rapid tratament”.
Nimic nu mai poate resuscita sistemul medical din România! Cel puțin nu acum și nici în ”mâinele” de mâine! Și, oricum, soluția nu ar reprezenta-o managerii spitalicești înregimentați pe linie politică, licitațiile orchestrate de grupuri de interese sau mimetismul instituțiilor medicale. E timpul deciziilor anatomice! Al unei biopsii a sistemului! E vremea reformării unui sistem care a fost intubat cu promisiuni de vindecare în ultimii ani și care a murit azi a nu știm câta oară…
Pe 16 august 2010, șase bebeluși aveau să piară într-un groaznic incendiu la Maternitatea Giulești din Capitală. Ei bine, după cinci ani de procese, Instanța avea să dea o soluție incredibilă: Managerul maternității avea să primească șase luni de închisoare cu suspendare, iar o asistentă primea doi ani de închisoare cu executare.